Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Škromach z vířivky, Jermanová nebo zámecký pán Stropnický: Do Sněmovny chtějí „staří známí“

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    8. 6. 2021
    05:00

    Bývalá hejtmanka, někdejší premiér i ministři. Do Poslanecké sněmovny se snaží dostat ti, kteří už v ní minimálně jednou seděli. Ve středních Čechách chce zkusit štěstí za hnutí ANO někdejší místopředsedkyně poslanců Jaroslava Pokorná Jermanová. V tom samém kraji touží znovu zabodovat někdejší ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban. Kampaň vířivky rozjíždí za znovuzvolení někdejší ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Do Sněmovny chce pak potápějícím se sociálním demokratům pomoct také někdejší premiér Vladimír Špidla. Volby do Poslanecké sněmovny budou v Česku 8. a 9. října. 

  • 1.Problémová Jermanová

    Hnutí ANO i ČSSD jen pár měsíců před volbami ztrácí podle průzkumů přízeň voličů. Do voleb se proto povolávají obě vládní uskupení tváře, které mají přitáhnout hlasy zpět. Za hnutí ANO proto mají kandidovat například vicepremiérka a ministryni financí Alena Schillerová nebo vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Jenže i přes odpor některých je na třetím místě středočeské kandidátky také někdejší hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.  

    Právě kvůli nevoli části členů hnutí ANO už bývalá hejtmanka nekandidovala v květnu do čela krajské buňky. „Jsem dlouhou dobu předsedkyní a nastal čas, aby přišel někdo nový,“ zdůvodnila své rozhodnutí. V roce 2020 Pokorná Jermanová neobhájila post hejtmanky a hnutí ANO skončilo ve středních Čechách v opozici.

    „Středočeský kraj mě příjemně překvapil. Je velká škoda, že paní hejtmanka si to pokazila různými aférkami. Ano, paní Jermanová dělala chyby,“ komentoval výsledek krajských voleb v roce 2020 šéf hnutí a premiér Andrej Babiš. I když takový výsledek prý nečekal a Jermanové za práce poděkoval.

    V hnutí ANO měla přitom původně dost silnou a téměř neotřesitelnou pozici. Tak silnou, že z ní šéf hnutí a premiér Andrej Babiš udělal po volbách v roce 2013 místopředsedkyni Sněmovny. Tou zůstala až do začátku roku 2017, kdy na mandát ve Sněmovně rezignovala, protože se pár měsíců před tím stala hejtmankou Středočeského kraje.

    K tomu měla také funkce šéfky středočeské buňky hnutí a zároveň byla také místopředsedkyně hnutí. Andrej Babiš jí byl před pěti lety na svatbě – za muže si politička vzala o 15 let mladšího kadeřníka Jakuba Pokorného, který později zůstal také na mateřské s jejich dcerou Emou.

    Video  Svatba Jaroslavy Jermanové na Konopišti. Pogratulovat přišel i Andrej Babiš  - Blesk - Marcel Mihálik, Robert Klejch
    Video se připravuje ...

    Během šéfování Středočeskému kraji musela Pokorná Jermanová vysvětlovat několik kontroverzních postojů a rozhodnutí. Třeba využívání krajského vozu jejím manželem, který je používal i pro soukromé účely. I když hejtmanka slíbila nápravu, získala nové auto a to pak na základě nových smluv mohl manžel opět využívat. Kontroverzní byly ale například i rady externích poradců, které si krajský úřad pod vedením Pokorné Jermanové najímal za nestandardní částky.

    Původně tak hejtmanka podala trestní oznámení na záchranářku Veroniku Brožovou, která upozorňovala na nedostatek ochranných pomůcek pro nákaze covid-19.

    Video  „Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Ve Středočeském kraji bude Pokorná Jermanová kandidovat nejspíš ze třetího místa. Jedničkou má být premiér a šéf hnutí Andrej Babiš, dvojkou pak poslanec a lékař Julius Špičák. Do kandidátek může ale ještě zasáhnout samotný předseda.  

  • 2.Urban – ministr ve třech vládách

    Středočeský kraj bude při volbách zajímavý také pro ČSSD. Do vysokých stranických struktur se totiž vrací někdejší místopředseda sociálních demokratů Milan Urban. Stal se například šéfem krajské buňky ČSSD.

    V čele krajské organizace vystřídal Robina Povšíka – Hamáčkova celoživotního přítele a náměstka ministryně práce a sociálních věcí i kandidáta sociálních demokratů na hejtmana Středočeského kraje ve v loňských volbách.

    „Batoh na zádech, tak uvidíme, kam ho donesu,“  komentuje svůj politický comeback někdejší ministr. Ve volbách do Sněmovny bude krýt Urban na kandidátce záda současnému šéfovi strany a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi.

    V posledních volbách v roce 2017 utekla Urbanovi Sněmovna těsně. I když se díky preferenčním hlasům dostal ze sedmého na třetí místo – na poslanecké křeslo to nestačilo. Za ČSSD totiž získali ve středních Čechách jen dva zástupci – Hamáček a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

    Urban byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládách tří sociálnědemokratických premiérů – a to v letech 2003 až 2006. Kabinet řídili postupně Vladimír Špidla, Stanislav Gross i Jiří Paroubek. Mezi lety 2007 a 2011 byl Urban místopředsedou ČSSD. Po Bohuslavu Sobotkovi přezval v roce 2002 také vedení poslaneckého klubu ČSSD.

    V roce 2009 MF Dnes přinesla sérii reportáží ze setkání vrcholných politiků a podnikatelů v Toskánsku. Mezi účastníky novináři nchytali tehdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka nebo šéfa ČEZ Martina Romana a právě Urbana.

    „Někdo to řídit musí a je před volbami. Sociální demokracie se točí kolem pěti procent, tak se kolegové rozhodli a požádali mě, abych šel sociální demokracii na pomoc, což je závazek,“  komentuje Urban svůj politický návrat. Za úkol si klade udržet ČSSD i v příští Poslanecké sněmovně.

  • 3.Škromach vymění bazének za vířivku

    Do Sněmovny chce pomoct ČSSD také někdejší ministr práce a sociálních věcí, bývalý senátor, ministr politických selfíček i vypravěč z bazénku nebo také účastník takzvané lánské schůzky Zdeněk Škromach.

    „Jsem na nějakém vzdáleném místě, na nevolitelném místě. Nemám už žádnou ambici,“ řekl Blesk Zprávám s tím, že kandiduje na 11. místě jihomoravské kandidátky, ve které chce ČSSD ale především prý podpořit svým jménem.  

    Po neúspěšných senátních volbách odešel do politického důchodu. Blesk Zprávám nedávno řekl, jak si užívá vnoučat, mluvil i o tom, jaký průběh měl u něj covid-19.

  • 4.Stropnický: Ze zámku a Výměny manželek do Sněmovny

    Do poslanecké lavice chce usednout také „zámecký pán“ Matěj Stropnický. Někdejšího šéfa Strany zelených lákají na kandidátu pražští sociální demokraté. Jedničkou by přitom mohla být současná místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Právě pro ni pracuje Stropnický od letošního března jako poradce.

    Podle informací Blesk Zpráv se ale zatím není ani o jednom definitivně rozhodnuto, proto se nechtějí v ČSSD zatím ke kandidátkám příliš vyjadřovat. „Je pravda, že se hledá místo. Stejně tak se diskutuje i o Janě Maláčové,“ řekl redakci zdroj obeznámený s procesem schvalování kandidátek.

    Video  Epicentrum - Jana Maláčová  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Matěj Stropnický by přitom mohl kandidovat skutečně buď v Praze, nebo ve Středočeském kraji. Právě ve Středočeském kraji – v Osečanech na Příbramsku si Stropnický s partnerem hercem Danielem Krejčíkem pořídili zámek, který společnými silami rekonstruují. Před nedávnem se účastnil i pořadu Výměna manželek, kde také ukázal, jaký je skutečný život na zámku. „Mohu potvrdit, že jsem nabídku dostal a zatím ji zvažuji,“ komentoval nabídku ke kandidatuře Stropnický na konci května pro Právo.

    V Praze měl původně přitom ambici vést kandidátku Tomáš Petříček, který ovšem ve vedení ČSSD po dubnovém stranickém sjezdu skončil a Jan Hamáček ho nechal nakonec odvolat i jako ministra zahraničí.

    Matěj Stropnický má s politikou letité zkušenosti. Od ledna 2016 do října 2017 byl předsedou strany Zelených, kterou vloni po volebním debaklu opustil. Byl také místostarostou za Zelené na Praze tři.

    Za pražské primátorky Adriany Krnáčové (dřív ANO) byl také náměstkem pro územní rozvoj a plán, poté do roku 2018 předsedal výboru dopravy.

    Video  Výměna manželek: Matěj Stropnický poslal partnera do osmičlené rodiny, místo ně jzískal zasloužilou matku  - TV Nova
    Video se připravuje ...

  • 5.Špidla chce být ještě prospěšný

    Skoro to vypadá, že ČSSD vyšle do voleb všechny poradce ministryně Maláčové. Vedle Škromacha a Stropnického totiž bude kandidovat i Vladimír Špidla. Bývalý premiér, kterému dodnes nemůže přijít na jméno prezident Miloš Zeman, kterého právě Špidla kdysi střídal v premiérském křesle.

    První český eurokomisař, milovník běhu pověstný brzkým vstáváním a také brzkým jednáním vlády, chce zpět do Sněmovny po 17 letech. „ČSSD má velmi těžké období a já mám pocit, že jí ještě můžu něco dát,“ řekl Špidla v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS důvody své kandidatury. Ani on zatím neví, na jakém místě bude kandidovat. S žádostí se prý na něj obrátila jeho domovská organizace na Praze 4.

Uživatel_5507651 ( 8. června 2021 19:50 )

Ty Brďo, to je zase sestava! Živit se normálně je asi náročné! Tak si to Vy vyžirci užívejte, protože nic jiného neumíte.

reiner ( 8. června 2021 16:01 )

To má ten dědek Špidlů pořád málo? V EU si vyležel takovou rentu, dodnes se nenaučil anglicky- to snad už ani není možné ....

mazd ( 8. června 2021 13:51 )

Nejvíce chybí K.Peak, to byl správný kabaret.

Anifa ( 8. června 2021 13:14 )

Jsou to moc příjemná korýtka..parkrát za rok se vyžvaníš,někdo ani to ne, nemusíš si to připravovat, protože to nikdo nepos­louchá­,teplou­čko, jídlo a bydlení za hubičku a nadstandartní příjem

MAMKA2316 ( 8. června 2021 12:52 )

VY SI TAK ASI ZASLOUŽITE BÝT V RUDNÉM DOLE NA SIBIŘI ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa