Letáky, které někdo nalepil na budovu fakulty a na různých místech v jejím okolí, napodobily grafický styl z Feriho instagramu. Na sociální síti používá černý vykřičník na žlutém pozadí s krátkým textem, který většinou informuje o aktuálních záležitostech hlavně z Poslanecké sněmovny a politiky. Jeho účet sleduje více než milion lidí.

Na plakátech se v tomto stylu objevily nápisy jako „Ročně je spácháno 12 000 znásilnění. Jen 600 z nich je nahlášeno“ nebo „Mlčení neznamená ano“. Objevil se také plakát s nápisem „Oběť nemá povinnost se bránit“. Pracovníci fakulty na pokyn vedení začali už před desátou hodinou dopoledne plakáty z budovy fakulty odstraňovat. „Vyvěšujeme pouze to, co chceme studentům sdělit,“ uvedla pro iROZHLAS mluvčí fakulty Vlasta Tichá.

Dodala, že bez ohledu na to, jaký má takové sdělení obsah, není možné si po budově jen tak něco vylepovat. Obzvlášť, pokud s tím fakulta nemá nic společného. Kdo je autorem plakátů, se zatím neví. Minulý týden proběhl v Praze protest proti sexuálnímu a domácímu násilí, který pořádala iniciativa Bez trestu. Ta ale podle iRozhlasu odmítá, že by plakáty vylepovala. 

Škola už dříve uvedla, že odhalení týkající se Dominika Feriho bere velmi vážně. „Osobně, sám za sebe, ale i jménem fakulty bych rád vyjádřil podporu všem obětem takového jednání, protože je mi jasné, že není jednoduché v podobných případech vystoupit,“ uvedl ve vyjádření děkan Jan Kuklík na konci května.

Na fakultě byl za hvězdu 

Podle zjištění Alarmu a Deníku N se na fakultě o chování Dominika Feriho vůči ženám vědělo hlavně mezi studentkami. Jedna z nich popsala, že se s ním seznámila brzy po nástupu na školu a začal na ni vyvíjet nátlak, aby k němu přijela domů, a vůbec nebral v potaz její odmítnutí. Feri měl také na fakultě studentský spolek Kappa Omega, který se inspiroval americkými univerzitními kampusy a jehož cílem bylo hlavně se bavit na večírcích. Podle studentů byl na škole velmi populární. 

Škola o ničem nevěděla

Děkan fakulty k tomu uvedl, že o šokujícím chování bývalého poslance škola nic nevěděla. „Nikdy jsem nedostal žádný formální ani neformální podnět v tomto směru, o žádném takovém podezření jsem nevěděl,“ stojí v jeho prohlášení. Feri školu dostudoval v roce 2020, škola již nemá žádnou možnost, jak proti němu kvůli obviněním vést jakékoliv disciplinární řízení.

Škola také v návaznosti na kauzu uvedla, že zřídí novou funkci fakultního ombudsmana, a chce dát možnost každému studentovi nebo studence, kteří se setkají s nevhodným chováním, dát návod, jak postupovat.

Je to lež, tvrdí Feri

Dominik Feri odmítl, že by se kdy dopustil nevhodného chování vůči ženám. „Lživá nařčení ze sexuálního násilí, která se objevují v posledních dnech, nejčastěji anonymně na sociálních sítích, a která se dotýkají nejenom mě, ale také mého okolí, zásadně odmítám,“ prohlásil skrze svůj profil na instagramu po zveřejnění svědectví žen. Poté rezignoval na post poslance a oznámil, že již nebude ani znovu kandidovat. Opustil také TOP 09. Nařčením ze sexuálního obtěžování se chce bránit soudní cestou.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Feri získal moc příliš brzo, myslí si Pavlík. Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
13 fotografií