Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politolog o Babišově sbohem a Fialově boji: „Špinavosti v kampani ještě přijdou,“ tvrdí Kubáček

Autor: Dagmar Machotová - 
25. července 2021
05:10

Za necelé tři měsíce Češi rozhodnou o tom, kdo jim bude další čtyři roky vládnout. Kampaň odstartovala nezvykle brzy a podle politologa Jana Kubáčka to „nejhorší“ teprve přijde, od srpna se podle něj máme připravit na „špinavosti“ i proto, že premiér Andrej Babiš (za ANO) už avizoval, že kandiduje naposledy, šéf Pirátů Ivan Bartoš hraje o perspektivu a výsledek koalice SPOLU určí budoucnost předsedy ODS Petra Fialy.

Pane Kubáčku, v čem budou podle Vás letošní volby jiné než ty předcházející?

Bezesporu tím, že budou hodně útočné. Protože všem trochu utíkají nervy, mnozí hrají o hodně. Andrej Babiš hraje o završení kariéry, Ivan Bartoš o perspektivu toho, aby nastartoval politickou kariéru, Petr Fiala hraje o výsledek v ODS, který určí jeho další kariéru, a pak je tam mnoho subjektů, které hrají o to, aby poprvé v té Sněmovně byly nebo aby se v ní udržely. Když se to sečte, tak každý z těch lídrů má tu misi hodně výjimečnou a svým způsobem mezní.

Hnutí ANO se pravděpodobně do Sněmovny dostane, a pokud vyhraje a sestaví vládu, tak tady potřetí za sebou bude vládnout ta stejná strana…To je po dlouhé době neobvyklá věc. Čemu to přisuzujete?

To je hodně unikátní. Já si myslím, že je to kombinace dvou věcí. Za prvé ty vyzyvatelské subjekty jsou slabé a zatím toho tolik nepředvedly, aby dokázaly Andreji Babišovi zatopit. Na Andreji Babišovi můžeme kritizovat spoustu věcí, ale on má obrovskou vůli bojovat a vítězit. Je to hodně o houževnatosti Andreje Babiše a o slabosti opozice, že neumí hrát svou, nedokáže zaujmout se svým příběhem.

Video  Studio Blesk - Jan Kubáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Andrej Babiš často opozici vyčítá, že nemá jiný program než je „antibabiš“. Ale vůči komu jinému se vymezovat než vůči někomu, kdo tady prakticky osm let vládne?

Nabízí se to, ale musíte to chytře zkombinovat s něčím jiným. Nelze donekonečna říkat antibabiš. Je potřeba říkat Babiš nesplnil tohle, Babiš vám ukrajuje životní úroveň nebo dovolávat se práva a hlavně říkat: naše představy a návrhy jsou takové. Potřebujete přesně pojmenovat, kde Babiš selhává, kde nás to potom bolí, a také zaujmout pozitivním programem. Opozice omílá donekonečna několik témat, která jsou sice vážná, ale dneska už jsou prázdná. Ať už je to střet zájmů, Čapí hnízdo, Babišova minulost… tohle už je vyčpělé a únavné a potvrdili jsme si to během posledního hlasování o nedůvěře vládě. Opozice nedokázala shrnout, v čem Andrej škodí nebo chcete-li neprospívá Čechům, Moravanům a Slezanům.

Kdybyste měl shrnout ta témata, která jsou důležitá a která Čechy bolí, jaká by to byla?

Myslím si, že je to obecně férovost pravidel v rámci státu a společnosti, bezesporu kombinace spotřebitelských a zaměstnaneckých práv. Pozice Čechů není stejná jako pozice Němců nebo Rakušanů. A pak otázka chování státu k občanům. To si myslím, že je obrovské téma a štve de facto všechny.

Odhalil koronavirus něco, čeho by opozice mohla vůči současné vládě využít?

Bezesporu připravenost na rizika, chybí nám tady velký audit toho, co fungovalo a nefungovalo.

Co bude letos rozhodovat o tom, kdo se dostane do Sněmovny?

Hodně bude záležet na tom, s čím ty kampaně jednotlivých subjektů přijdou. Protože zatím to, co vidíme, zejména u těch, co se vymezují vůči Andreji Babišovi, je stereotyp a nuda. Myslím si, že to zcela míjí lidi, kteří jsou opravdu naštvaní a kteří řeší opravdu konkrétní každodenní průšvihy ve vztahu ke státu. Protože ten stát opravdu nefunguje profesionálně.

Na politické mapě se objevil nový subjekt a to je Přísaha Roberta Šlachty. Jak vidíte její šance v letošních volbách?

Optikou toho, o čem jsem mluvil, že Přísaha má kuriózně větší šanci na úspěch sociální demokracie.  

Proč myslíte?

Já mám pocit, že v ČSSD vládne poraženecká nálada. Zatím se jim nedaří nastolit téma.

Můžete být konkrétnější? Přeci jen, je to aktuálně vládní strana…

Já jsem si procházel volební programy a na rovinu říkám, že sociální demokracie má jeden z nejlepších programů. Problém je, že stejná témata jela před 4 lety, mnohá před osmi lety. Mám pocit, že voliči už nevěří, že je prosadí. Jako by měli krizi důvěry.

Jaká bude v letošních volbách, resp. po nich, role Miloše Zemana?

Myslím, že podpora hnutí ANO před volbami nikoho nepřekvapila, myslím, že do voleb bude jeho role minoritní. Ale první minutou vyhlášení volebních výsledků bude jeho role naprosto zásadní. Bude to on, kdo bude určovat pravidla hry o křeslo premiéra, a pokud bude chtít být premiérem někdo jiný než Andrej Babiš, tak to bude postavené na tom, že udrží nervy a udrží týmového ducha. Bude to o trpělivosti a pevných nervech.

Když bychom se podívali na ty menší strany, jak hodnotíte jejich šance?

SPD mají velmi stabilní pozici, takže to bude taková střední síla. Co se týče komunistů, tam se mi chce skoro říct, že by se měli začít modlit. Oni budou mít podle mě výsledek někde těsně na pěti procenty a bude to pro ně úspěch. U trikolory vnímám velký otazník. Tam bude rozhodovat, jestli se jim bude dařit v debatách.

Myslíte si, že koalice SPOLU a Piráti se STAN zůstanou koalicemi i po volbách?

Ze zkušeností z minulosti z české politiky tomu dávám 50:50. Myslím si, že to bude hodně odvislé od toho, jak dopadnou jednotlivé kluby. Hodně bude rozhodovat výsledek ODS a jaká bude jejich odolnost, resp. loajalita k tomu antibabišovskému táboru.

Narážíte na únorový sjezd ODS, kde bude Petr Fiala obhajovat post předsedy?

Přesně tak.

Očekáváte, že se ještě před volbami objeví nějaká kauza, jako tomu bylo v minulosti?

Jednoznačně, a dokonce bych si tipl, že nebude jedna. Září bude plné kauz.

Kdy myslíte, že začne ta nemilosrdná kampaň, jak jste naznačil na začátku?

Od srpnových událostí. U nás to začíná většinou po 21. srpnu. Se všemi špinavostmi.

sarina ( 25. července 2021 14:51 )

Kdyby sis přečetl co píše politolog zjistil bys, že to o čem píšeš je STARÉ a měl by sis vymyslet něco nového co zabere, ale u tebe NIKDY NIC NEZABERE, protože je vše tak jak má být. Ať se ti to líbí nebo ne Babiš bude kandidovat a ANO volby vyhraje, přece nemůže vyhrát nějaký polepenec.

Spravedlivy007 ( 25. července 2021 08:57 )

Na podzim složí vládu ten nejlepší, ale slepence to rozhodně nebudou.

panda82 ( 25. července 2021 08:47 )

Múžete vysvětlit co je to za stranu PirátoStan? Buď jedna nebo druá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa