Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Spolu až do noci! Jak slavily vítězné strany? Pekarová líbala manžela a Kalousek na baru

Aktualizováno -
10. října 2021
22:09
Autor: simao - 
10. října 2021
10:25

Užívali si chvíle triumfu. Představitelé ODS, TOP 09 a KDU-ČSL společně v koalici Spolu vyhráli volby. A na řadu přišly oslavy. Rozjely se již ve štábu v centru Prahy, kde nechyběli ani otcové zakladatelé Topky Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg. A přenesly se do centrály ODS i nedalekých restauračních zařízení.

Podařilo se jim porazit Andreje Babiše (ANO). Konečný výsledek? 27,79 procent hlasů pro koalici Spolu, 27,12 procent pro ANO. Při přepočtu na mandáty má sice stále ANO o mandát víc (díky novému způsobu vypočítávání), přesto se koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mohla radovat z velkého vítězství. 1 493 905 lidí jí hodilo svůj hlas, u ANO to bylo o fous méně (1 458 140).

Slavit se začalo už v hotelu Grand Majestic Plaza, kde byl zřízen štáb Spolu. Lídři se však zanedlouho vydali do sídla ODS v téže ulici nedaleko - v Truhlářské v centru Prahy, kam dorazila delegace PirStan na vůbec první povolební jednání. Jak Vít Rakušan (STAN), kterého mohlo těšit rekordních 33 poslanců STAN, tak zachmuřelý Ivan Bartoš (Piráti), který počítá obrovské ztráty - Piráti se propadli na pouhé 4 zástupce v Poslanecké sněmovně.

Array

Výsledek prvního společného povolebního posezení? Podepsané memorandum o tom, že se společně chce celkem 5 stran vydat do vlády, nebude o ní jednat s nikým jiným a zároveň chce zatlačit na prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil Petra Fialu (ODS) sestavením vlády.

Video  Tisková konference po jednání koalic  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mezi sídlem ODS a přilehlými občerstvovacími zařízeními v tu chvíli korzovali i někteří čelní představitelé občanských demokratů. Se širokými úsměvy na tvářích. Martin Kupka či Jana Černochová, kteří uspěli ve Středočeském kraji, resp. Praze, nezakrývali, že je porážka hnutí ANO těší. Nechyběl ani předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Černochová vyhraje sázku?

Ostatně už když se v sále hotelu Grand Majestic čekalo na příjezd Petra Fialy (ODS), byla právě Černochová jedním z tahounů veselí a pokřiků, které se štábem nesly. Úspěch ji stál i nemalé peníze.

„Přijala jsem sázku Jaroslava Plesla, že Petr Fiala bude premiérem ČR. Ve hře je jeden poslanecký plat. Věřím, že vyhraju, ale bez ohledu na to bude vítězem Vojenský fond solidarity, kterému jeden z nás přispěje tuto částku,“ informovala v září s odkazem na šéfa MF Dnes. „Porazila jsem Plesla,“ radovala se Černochová ve štábu Spolu, ačkoliv lídr koalice Petr Fiala si nyní musí počkat, zda od prezidenta Miloše Zemana dostane skutečně pověření, aby se pokusil vládu sestavit.

Volby 2021: Jana Černochová (9.10.2021) Volby 2021: Jana Černochová (9.10.2021) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Radovali se však i další čelní představitelé koalice. Už při cestě z pódia, kde oslavili při první tiskovce triumf, dostala sladkou odměnu v podobě polibku a obejmutí od svého slovenského manžela Tomáše Pekary i Markéta Pekarová Adamová, která díky koalici dokázala nejen udržet TOP 09 ve Sněmovně, ale nyní bude mít klub 14 členů.

Video  Veselí ve štábu SPOLU: Už je to tady! Petr do Strakovky! A pusa Pekarové a jejího muže  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Nebude mezi nimi Miroslav Kalousek, který dorazil slavit do štábu Spolu také. Mj. po účasti ve volebním studiu Blesku. Do družného rozhovoru se pustil třeba s poslancem ODS a exprimátorem Prahy Bohuslavem Svobodou, který korzoval po štábu po náročném večeru a kampani s pivem v ruce. A nechyběly ani přípitky na baru. 

Štáb Spolu: Bhuslav Svoboda (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09) (9.10.2021) Štáb Spolu: Bhuslav Svoboda (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09) (9.10.2021) | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Veselí ve štábu se účastnil i expředseda lidovců Marek Výborný, který rezignoval na vedení strany po tragickém úmrtí manželky Markéty na skrytou srdeční vadu. Výborný byl jedním z posledních politiků, kteří se zdrželi ve volebním štábu, jenž zažil velké veselí a místy až elektrizující atmosféru. Porážka Andreje Babiše byla sladká a Spolu si ji užívalo plnými doušky.

Video  Obří radost ve štábu Spolu: Fiala, Pekarová a Adamová se radovali z volebního triumfu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Oslavy si nenechali ujít ani Marek Benda, který je ve Sněmovně od roku 1993, či europoslanci Alexander Vondra (ODS) a Jiří Pospíšil (TOP 09). Po boku Zbyňka Stanjury (ODS) dorazil i senátor Tomáš Czernin (TOP 09), s úsměvem a manželkou přikráčel i nový poslanec Tom Philipp, přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Koalice Spolu slavila vítězství ve volbách: Jiří Pospíšil (TOP 09, vlevo) (9.10.2021) Koalice Spolu slavila vítězství ve volbách: Jiří Pospíšil (TOP 09, vlevo) (9.10.2021) | Foto Blesk - David Malík

Pro Blesk Zprávy o triumfu ve volbách i dalším výhledu pak promluvil šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, proplouvající po štábu se skleničkou vína v ruce. Stejně jako šéf ODS Petr Fiala však upozorňoval na to, že vítěze nyní čeká především práce.

Video  Jurečka pro Blesk: Historický úspěch lidovců! Politoval Hamáčka, rýpl si do Babiše a bude ministrem zemědělství?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Super! Kámen ze srdce mi ohromně spadl, zejména proto jako pamětník roku 89 říkám: konečně skončila revoluce a komunisté jsou pryč,“ radovala se u štábu Spolu senátorka Miroslava Němcová (ODS). „Kdo se spojí s Andrejem Babišem, skončí jako sociální demokraté a jako komunisté,“ podotkla.

„Já už jsem trochu slavila, protože jsem teď tři hodiny seděla se svou rodinou, neb jsem chtěla být právě s nimi, tak už jsme si na to trochu připili. jak sleduji Prahu, tak je docela rušno v ulicích - tak bych večer vyrazila  a chtěla bych slyšet náladu těch, kteří budou v hospůdkách,“ dodala.

Video  Miroslava Němcová: Spadl mi kámen ze srdce, komunisté jsou pryč ze Sněmovny!  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Do hospůdek se vydali i další členové koalice Spolu. „Markéta! Markéta! Markéta!" skandoval ose v jedné z nich, kam zašel slavit i lídr Petr Fiala.

„Pro mě to nebyla jenom kampaň, ale i šance se víc poznat. A musím říct, že nám to s Markétou Pekarovou Adamovou fungovalo skvěle. Všem, kteří se těšili na naší ženskou rivalitu, jsme vytřely zrak. Markét, Spolu k vítězství,“ napsala k videu poslankyně Černochová. 

„Jano, jsem Ti vděčná za skvělou spolupráci. Já těm 40 % snad ještě stále nejsem schopna věřit. Je to naprosto parádní,“ reagovala taktéž na síti Pekarová Adamová. Spolu získalo v metropoli 40,02 procent hlasů a  daleko za sebou nechalo PirStan (22,64 procent) i ANO (17,46 procent).

Pepa69 ( 11. října 2021 11:14 )

Top9 a jejich štědrý sponzor Bakala to bych nikdy nevolil.

dostojevskij ( 11. října 2021 10:58 )

Starý Benda vše prochrápal a mladý je budižkničemu!!!! ODS by nikdo nevolil, tak udělali slepenec!!!!! Nejdeš jim o vlast!!!!! Smutné, jaký život čeká naše děti a vnoučata, když se tato verbež dostává ke korytům! V době, kdy není peněz nazbyt měli ustanovit úřednickou vládu!!!! Rozpustit senát, vždyť je zbytečný, když pan Benda dozoroval ústavu, nebo nepracoval poctivě?????? Měl mezery ve vzdělání????? Za 30 let, tu nejsou zákony!!!!! Průmysl, zemědělství zničené a COVID dodělal školství a zdravotnictví... AMEN... Marečku zachraň ZEMI a odejdi...... a vem s sebou soupoutníky, to bude pro tuto zemi prospěšnější.

krapotkin ( 11. října 2021 10:46 )

Ono se má stále, protože byl po ukradené revoluci na správném místě a od té doby neví, co je poctivá práce za minimální mzdu.

krapotkin ( 11. října 2021 10:44 )

Tak jsem zvědav, kolik těch slavících, ocucávajících se, se bude do měsíce válet ve špitále s Covidem - žádné nařízené rozestupy, žádné roušky. To nám dává hezký příklad budoucí vládnoucí sebranka.

frantacizek ( 10. října 2021 20:42 )

hlavně tam nenechte přisát se zase na zdroje Kaldu, Topola, Langera a tyhle existence a jejich lobby kontakty, to už byste tu pravici tady neobnovili po příštích volbách a zase by to vyrobilo nějakého populistu s mocenskými ambicemi, pač za 4 roky, kdo ví, kolik bude mít už Andrej sil na 24 hod. práci premiéra, i kdyby se k ní měl šanci dostat. Jeho éra, si myslím, těmito volbami vzhledem k jeho věku skončila..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa