Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V4 slaví třicítku. Babiš letí do Krakova, řešit budou i opatření proti covidu

Autor: ČTK, vei - 
17. února 2021
07:38

Český premiér Andrej Babiš se dnes setká v Krakově se svými protějšky z Polska, Maďarska a Slovenska Mateuszem Morawieckým, Viktorem Orbánem a Igorem Matovičem na summitu uspořádaném u příležitosti 30. výročí založení Visegrádské skupiny (V4.) Schůzky na krakovském hradu Wawel se zúčastní také předseda Evropské rady Charles Michel.

Před odletem Babiš novinářům na letišti řekl, že bude přítomný i předseda Evropské rady Charles Michel a zřejmě i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Při dopoledním jednání se za Michelovy účasti má podle úřadu české vlády hodnotit především dosavadní spolupráce V4 a její další směřování.

Během pracovního oběda budou premiéři diskutovat o opatřeních proti šíření pandemie covidu-19 a o postupu očkování v Evropské unii, vztazích s Ruskem či situaci v Bělorusku.

Tisková konference po podpisu společných prohlášení je předběžně avizována na 13:25 SEČ. Ale pak předsedy vlád ještě budou čekat další debaty v krakovském kongresovém středisku o společných přeshraničních projektech v digitalizaci a o budoucnosti regionálního uskupení. Program summitu podle polských hostitelů skončí až večer.

Prezidenti zemí V4 si výročí připomněli minulý týden na dvoudenním summitu v rezidenci nedaleko letoviska Jurata na poloostrově Hel na severu Polska. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru uvedl, že prezident Miloš Zeman ve svém vystoupení na summitu mluvil o solidaritě a přátelství v rámci visegrádské čtyřky.

„Poukázal na to, že se opakovaně zastal Polska a Maďarska, tedy zemí, které soustavně čelí nepodloženým útokům,“ napsal mluvčí. Vlády ve Varšavě a Budapešti jsou už několik let terčem kritiky ze strany Evropské unie i jiných mezinárodních organizací kvůli narušování principů nezávislosti justice, podkopávání práce nezávislých médií nebo nevládních organizací.

Zatímco pro Zemana byla cesta do Polska první zahraniční návštěvou po více než roce, Babiš v poslední době vyrazil do Maďarska a Srbska, kde sbíral informace o využívaných vakcínách proti covidu-19 a o postupu při pandemii. Toto pondělí měl odletět do Rakouska, kde se chtěl seznámit s postupem testování ve školách. Kvůli mlze ale byla cesta zrušena.

Babiš situace v nemocnicích není dobrá

Premiér Babiš před odletem mluvil také o situaci v Českých nemocnicích, kde docházejí covidová lůžka. Na páteční ráno proto svolává mimořádné jednání vlády. „Situace není dobrá, znovu se zhoršila. Máme už velmi malý počet lůžek,“ varoval Babiš. „Věk hospitalizovaných se snížil,“ varuje před zvyšujícími se čísly premiér. 

„Budeme muset v pátek rozhodnout, jak dál. Jsou tu názory, že uvolňovat obchody je absolutní šílenství. Otázka je, jestli v některých opatřeních by byli občané schopni jín na celospolečenskou dohodu,“ nastiňuje Babiš, že by připadala v úvahu dohoda s občany, jak se mají dobrovlně chovat, aby přišlo brzy nějaké uvolnění a situace se nezhoršovala. 

„Kritizovat opatření a zároveň je nedodržovat není žádné řešení,“ dodal premiér. 

Přípravy na návrat žáků a očkování kantorů

I přes zhoršující se situaci vláda podle premiéra i nadále pokračuje v přípravách pro návrat žáků do škol. Týkat se má v především maturantů a deváťáků. 

„Teď jde o debatu, jestli budeme očkovat všechny učitele, nebo jen některé věkové kategorie. Myslím, že je třeba na to spěchat. Vedeme debatu, jestli na to nevyčlenit AstraZenecu,“  přiblížil premiér diskusi nad strategií.

Do očkování by se měli podle Babiše zapojit také praktičtí lékaři. „Je to i jakýsi projev solidarity a řešení situace,“ Podle dle Babiše jsou připraveni k očkování také zubaři.

Očkování učitelů i ve firmách

Od 1. 3. se otevírá v rezervacích nová kategorie 70+ a došlo k dohodě s praktiky, kteří by měli být také očkovacími místy. Musí skončit systém mimo rezervace. Není možné tu mít dv systémy. Předpokládám, že to bude do konce února a od 1. 3. tu budou jen rezervační systémy,“ věří Babiš.

Zvýšit se má také proočkovanost a tako především ve velkých podnicích a firmách. Ministerstvo zdravotnictví je podle Babiše připraveno navíc udělit výjimky na samotesty, aby se lidé mohli tostovat sami. „Myslíme, že je důležité  vyřešit také testování v průmyslu a ve fabrikách. Je potřeba najít způsob jak motivovat firmy, aby testovaly. Ten způsob samotestování asi bude nejlepš,“ doufá Babiš. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa