Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Nechceme sdílet naše byty a auta!“ Babiš odmítl nápad z vlastní knížky, jak to vysvětlil?

Autor: sova - 
3. června 2021
14:30

Plamenný projev Andreje Babiše (ANO), který premiér pronesl na začátku čtvrteční schůze Sněmovny k návrhu opozice na vyslovení nedůvěry vládě, nezůstal bez odezvy. Zájem vzbudil mimo jiné výrok, ve kterém předseda vlády kritizuje principy sdílené ekonomiky. Naznačuje, že jde o nebezpečnou součást ideologie prosazované opozičním koaličním uskupením Pirátů a Starostů, kterou jeho vláda odmítá. Ve své knize O čem sním, když náhodou spím vydané před čtyřmi lety, ale o sdílené ekonomice psal úplně jinak a naopak ji vychvaloval. Blesk Zprávám tento rozpor vysvětlil - a přidal další útok na Piráty.

My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický Pirátostát," prohlásil ve čtvrtek Babiš na půdě dolní komory za potlesku svých příznivců na adresu svých nejsilnějších politických konkurentů. „Nechceme! My nechceme sdílet naše auta! My nechceme sdílet naše byty! My nechceme sdílet naši zemi! My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament. Nějací zelení fanatici, se kterými by se Piráti spojili!“ pokračoval premiér.

Kritika spoluspotřebitelství a sdílené ekonomiky mnohé překvapila, neboť ještě před volbami v roce 2017 ve své knize O čem sním, když náhodou spím s podtitulem „Vize 2035 pro Českou republiku, pro naše děti“ nabízí úplně jiný pohled.

Babiš: Piráti k vám chtějí nastěhovat migranta

Budeme mít legální sdílenou ekonomiku. To zatím nikdo na světě moc neumí. Neví se třeba, jak sdílenou ekonomiku rozumně zdanit. Jinak to je bezvadná věc, sdílet věci, které může využít ještě někdo jiný,“ píše Babiš.

„Když jedete do zahraničí, možná hledáte nějaký pohodlný byt přes pronájmy bytů Airbnb. Mezitím můžete svůj byt nebo chatu jednoduše a bezpečně pronajmout. Hlavně mladá generace má sklon různé věci spíš sdílet než vlastnit. Princip sdílení může jednou změnit celou ekonomiku. Lidi budou brzy sdílet automobily, parkovací místa, byty a chaty. Budete si moci přivydělat tím, co umíte, nebo tím, co máte, bez jakékoli náročné administrativy. Budete moci každý měsíc dostávat nové hračky a ty zase vracet. Nebo nebudete muset vařit, protože si objednáváte jídlo od sousedky, která to umí skvěle,“ pokračuje šéf ANO v líčení výhod sdílené ekonomiky.

„Sdílená ekonomika sníží náklady téměř všem lidem a umožní řadě z nich pracovat pouze na snížený nebo částečný úvazek,“ dodává nakonec. 

Blesk Zprávy požádaly Babiše, aby vysvětlil, proč svá původní slova prakticky popřel. „V knížce jsem psal, že lidi budou brzy sdílet automobily nebo byty. A sdílejí. Ale DOBROVOLNĚ!!! Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti!“ hromoval premiér. „Tihle novodobí maoisté chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry, které vám vyměří, a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“ rozohnil se.

V programu koalice Pirátů a STAN sdílená ekonomika není

Skutečností zůstává podpora takového principu ze strany Pirátů, jak ostatně premiér ve své řeči nastínil. „Budeme podporovat takové právní prostředí, které půjde novým trendům a sdílené ekonomice naproti,“ psali Piráti ve svém ekonomickém programu pro volby do Sněmovny v roce 2017.

Sdílenou ekonomiku zmiňuje Pirátská strana i jako téma, kterému se věnuje její tým pro oblast průmyslu a obchodu. V předvolebním programu společné koalice pro podzimní volby Piráti a Starostové ale sdílenou ekonomiku výslovně nezmiňují. Místo toho se soustředí na udržitelný rozvoj ve firemním prostředí v podobě cirkulární ekonomiky a omezení byrokratických překážek pro menší podniky.

„Zrevidujeme a omezíme administrativní povinnosti, kterým v současnosti podnikatelé čelí. Zjednodušíme a podpoříme začátky podnikání – například jednoduchými nástroji pro začínající firmy, které budou zaručovat soulad se všemi nároky ze strany státu (účetní systém, kalendář upozorňující na všechny termíny, vzory smluv apod.),“ stojí v programu Pirátů a Starostů.

Video  Opozice o nedůvěře Babišově vládě: Je pro ni mnoho důvodů, nejen střet zájmů  - PSP ČR
Video se připravuje ...

luder ( 6. června 2021 11:27 )

Čapí hnízdo!

Je to akce na ničení Andreje Babiše a táhne se už tak dlouho, že to už musí být snad i těm zadavatelům trapné!“ „Andrej Babiš pochopitelně asi není svatý a v dnešní době být svatý ani nelze. Ale v této kauze je nad slunce jasnější, že odpovědnost za přidělení dotace nese hlavně ten, kdo ji přidělil. Já si také mohu zažádat o horentní sumu třeba na kašpárkové divadlo. Pošlou-li mi nějaký ten milion, je otázka, zda jsem blbec já, nebo ten, kdo mi to poslal. Všichni už znají, že tu dotaci Andrej Babiš už dávno celou vrátil, že v plýtvání penězi EU je to vlastně zanedbatelná suma. Je to jen tak trapný a tak průhledný bič na pana Babiše, že by se styděly ho vytáhnout i pavlačové drbny v sousedské hádce. Ale naší demožumpě není trapného nic!“ podotýká Ivan Vyskočil ! Z čl. Pl!

Harry Clark ( 3. června 2021 20:47 )

Paul Garry:Pozornost,
Požádejte o rychlý, bezpečný a pohodlný úvěr na splácení účtů, hypotečních úvěrů a konsolidačních půjček a začněte nové podnikání nebo refinancujte své projekty za dostupnou 2% úrokovou sazbu. Kontaktujte nás ještě dnes e-mailem: hc8659498@gmail.com s požadovanou částkou půjčky. Jsme certifikovaní, registrovaní a legitimní věřitelé a budeme vám sloužit lépe! Pokud máte zájem o tuto půjčku, můžete nás kontaktovat ještě dnes. Kontaktujte nás pro více informací o procesu zapůjčení, jaké jsou podmínky půjčky a jak vám bude půjčka převedena. Pokud máte zájem a nebudete litovat, potřebujeme vaši urgentní odpověď.

POZNÁMKA: Všechny odpovědi by měly být předávány na následující adresu:
hc8659498@gmail.com
whatsApp +39 351 101 1668

sasajebedokopce ( 3. června 2021 19:03 )

Měli raději nechat mluvit Feriho

aby nám popsal podrobnosti

svých úchylných choutek

Mohli ho pozvat jako nezávislého KLAUNA

sasajebedokopce ( 3. června 2021 19:00 )

je to gauner,

ale s těmi PIRÁTY

MÁ PRAVDU

Prasohryxyn ( 3. června 2021 18:12 )

Na něj...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa