Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Maláčová: Rotační výuka s jistotou skončí na prvním stupni. Syn Gustav ji prosil o školku

Autor: ČTK, sova - 
9. května 2021
15:45

Rotační výuka minimálně na prvním stupni základních škol by měla být zrušena ještě v tomto školním roce. V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Vyjadřovala se opatrněji než premiér Andrej Babiš (ANO), který ve čtvrtek ve Sněmovně uvedl že chce, aby chodili všichni žáci do škol bez střídání tříd po týdnu od poloviny května.

Maláčová uvedla, že celkové zrušení rotační výuky by „bylo také záhodno“, datum ale říci nechtěla. „Máme shodu na tom, že by v podstatě rotační výuka měla být ukončena kompletně, jakmile to bude možné,“ řekla. Záležet bude podle ní i na tom, kdy se vyřeší skupinové testování žáků přesnějšími PCR testy. Nyní se ve školách testuje antigenními testy. Ministryně dodala, že i její syn Gustav už „prosil, aby mohl do školky“.

Pro návrat všech dětí do škol v běžném režimu se vyslovila v televizní debatě předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vláda by se podle ní měla poučit od starostů, kteří již PCR testování ve školách zavedli. Vláda má kapacity a možnosti a nemá to nechávat na starostech, uvedla.

Babiš se vyslovil pro bezrotační návrat dětí

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová míní, že vláda už mohla mít skupinové testování kvalitními testy připravené. „Mohlo by umožnit plné otevření škol při současném bezpečí,“ řekla.

Babiš ve čtvrtek uvedl, že odpovědným ministrům a úředníkům jasně řekl, aby udělali maximum pro to, aby „17. května všichni studenti a školáci šli do školy bezrotačně“. „Takže základka, středoškoláci,“ řekl.

Vláda ve čtvrtek rozhodla, že od začátku příštího týdne se do rotační výuky zapojí všichni žáci v Česku, tedy i ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině. K plné výuce se v těchto regionech vrátí také mateřské školy, dosud otevřené jen pro předškoláky. Už zkraje týdne kabinet rozhodl, že od 10. května se do škol a mateřinek vrátí děti v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Školy jsou oficiálně zavřeny od března

Školy v Česku se kvůli epidemii nového koronaviru zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina žáků už řadu týdnů předtím. Žáci prvního stupně ZŠ se do škol vrátili 12. dubna v systému rotační výuky, kdy jsou jeden týden ve škole a druhý se učí distančně. Ve stejný den se otevřely školky pro předškoláky a děti zdravotníků a dalších profesí.

Od 19. dubna měli žáci druhého stupně ZŠ a studenti středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí. O týden později byla obnovena praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.

Video  Roman Prymula o zkrácených letních prázdninách  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 10. května 2021 16:56 )

ministr Plaga od ledna chce pro školy PCR testy, zbytek vlády ho v tom nechal, opozice to testuje již od března a výsledky byly vynikající. Vláda se neumí poučit z chyb v Izraeli a děláme nestále zbytečné chyby v boji s epidemií

strejda777 ( 9. května 2021 19:53 )

Nebyl bych sám.....

jajas ( 9. května 2021 18:37 )

No aby ses z toho nepo.....ty mozku!

strejda777 ( 9. května 2021 18:36 )

Že na "to" nevlezeš ty je jedna věc, otázka je, kdo "vleze na Tebe"?

DanY67 ( 9. května 2021 16:48 )

To jako vážně chtějí šparat dětem do nosu téměř jim vymést mozek?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa