Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Faltýnek je klíčový, tvrdí Babiš. Dostal košem od miliardáře a dalších dvou poslanců z ANO

Autor: Tomáš Vašek, simao - 
5. června 2021
16:38

Trojice poslanců ANO Juříček, Bláha a Staněk se rozhodli, že nebudou znovu kandidovat za hnutí ANO. Podle nich ANO nepřeje podnikatelům a oddálilo se od svých původních záměr. „ANO to podle mě neoslabí,“ řekl Právu premiér Andrej Babiš (ANO). Jaroslava Faltýnka, který nadále zvažuje kandidaturu po aféře se svým uniklým diářem, považuje za klíčového muže. A brání prezidenta Miloše Zemana, kterého by část senátorů nejlépe zbavila funkce pro neschopnost vykonávat úřad.

Říjnové volby do Sněmovny se kvapem blíží, své kandidátky již vytáhly obě opoziční koalice - jak Piráti a STAN, tak i Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Na podobu kandidátky ANO se čeká. A nerodí se zcela snadno.

Babišovu hnutí dali naposledy košem hned tři stávající poslanci - Pavel Juříček, Jiří Bláha a Pavel Staněk. Všichni tři podnikatelé, byť v jiných oborech. Juříček vede Brano Group v oblasti autoprůmyslu, Blaha podniká v pekárenství na severu Čech a Staně v Brně v počítačových systémech.

„Pod tlakem koaličního partnera se stalo (ANO) částečně populistické a částečně levicové,“ vysvětlil své rozhodnutí Juříček, podle žebříčku Forbes 37. nejbohatší Čech s majetkem 6,2 miliardy korun.

Babiš se jim nediví, důvod rozchodu uvádí jiný

„ANO to podle mě neoslabí. Naše hnutí se hlavně prezentuje výsledky ve vládě, o nichž jsem velmi podrobně mluvil na schůzi při hlasování o nedůvěře. Doporučuji všem se na ten projev podívat. Ti tři, které jste zmínily, jsou podnikatelé a neměli už zájem pokračovat v politice. Vzhledem k prostředí, které panuje ve Sněmovně, se jim ani nedivím. Všech tří si vážím jako podnikatelů, ale došli k názoru, že politika není pro ně,“ řekl Právu premiér a šéf hnutí ANO Babiš.

„Cítíme, že ANO není propodnikatelské. Jestliže devadesát procent ANO tvoří lidé, kteří v životě nepodnikali, tak to nemůže nikdy podnikatelům pomoci. Navíc těch devadesát procent zastává názor, že se živnostníci mají nadstandardně,“ kontruje však byznysman Bláha.

Bez Hniličky

Vznik kandidátky ANO provází i další překvapení. Mnohé překvapilo třetí místo na středočeské kandidátce pro Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO).

Otazníky se vznášejí i nad politicky zdiskreditovaným lídrem v Libereckém kraji Milanem Hniličkou (za ANO), který skončil coby šéf Národní sportovní agentury a vysvětlovat musel i svou „velkou a hloupou chybu“, jak mluvil o své účasti na narozeninách severočeského politického šíbra Petra Bendy v době covidových omezení.

Za Faltýnkem Babiš stojí

Zvláštní situace nastala na Vysočině, kde místní buňka odmítla postavit na první místo šéfa poslanců hnutí a jeho klíčovou postavu Jaroslava Faltýnka. Nyní je tak v čele tamní kandidátky krajský zastupitel a člen předsednictva ANO Martin Kukla. Zda tomu tak bude i nadále je v rukou Andreje Babiše, který má možnost zasáhnout.

Za Faltýnkem stojí. „Faltýnek je klíčový člověk ve Sněmovně. Budeme to řešit. Nikdo do toho zatím nezasahoval,“ tvrdí Babiš.

Sám Faltýnek však v souvislosti s uniklým diářem, který měl dle Seznam Zpráv popisovat jeho obchodní aktivity během působení ve Sněmovně, však v dubnu Blesk Zprávám sdělil, že zatím rnení rozhodnutý kandidovat. Potvrdil to i nedávno v Otázkách Václava Moravce.

„Po všech těchto sr*čkách, které prožívám, přemýšlím, že se na to vyprdnu. Ale vážně. Uvažuji o tom, že už bych nekandidoval. Protože když je člověk pořád dehonestovaný za to, že mluví s lidmi, kteří se k němu nahlásí, že je přijme a snaží řešit jejich problémy, tak za to su dehonestovanej? Fakt už jsem z toho unavený. Příští rok mi bude 60, jsem po unavený, po operaci srdce, žaludečních vředů, je mi blbě. I z pana Kroupy je mi blbě. A vážně o tom přemýšlím,“ řekl Faltýnek Blesk Zprávám.

Brabec jedničkou na Ústecku

V kuloárech se spekuluje o tom, kolik úsilí muselo stát premiéra Babiše přesvědčit moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka (ANO), aby stanul v čele tamní kandidátky. Sám Vondrák před časem veřejně mluvil o tom, že o poslanecké křeslo nestojí.

Jasněji je kolem politické budoucnosti a ambicí bývalého vicepremiéra a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který bude jedničkou ANO v Ústeckém kraji, pokud to schválí celostátní výbor hnutí.

Sám premiér by pak měl kandidovat ve středních Čechách, byť se spekulovalo o tom, že by v Ústeckém kraji mohl být lídrem on - a postavit se tam šéfovi Pirátů Ivanovi Bartošovi. „Vždycky jsem kandidoval ve Středočeském kraji, takže je logické, abych tam kandidoval znovu. Nenastalo zatím nic, co by mě přimělo kandidovat jinde,“ řekl nyní Babiš Novinkám.

Pehe: Hnutí směřuje dolů

Trable ANO s kandidátkami tím však nekončí. A strašákem jsou i aktuální květnové průzkumy, které ANO přisuzují druhé a někdy dokonce i třetí místo za oběmi opozičními koalicemi.

Když vedle nejistot spojených s personáliemi postavíme situaci vládního hnutí ve voličských preferencích, můžeme mluvit dokonce o jakési předvolební krizi ANO. Myslí si to politolog a ředitel New York University in Prague Jiří Pehe.

Před volbami v roce 2017 bylo hnutí ANO viděno tak, že má potenciál a že může lidem, kteří se s ním spojí, zaručit vliv a moc. Tak lukrativně už dnes ANO nikdo nevnímá a lidé spíš mají pocit, podle mě oprávněný, že to hnutí směřuje směrem dolů, i když zatím jenom velmi pomalu,“ řekl Blesk Zprávám politický analytik Pehe.

Nacher jedničkou v Praze

Pražskou kandidátku povede poslanec Patrik Nacher (za ANO), se kterým před komunálními volbami v roce 2018 Babiš původně počítal jako s kandidátem na pražského primátora. Nakonec však vsadil na podnikatele a manažera Petra Stuchlíka. ANO si před necelými třemi lety v Praze pohoršilo a kromě toho, že vypadlo z vedení metropole, přišlo také o pět zastupitelů.

Vládní garda kandiduje

V Jihomoravském kraji se do přímého souboje s opozičním lídrem ODS a koalice Spolu Petrem Fialou pustí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). A jen o kus dále na jihu Čech se úlohy jedničky kandidátky zhostí ministr průmyslu a obchodu a šéf resortu dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Klára Dostálová (za ANO), která šéfuje ministerstvu pro místní rozvoj, se bude ucházet o poslanecký mandát z čela kandidátky pro Královéhradecký kraj. A předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se jako kroměřížský rodák chce hlásit o voličskou přízeň z prvního místa na kandidátce ANO ve Zlínském kraji.

Pomůže Vondrák

Viditelnou tváří hnutí je také místopředseda sněmovního hospodářského výboru a šéf podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník (ANO). Ten je pevně spojen s Pardubickým krajem, kde za ANO nastupuje jako první z kandidátů na poslanecké křeslo.

Volebním lídrem v Moravskoslezském kraji chtěl původně být další člen vlády – ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Takové variantě ale nebylo nakloněno krajské vedení. Situace se dál řeší, je přitom nakonec možné, že kandidátku povede hejtman Ivo Vondrák, který se sice dříve nechal slyšet, že už by do Sněmovny nemusel kandidovat, ale nakonec patrně ustoupí. Chce však zároveň zůstat hejtmanem

„Budu to muset vzít na svá bedra a kandidátku v kraji povedu. Bude to na mě, ale vidím to tak, že toto kolo politického boje je velice důležité. Zatnu zuby a půjdu do toho,“ řekl Vondrák pro lidovky.cz.

 

Exhejtmani a adepti na poslanecký hattrick

V Karlovarském kraji se jako jednička poprvé představí poslankyně a bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Ta se do sněmovny dostala ve volbách v roce 2017 ze čtvrtého místa, tehdy jako úřadující hejtmanka. V čele kraje skončila na konci roku 2019 z důvodu těhotenství. Poslanecký mandát si ponechala a nyní dostala šanci jej obhájit.

A bývalý hejtman se představí jako číslo jedna i v Olomouckém kraji. Uspět už ve třetích volbách do sněmovny po sobě může poslanec Ladislav Okleštěk (ANO). Ve stejné pozici je jednička v Plzeňském kraji a místopředseda ANO Jan Volný.

Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofonatický Pirátostan  - PSP ČR
Video se připravuje ...

UFO1 ( 6. června 2021 06:05 )

Za těch 30000 mrtvých,nezvládnuta opatření a dosud týrané děti ve školách,jen aby vydělali na testech a rouskach.....

hafblaf ( 5. června 2021 21:48 )

A tak tu žijeme: pokud ani panu Faltýnkovi voliči ano neřeknou ne, tak nechápu.

esprit ( 5. června 2021 21:22 )

s Faltýnkem ajeho notesem, nemůže. Prymula po Vyšehradu letěl a Falty je 1. na kandidátce, to už je předem setčeno

esprit ( 5. června 2021 21:20 )

Pomalu ale jistě z ANO zdrhají, jentakdál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa