Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komunisté si před volbami nové vedení nevyberou. Klíčový sjezd odložili na listopad

Autor: ČTK - 
29. května 2021
15:44

Mimořádný sjezd KSČM, na kterém by strana ještě před říjnovými sněmovními volbami zvolila nové vedení, se neuskuteční. O termínu sjezdu dnes rozhodoval ústřední výbor strany a podle zdrojů ČTK z jednání usnesení nepřijal. Sjezd strany s volbou nového vedení by se tak konal až v listopadu, tedy po volbách.

Ústřední výbor strany měl dnes rozhodnout o svolání mimořádného sjezdu, jehož jediným bodem by měla být volba nového stranického vedení, na červen nebo červenec. O svolání sjezdu požádala víc než třetina okresních organizací.

Předseda strany Vojtěch Filip KSČM vede přes 15 let. Loni po podzimním debaklu komunistů v krajských volbách uvedl, že znovu kandidovat na předsedu nebude. V dubnu, kdy svou pozici obhájil v hlasování ústředního výboru, Filip řekl, že funkci dá k dispozici na sjezdu, který se má konat až po volbách, v listopadu. Uvedl tehdy také, že mandát vedení strany považuje za dostatečně silný.

Filip po dubnovém pokusu o odvolání uvedl, že KSČM nechce v podzimních volbách klesnout pod výsledek z roku 2017. Tehdy získala 7,76 procenta, se ziskem 15 mandátů dopadla nejhůře ve své polistopadové historii. V roce 2018 se dokonce komunisté poprvé od roku 1990 nedostali do pražského zastupitelstva. Pád preferencí strany se ale podle Filipa zastavil. Podle posledních volebních modelů KSČM nyní osciluje kolem pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do dolní parlamentní komory. Podle volebního modelu agentury Data Collect pro Českou televizi z tohoto týdne by KSČM získala 6,2 procenta.

Šimůnek řekl dnes ráno před zasedáním, že vyměňovat stranické vedení krátce před volbami považuje za obousečné. „Jedni říkají, že je špatné měnit vedení v tuto chvíli, a druzí říkají, že to může být impuls pro veřejnost, protože strana třeba omladí, přijdou lidé, kteří tomu vdechnou trošku jinou náplň,“ míní. Nevyloučil, že i mladší lidé by díky příchodu mladších členů vedení mohli KSČM volit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa