Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Opozice šila do Babiše: Vymlouvá se, měl by odstoupit! Faltýnek prosil KSČM o pomoc vládě

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. června 2021
13:48
Autor: ČTK, simao - 
1. června 2021
10:22

Opoziční koalice Piráti + STAN a také koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) na úterý svolaly společnou tiskovku k blížícímu se hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom dál čelí kritice poté, co ho policie navrhla obžalovat z údajného poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Schůze k nedůvěře vládě proběhne ve čtvrtek od 9:00. Podle opozičních představitelů je mnoho důvodů, proč vláda důvěru nemá a nemůže mít. Od představitelů opozice to schytal i sám Babiš. Za výmluvy i údajný střet zájmů.

Opozice od pondělí premiéra Andreje Babiše (ANO) nijak nešetří. Novou „municí“ během kritiky předsedy vlády se jí stal nejnovější postup policie v táhnoucí se kauze Čapí hnízdo.

„Slušný politik by dávno sám odstoupil. Budu rád, když o celém případu konečně rozhodne nezávislý soud,“ uvedl v reakci na nejnovější vývoj v kauze Čapí hnízdo šéf STAN Vít Rakušan.

Předseda ODS Petr Fiala vnásledně připomněl na čtvrtek plánované hlasování poslanců o vyslovení nedůvěry menšinovému kabinetu. „Vážné podezření, že se premiér dopustil dotačního podvodu, je jeden z mnoha důvodů, proč současná vláda neměla a nemá naši důvěru,“ uvedl v pondělí Fiala. Z úterní tiskovky se omluvil ze „závažných rodinných důvodů“.

Stanjura: Kdo uteče ze sálu, vysloví důvěru

„Považujeme za velmi důležité, aby každá poslankyně, každý poslanec se postavil na závěr diskuze a řekl, zda osobně má vláda Andreje Babiše jejich důvěru, a nebo nemá. Současně platí, že kdo uteče ze sálu v takto závažném hlasování, vyslovuje důvěru vládě Andreje Babiše. Pro vyslovení nedůvěry existuje mnoho důvodů, já bych řekl, že několik desítek,“ podotkl na úterní společné tiskovce koalic SPOLU a PIR+STAN šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Reagoval i na Babišova slova, kdy premiér nevidí smysl vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě jen několik měsíců před říjnovými volbami. Stanjura míní, že důvody a principy, proč vláda nemá mít důvěru Sněmovny, jsou závažné. „Principy jsou právě proto principy, že platí vždy. Platí 6 měsíců před volbami, 4 měsíce před volbami nebo 2 roky před volbami. Andrej Babiš se jenom vymlouvá a stěžuje si. Jedním z jeho největších politických hříchů je, že přivedl k reálné moci komunisty. Poprvé od roku 1989. A i důvěru těchto komunistů on ztratil. My s komunisty nejednáme,“ podotkl s tím, že v takto závažné věci nechtějí s komunisty „obchodovat“, zatímco představitelé vládní koalice s nimi o podpoře jednají.

Apely na to, aby premiér Babiš odstoupil, se od pondělí opakují. „Nevěřím, že to tentokrát bude jiné a premiér se zachová jako chlap, který při takovém průšvihu složí funkci. Ve čtvrtek mu chceme vyslovit nedůvěru. Ať se jasně v přímém přenosu ukáže, kdo jeho a tuto vládu stále drží u moci a kdo za ni nese zodpovědnost,“ uvedl na sociálních sítích předseda lidovců Marian Jurečka.

Bartoš: Potvrzený střet zájmů Babiše

„Andrej Babiš by se měl konečně zachovat jako odpovědný politik vyspělé demokratické země, odstoupit a umožnit nezávislé došetření kauzy Čapí hnízdo. Aktuální návrh policie podat obžalobu ukazuje, jak zoufale potřebujeme, aby na procesu nebyl stín pochybnosti o jeho politizaci,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli vyslovit nedůvěru této vládě, je i potvrzený střet zájmů pana premiéra Andreje Babiše. Tento nedáno potvrdil i finální a závěrečný audit Evropské komise. My jsme na ten flagrantní střet zájmů s Piráty a dalšími upozorňovali už v srpnu roku 2018. Nyní navíc reálně hrozí, že dotace namísto Agrofertu zaplatí čeští občané a premiérova role navíc velmi ztěžuje situaci ČR v EU, protože ta ohrožuje čerpání evropských programů jako celek,“ podotkl v úterý na tiskovce Bartoš.

Česko by ve svém čele nemělo mít premiéra, který čelí tak závažným obviněním, která se poslední dobou jen potvrzují, pokračoval Bartoš. „Řada kauz pak provází tuto vládu z doby před i po vypuknutí pandemie,“ upozornil.

„Tato vláda konstantně ztrácí důvěru našich občanů. S aktuální politickou situací je spokojeno pouhých 11 procent občanů ČR. Důvodů pro vyslovení nedůvěry této vládě je mnoho a situace je dle nás nadále neudržitelná,“ je přesvědčený Bartoš.

Babiš slova o střetu zájmů dlouhodobě odmítá. Kritiku opozice označuje za předvolební kampaň. Již dříve mluvil dokonce o „džihádu“ proti Babišovi.

Video  Džihád proti Babišovi? Premiéra rozlítil dotaz na dotace: Účelový audit, udání a manipulace  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ČSSD: Politikaření opozice

Také poslanci vládní ČSSD budou hlasovat proti vyslovení nedůvěry kabinetu, řekl dnes novinářům statutární místopředseda sociální demokracie Roman Onderka. Hlasování považuje za politikaření a snahu opozice se zviditelnit, úspěch opoziční iniciativy by podle něj vyvolal krizi krátce před řádným koncem volebního období.

„Už dnes se v podstatě nacházíme v ekonomické krizi. Vyvolávat další politickou krizi čtyři měsíce před volbami, de facto destabilizovat ministerstva a Sněmovnu, považuji za nezodpovědné. Opozice může uvést jakékoliv důvody, ale nejsou relevantní,“ řekl Onderka.

Sociální demokraté proto budou hlasovat proti vyslovení nedůvěry. Do konce volebního období podle nich totiž zbývá řada zákonů, které by bylo vhodné prosadit. Dalším důvodem je to, že by se v příštích měsících místo skutečných problémů řešily „abstraktní“ politické potíže. „Je před námi hodně práce a místo toho musíme řešit politikaření opozice,“ dodal Onderka.

Grospič: Žádná forma podpory vlády nepřichází v úvahu

Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče nepřichází v úvahu, že komunisté vládu při hlasování o vyslovení nedůvěry ve čtvrtek podpoří. Baví se, jakou formou vyjádřit nedůvěru, uvedl na tiskovce po dnešním jednání klubu.

Grospič zopakoval, že komunisté vypověděli menšinové vládě nedůvěru, proto nepřichází v úvahu „žádná forma podpory vlády“. Ve středu se k věci vyjádří výkonný výbor KSČM, který dá poslancům doporučení, jak hlasovat. Konečné stanovisko bude ale až na klubu, který se sejde ráno před hlasováním. „Budeme požadovat jednotný postoj celého klubu,“ připomenula místopředsedkyně klubu Hana Aulická Jírovcová. „V tuto chvíli už nemůžeme čekat sliby, tyto sliby byly dány z dřívějška,“ uvedla.

Předseda KSČM Vojtěch Filip v pondělí ČTK řekl, že přibývá hlasů pro vyslovení nedůvěry. O hlasování jednal Filip s premiérem Andrejem Babišem, Grospič dnes nevyloučil jejich další schůzku. Filip v pondělí uvedl, že vedle postoje k hlasování o nedůvěře s Babišem jednal o prioritách při schvalování zákonů v posledních měsících před volbami.

Faltýnek prosil komunisty o pomoc

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek dnes řekl, že chce ještě před hlasováním s KSČM jednat. Na fungování Sněmovny by ale případné vyslovení nedůvěry vládě zásadní dopad nemělo, míní. Například co se týče návrhu na zavedení pětitýdenní dovolené, je podle Faltýnka zřejmé, že opozice je připravena zákon obstruovat.

„Můj apel, moje prosba je pouze o tom, že nestojí za to dávat nedůvěru vládě, když máme před sebou čtyři týdny Poslanecké sněmovny a čtyři měsíce do voleb, že nemá smysl v této situaci, kdy stále bojujeme s covidem, destabilizovat situaci v České republice. Není to nic víc než apel, nemohu nic konkrétního za svoji prosbu slíbit,“ řekl Faltýnek.

Video  Fiala: Vláda nezvládá a škodí, Babiš má obrovský střet zájmů. Chceme vyslovění nedůvěry  - PSP ČR/Facebook Spolu
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 2. června 2021 17:34 )

sarina:
Kdo neumí vyplodit svůj názor, tak kpíruje - chudák.

hejhej ( 2. června 2021 17:32 )

Opozocie - nyní slepence celé období nedělají nic jiného, než šijí do p. Babiše na víc nemají. Jsou trapní. Premiér užvaněný Fiala nebo promuslimský odredovaný Bartoš , Doufám, že se to nestane. Žvásty Stanjury nemá cenu číst ani vnímat.Slepenec , který si hýčkal a omlouval hulváta Novotného a násilníka Feriho bude ještě někdo volit ?

Uživatel_5411569 ( 2. června 2021 10:49 )

wenzel trousil ( 2. června 2021 09:55 )

Babis je proamerickej zmetek ale porad je nejlepsi ztoho nejhorsiho co ceska politika nabizi...To si musi komuniste uuvedomit a ze salu odejit!

1pravda1 ( 1. června 2021 23:37 )

NEJHORŠÍ OPOZICE, CO TU KDY BYLA, NYNÍ DOKONCE SE SEXUÁLNÍM SKANDÁLEM..... budou chodit dávat vysvětlení na policii, jestli náhodou o tom nevěděli, nebo ho kvůli volbám nekryli... to si nechte. Hlasovat spolu s takovou opozicí, to je lepší odejít ze sálu a nebýt ani na straně vlády, ani toho příšerného pětidemobloku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa