Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Faltýnek o uniklém diáři: Pomsta expartnerky? A kvůli sr*čkám zvažuje konec

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. dubna 2021
05:01

Jaroslav Faltýnek (ANO) čelí novému podezření z ovlivňování dotací a státních zakázek, a to kvůli diáři z let 2015 - 2017, jehož části nyní zveřejňují Seznam Zprávy. Jak se diář ocitl na veřejnosti? Faltýnek nevylučuje, že v tom může mít prsty jeho někdejší partnerka - vyslovil totiž podezření, že jej ofotil za jeho zády někdo, kdo s ním žil ve společné domácnosti. Diáře přitom jinak pravidelně skartuje a připouští, že je stará škola, když si vede poznámky v písemné podobě. Vrátil se také k poznámce o synovi, který skončil na drogách. A pro Blesk Zprávy přiznal, že kvůli kauzám, kterým čelí, zvažuje, že do podzimních sněmovních voleb již kandidovat nebude.

Pane Faltýnku, velký rozruch vzbudil váš uniklý diář. Potvrzujete, že jde o vaše vlastnoruční záznamy a tušíte, jak jste o něj přišel?

Nedokážu s úplnou jistotou potvrdit, ani vyvrátit, že to jsou všechno moje záznamy. Určitě jsou to moje ofocené diáře z let – odhaduji - 2015, 2016, možná 2017, což je už poměrně dlouho. I ty poznámky, já nevím samozřejmě, kdo tam co do toho vložil, nebo nevložil předtím, než to předal nebo prodal panu Kroupovi. To je moje spekulace.

Ale jsem přesvědčen o tom, že to musel být můj blízký člověk, se kterým jsem žil ve společné domácnosti poměrně dlouho. A já jsem to nikomu nedal. Každý rok ten diář skartuju, takže si je někdo musel fotit v průběhu těch několika let, a to jak ty stránky toho diáře, tak ty poznámky, které tam jsou.

Když někdo za mnou přijde do Sněmovny nebo domů, tak si napíšu schůzku, čas, jméno a poznámky, co ten člověk chtěl, co chtěl řešit. A buď je to kravina a neřeším to, nebo to je smysluplná věc a tu pak posunu někam dál. Buď kompetentním lidem, nebo se sám snažím něco řešit.

Jednou ze spekulací, která se objevila i na sítích, jak se mohly vaše záznamy objevit na veřejnosti, je možná pomsta expartnerky - i vzhledem k tomu, že to sám směřujete do svého nejbližšího okolí, do let 2015 – 2016 a do společné domácnosti. Sedí tato verze?

Já to nedokážu vyloučit.

Takže je možné, že i ve vašem případě platí, že za vším hledej ženu? Vy jste rozvedený od roku 2003, přes čtyři roky máte přítelkyni Martinu Plézelovou, předtím jste chodil s Lenkou Linhartovou, někdejší marketingovou specialistkou Agrofertu a krátce i Českých drah. Směřujeme tedy do období, kdy byla vaší partnerkou paní Linhartová - v této době mohlo dojít k úniku vašich záznamů?

Určitě ano, já samozřejmě nechci spekulovat, ale je to jednoznačně z té doby. A když ty diáře jsem zničil před dvěma, třemi lety… no tak prostě je to tak. Když žijete s někým ve společné domácnosti, tak nepředpokládáte, že ten člověk to bude fotit.

Vy jste v otázce diáře poodhalil i jinou část svého soukromí – a sice dřívější drogovou závislost svého mladšího syna, který vás měl navíc okrást.

Bylo to pro mě velmi těžké období. Kdo to nezažil, nedokáže pochopit, když jeho vlastní dítě propadne drogám a mně se podařilo ho z toho vytáhnout. Dnes je v pohodě, má rodinu, dvě malé krásné děti, mé vnuky. Jsem šťastný, že se to podařilo, ale v době, kdy byl závislý, tak víte, jak si člověk opatřuje zdroje, když jeho absolutní priorita je droga.

Pan Kroupa píše ve svých dotazech, že má informaci, že jsem si poznamenal, že mě můj syn okradl o milion korun a takové nesmysly. Já samozřejmě říkám, je to nesmysl. Já jsem doma nikdy žádný trezor v Prostějově neměl. Mám trezor v Praze. Ale když je člověk závislý, tak peníze hledá kdekoliv. A nejen peníze. Zpeněžuje věci, ke kterým se dostane.

K obsahu vašeho diáře: Seznam Zprávy uvedly, že poznámky dokazují ovlivňování zakázek či lobbování za dotace pro své známé. Ovlivňujete státní zakázky či dotace? „Pohlídej mi dotaci.“ To má být údajně v poznámkách napsáno v souvislosti s Miroslavem Černoškem, vaším sousedem z Prostějova…

Pan Kroupa tam hovoří o mém lobbování za dotace ve prospěch výstavby tělocvičny v Jeseníku a to samé se týká i Národního sportovního centra v Prostějově, které mělo být společnou investicí města Prostějova, Olomouckého kraje a společnosti TK Plus, kde byl akcionářem pan Černošek. Je pravda, že znám pana Černoška přes 30 let, nikdy jsem nezapíral, že se spolu známe. a byli jsme spolu mnohokrát viděni na různých, i na tenise a tak podobně.

Když přišel pan primátor s touto myšlenkou, tak já jsem samozřejmě, kudy jsem chodil, tudy jsem říkal: je to super, postavme v Prostějově novou halu. A podařilo se to. Nakonec ta hala stojí, funguje. Já na tu halu vidím z domu, mám jí nějakých sto, dvě stě metrů vzdušnou čarou od svého bydliště. V Prostějově jsem byl zastupitelem od roku 1990, mně připadalo naprosto správné tuto myšlenku podporovat, protože jsem člověk, který tam žije skoro 60 let a byl jsem 30 let zastupitelem…

Při čtení těchto částí vašeho diáře však může člověk nabýt dojmu, že se dotace v Česku nerozdělují i tak, že když má někdo lepší vztahy s Jaroslavem Faltýnkem, spíš na dotaci či zakázku dosáhne. Je to tak?

To je nesmysl, tam jsou přece jasně nastavená pravidla hry. A pokud jsem se informoval o možnost dotace pro město Jeseník na výstavbu tělocvičny, tak víte, že to nedopadlo. Ta dotace poskytnuta nebyla z nějakých administrativních pochybení. Je nastavený systém, který vylučuje v podstatě lobbing tohoto typu. Ale co je špatného na tom, že když jste na nějakém veřejném setkání a prohlásíte, že ta myšlenka je dobrá.

Jak vnímáte, když nyní padají přirovnání k účetní knize Al Caponeho, nebo když vás Markéta Pekarová Adamová rovnou označuje za kmotra? Často padají narážky na to, že ANO vznikalo jako protikorupční hnutí – a podle některých opozičních politiků nyní dokazujete, že jste spíše prokorupční?

Kritiku vnímám, ale já se ptám, co je korupčního na tom, že se vyjádříte veřejně, že podporujete výstavbu tělocvičny. Můžete mi říct, pane redaktore, co je na tom korupčního? 

Video  Faltýnek o úniku diáře i synovi na drogách: Ukradl mu milion z trezoru? A co skrytá firma?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Další interpretací vašich poznámek je to, že jste se měl pokusit o skryté vlastnictví firmy – i to odmítáte? Chtěl jste skrytě podnikat? (v diáři se objevuje u jednoho poznámka  „Skutečný vlastník – já“, pozn. red.)

Nepodnikám, žádnou společnost jsem nikdy nevlastnil přiznaně, ani skrytě a ani jsem to neplánoval. Pan Kroupa píše, abych citoval ze Seznamu: „Tomáš Uvízl byl opravdu manažerem společnosti Agel a s Jaroslavem Faltýnkem se zná, oba ostatně pocházejí z Prostějova. A také do věci zapadá, že v polovině roku 2016 se v Agelu opravdu řešil nákup firmy, který Tomáš Uvízl navrhoval. Šlo o společnost Medihope, jež provozovala svou praxi v nemocnici, již v té době Uvízl řídil. Parametry obchodu přesně odpovídají v poznámkách uvedené Faltýnkově představě.“

A já říkám: přátelé, zeptejte se vlastníků společnosti Medihope Prostějov, která provozuje magnetickou rezonanci v nemocnici v Prostějově a vlastníkem je pan inženýr Tomáš Chalánek, manžel senátorky za ODS a v té době poslankyně za TOP 09 paní Chalánkové, jestli Faltýnek někdy usiloval, nebo plánoval koupení společnosti Medihope. Nesmysl. Absurdní nesmysl. Kde ten Kroupa na to přišel? 

Mluvíte o jedné konkrétní společnosti, můžete vyloučit, že jste neměl záměr skrytě podnikat prostřednictvím jiné společnosti?

Ano, můžu to absolutně vyloučit. Absolutně. Já jsem nikdy neměl žádnou firmu, vždycky jsem byl zaměstnancem. Posledních 20 let v Agrofertu před vstupem do politiky.

Pane Faltýnku, proč jste v politice? Váš diář může na lidi působit, že hlavně kvůli byznysu po všech možných poznámkách, které se týkají propojení obchodu a politiky.

To je velmi těžká otázka, také si jí někdy kladu. Po všech těchto sr*čkách, které prožívám, přemýšlím, že se na to vyprdnu. Ale vážně.

Tím myslíte, že byste tedy nekandidoval už letos na podzim?

Ano, ano. Uvažuji o tom, že už bych nekandidoval. Protože když je člověk pořád dehonestovaný za to, že mluví s lidmi, kteří se k němu nahlásí, že je přijme a snaží řešit jejich problémy, tak za to „su dehonestovanej“?

Fakt už jsem z toho unavený. Příští rok mi bude 60, jsem po unavený, po operaci srdce, žaludečních vředů, je mi blbě. I z pana Kroupy je mi blbě. A vážně o tom přemýšlím. A proč jsem v politice? Já jsem v politice od roku 1990, kdy jsem se stal radním v Prostějově. Byl jsem nejdéle sloužícím radním v české historii města.

Na sněmu ANO v roce 2017 jste mi vysvětloval vaší přezdívku anděl smrti – a že někdo toho zlého dělat musí. Jste stále tím zlým mužem ANO? Či snad mužem na špinavou práci? 

Já si myslím, že momentálně už ne. Po kauze Vyšehrad jsem rezignoval na funkci prvního místopředsedy. Dneska jsem řadovým členem hnutí ANO? Nejsem ani členem předsednictva. Po zkušenostech, které mám, tak jsem se začal věnovat pouze práci ve Sněmovně a zemědělskému výboru a to je všechno.

Zmínil jste Vyšehrad - vy jste loni v říjnu vyrazil do zavřené pražské restaurace, kam za vámi přijel tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. I o důvodu schůzky se dodnes různě spekuluje. Byla tahle schůzka vaší politickou chybou? A jaký tedy byl důvod schůzky?

To jsem ale řekl stokrát. Nebyl jsem schopen se potkat s Prymulou, tak jsem ho poprosil, jestli bychom se mohli tam krátce potkat a podebatovat o problémech, které jsme chtěli řešit následující den ve Sněmovně a to se stalo.

Samozřejmě byla o chyba, ale nebyli jsme v restauraci, která měla být zavřená. My jsme byli v pronajatém salónku nad restaurací, která byla zavřená. A jak to dopadlo? Dostal jsem pokutu od hygieny, že jsem neměl venku roušku a provozovatel dostal pokutu od magistrátu, nevím ani za co. Já jsem dostal 3000, Prymula taky 3000 a ten provozovatel 2000 Kč. A to je celé. Ale byla to chyba. Řekl jsem to i veřejně. Lituji toho.

Pro politika je důležitá důvěryhodnost. Cítíte se být i po kauzách Vyšehrad či nyní v souvislosti s vaším diářem a pochybnostmi kolem něj důvěryhodným politikem?

To je těžká otázka, když o vás novinář vymýšlí příběhy, které nejsou pravda. Páchá vlastně trestný čin, protože zveřejňuje ukradené poznámky… tak na mojí důvěryhodnost to má samozřejmě zásadní vliv, když se to objevuje v médiích, je to vytržené v kontextu, jsou to příběhy, které se nestaly. Viz. třeba ta Medihope.

Já jsem si toho ani nevšiml, toho si všiml kolega z Olomouce Milan Feranec (poslanec ANO – pozn. red.), který říkal: ty brďo, vždyť vlastníkem je Chalánek, asi by se ho na to mohli zeptat… Když o vás vychází neustále nějaké nesmysly, tak to snižuje vaši důvěryhodnost. 

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

marmat ( 26. dubna 2021 20:11 )

AIiAIice: Jste dítě, nebo zhulenina ???

marmat ( 26. dubna 2021 20:10 )

ALI: Vydržte to se sebou, závist je největší hovězina !!!

marmat ( 26. dubna 2021 19:51 )

Snad se z té kocoviny a hysterie vzpamatujete, až Vás ostříhaj....Bude líp!

marmat ( 26. dubna 2021 19:49 )

Věk 6 let starého diáře prozrazen až dnes ......milenka jak z James Bonda !

dostojevskij ( 8. dubna 2021 19:44 )

Je to zlé. Neřešené kauzy z devadesátek, republika rozkradená, všude korupce. Cizáci se napakovali, my jim uvolnili východní trhy. A do toho COVID černá díra!!!!!!!!
HANBA!!!!!
Koho volit­??????­??????­????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa