Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš úlet s cizáky označil za přeřek, hospodské chválil za bojovnost. Opozice: „Zvrácenost“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. června 2021
21:33
Autor: simao, ČTK - 
6. června 2021
17:30

Andrej Babiš (ANO) spustil nacionalistickou písničku. Nechce „sdílet naši zemi“, nechce, „cizáky“, aby popíjeli v českých hospodách a barech. První část uvedl během jednání o nedůvěře vládě, druhou v rozhovoru pro Český rozhlas. Babiš tvrdí, že šlo o přeřeknutí, ale lidí prý ví, jak to myslel. V nedělním hlášení Čau lidi vyrazil do hospody a vyzýval lidi, aby zašli na pivo podpořit hospodské. Kterým přitom coby premiér vlády na dlouhou dobu zavřel lokál.

Premiér Andrej Babiš (ANO) během kampaně před říjnovými volbami do Sněmovny nezažívá lehké chvíle. Opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě, kde se Babiš bránil kritice koalic Piráti+STAN a Spolu (ODS, TOP 09 a KDČSL), které dle posledních průzkumů Kantar CZ a Ipsos poráží momentálně třetí hnutí ANO:

Oporu opět našel Babiš u komunistů. Už ve Sněmovně přitom Babiš naladil část svého projevu na národoveckou vlnu. Nechce si nechat nic přikazovat z Bruselu, je premiérem svrchované země, čílil se Babiš odmítající sdílení našich aut, bytů i země. Tedy odmítající sdílenou ekonomiku, kterou propagoval v knize O čem sním, když náhodou spím.

Cizáci premiéra narozeného na Slovensku

V rozhovoru pro Český rozhlas pak Babiš v době, kdy v Evropě opět ožívá turistický ruch a dojednávají se podmínky covid pasů, které by usnadnily návrat turistů, použil termín cizáci.

„Nemůžeme si dovolit další Techtle Mechtle. Já chápu, že lidi jsou naštvaní, že jsou otevřené bary a nemůže tam hrát hudba, ale my jsme nechtěli ty bary otevírat. Nechceme, aby sem zase z celé Evropy chodili popíjet cizáci, potom je z toho velký problém,“ uvedl Babiš.

„Cizáci nám nevadí, pane premiére. Vadí nám lež, arogance, vyvolávání nenávisti a zlodějiny. Proto nechceme, aby byl dále jeden cizák premiérem,“ rýpl si do něj Marek Ženíšek z TOP 09.

„Boj o xenofobní hlasy, to bude síla. Včera migranti, dneska cizáci, pravil migrant, jehož vláda se nově opírá o nahnědlou dvojku Volný-Bojko. Snad se na naše turisty nebudou za hranicemi dívat stejně,“ rýpl si do Babiše na twitteru expremiér Mirek Topolánek.

V neděli Babiš tenhle termín zmínil opět. Na svém profilu na facebooku, když lákal ke sledování pravidelného nedělního pořadu. „Čau lidi, zašel jsem na pivo. Musíme přesvědčit všechny starší lidi, aby se očkovali. Taky jsem použil slovo ′cizáci′. Přeřek. Ale vy dobře víte, co jsem tím myslel,“ stojí v popisku k Babišově novému videu.

„Co se týče minulého týdne, tak zase se mi stalo, že jsem se přeřek. A že jsem vlastně použil slovo, které asi není správné, cizáci. Je to pejorativní slovo. Je to teda, jak jsem se dozvěděl od mojí učitelky češtiny, je to české slovo, archaismus. Ale vy dobře víte, co jsem tím myslel. Já jsem tím myslel to, co se u nás dělo v minulosti a kde to bylo velký problém,“ uvedl Babiš ve videu, ve kterém mával článkem Blesku o zátazích proti nelegálním party především za účasti cizinců během pandemie covidu v centru Prahy.

Babišova tvrdá slova, ale i omluva - neomluva se stala terčem kritiky na sociálních sítích. Ale i posměšků. Premiér je totiž rodákem z Bratislavy, kde dnes mj. žije i jeho bratr.

Video  Babiš láká Slováky do Česka: Přijeďte k nám, utrácejte u nás svá eura. Máme slabou korunu  - Youtube / Visit Czech Republic
Video se připravuje ...

Babišovi je přitom v kauze „cizáci“ předhazována jeho dřívější zdravice pro slovenské sousedy, aby neváhali a vyrazili do Česka utratit svá eura.

S narážkou na nelegální party Babiš uvedl: „Takovéhle cizince asi my úplně nechceme. A já jsem dělal videa a jsou všichni turisti vítáni u nás. Ale jsem to musel připomenout (...) Nebylo to špatně myšleno, ale použil jsem blbě slovo. Takže pokud jsem někoho urazil, tak se omlouvám.“

Babiš s půllitrem podpořil hospody. Zavřít musely kvůli vládě

Babiš v nedělním pořadu vyrazil na úvod do hospody - zapózovat s půllitrem českého piva. „Chtěl bych všechny, kteří podnikají v tomto oboru, podpořit, protože gastronomie a naše hospody byly nejvíc postižené v rámci pandemie,“ poznamenal Babiš.

Opatření, kvůli kterému zůstávaly na přelomu dubna a května zavřené restaurace, bylo totiž v rozporu se zákonem. V novém rozhodnutí to na začátku června uvedl Nejvyšší správní soud.

Soud už dříve dospěl k závěru, že pandemický zákon umožňuje omezit jen obchodní a výrobní provozovny, nikoliv provozovny služeb, včetně restaurací. Služby včetně restaurací by bylo možné regulovat podle zákona o ochraně veřejného zdraví, ale jen při splnění určitých podmínek a při náležitém odůvodnění. Připadalo by to v úvahu při velmi nepříznivé epidemické situaci, kdy je celá země v podstatě jediným ohniskem.

Reklamu na nedělní Čau lidi přitom dělá i současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který se vrátil na místo činu. „Na zítřejší vládě budu navrhovat, abychom na všech místech sjednotili podmínky pro prokazování se testem. Dnes se v tom lidé nemohou vyznat. Navrhnu také navýšení počtu účastníků na kulturních a hromadných akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku,“ upozornil Vojtěch na twitteru s dodatkem, že nejen o tom je dnešní Čau lidi...

Babič ocenil bojovnost a kreativitu hospodských

Gastronomické podniky mohly od 17. května otevřít zahrádky, nyní jsou již otevřené komplet včetně interiérů, byť přetrvávají omezení včetně 4 lidí u jednoho stolu a nutnost negativního testu, max. 180 dní od prodělání covidu či kompletního očkování.

„Já bych skutečně chtěl ocenit bojovnost a kreativitu hospodských a restauratérů, jak se s tím poprali. Teď už skončili kompenzace a já jim samozřejmě velice fandím,“ vzkázal v neděli hospodským Babiš. „Zajděte na pivo, podpořte je všechny,“ dodal.

Skopeček: Neuvěřitelná drzost

„Já chci zase ocenit tu vaši neuvěřitelnou drzost, s jakou jste nejdřív plošně uzavřeli všechny hospody, pak jste nezákonně oddalovali jejich otevření, dělali hostinským problémy s kompenzacemi a v Čau lidi si z nich tropili dobrý den, že mají na podporách víc než z podnikání,“ reagoval na twitteru poslanec ODS Jan Skopeček.

A přidal se i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „I když si z nich premiér a vláda dělala legraci, měli mít vatu, vláda se na ně dost vykašlala, naprosto chaoticky sdělovala informace, i když bojovali a byli kreativní mnoho z nich už neotevře! Toto už není hroší kůže, to je naprostá vnitřní zvrácenost!!“ napsal na twitteru.

jerryce ( 7. června 2021 18:25 )

S vrchností z oligarchů to nehne, sleduju o Putinovi dokument, na čt 2. Opisujeme zlo.

gemino ( 6. června 2021 23:28 )

stemika...

gemino ( 6. června 2021 23:28 )

S výjimkou tupé koblihy stemiska...

gemino ( 6. června 2021 23:27 )

Zítra začíná pracovní týden, tak tu zas za peníze zaměstnavatele nastoupí estébákova úderka mamrd marmat, elesanová a další koblihy. Ještě, že aspoň o víkendech je tu od nich klid...

jerryce ( 6. června 2021 23:06 )

Informuješ o 10 dní pozdě. Telička je čerstvá novina, Telička o mnoha postech, co jde kvůli Babišovi pryč, není jediný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa