Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ANO padá pod 20 procent, ukázal průzkum. Babiše drtí obě koalice, ČSSD by se do Sněmovny nedostala

Autor: ČTK - 
26. května 2021
13:41

Volby do Sněmovny by v květnu vyhrála koalice Pirátů a STAN s 27 procenty hlasů. Následovala by koalice Spolu, tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, s 20,7 procenta hlasů a za ní by skončilo vládní hnutí ANO s 19,4 procenta hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostaly SPD s 13 procenty hlasů a KSČM s 6,2 procenta. ČSSD by skončila pod pěti procenty. Vyplynulo to z volebního modelu agentury Data Collect pro Českou televizi (ČT). Obdobné volební výsledky počátkem května avizoval průzkum agentury Kantar CZ pro ČT.

Pokud by strany kandidovaly ve volbách samostatně, podle modelu Data Collect by se do Sněmovny nyní dostalo sedm stran či hnutí, přičemž vítězem by bylo ANO s 18,2 procenta hlasů. Druzí by byli Piráti, které by volilo 17,3 procenta lidí, a třetí STAN 12,6 procenta. Čtvrtá SPD by získala 12,2 procenta hlasů a pátá ODS 11,9 procenta. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by ještě překročily KSČM a TOP 09. Vedle toho zisk lidovců a ČSSD by byl menší než pět procent.

Od předchozího březnového průzkumu Data Collect pro ČT podpora koalice Pirátů a STAN klesla o 1,5 procentního bodu a ANO o 2,7 bodu. Naopak hnutí Spolu si o 2,5 bodu polepšilo. Nižší podporu než v březnu má ANO i v případě, že by všechny strany a hnutí kandidovaly jednotlivě. V tomto případě si hnutí pohoršilo o 2,6 bodu. O zhruba dva body menší podporu proti březnovému modelu má také STAN, vedle toho výsledky Pirátů se téměř nezměnily.

Současný průzkum provedl Data Collect v době od 3. do 7. května a do 17. do 21. května mezi zhruba tisícovkou respondentů.

Video  Trojice lídrů SPOLU představuje volební program koalice  - abl
Video se připravuje ...

UFO1 ( 28. května 2021 01:34 )

Tak vpodstate není koho volit,všichni se odrovnávají sami komentáři u kauzy Feri.pokud jsou skutečné obětí,zvolily debilni načasování neb to čiší předvolebním bojem....

luder ( 27. května 2021 09:09 )

Zavádějící průzkumy z Prahy! Že by lidé radši chtěli volit vítače migrantů Piráty a spol.? Pokud lidé u nás chtějí muslimské migranty u kterých má v jejich zemích žena menší hodnotu než koza; tak už našim lidem není pomoci!

denisz ( 27. května 2021 02:54 )

Nacher, volební lídr v Praze. Je malý nenápadný a tak spousta
lidi o něj ani neví, hlavně v Praze. Tam znají své hlasité politiky
od Pirátů, STAN, TOP09. Nacher je přitom slušný, nesmírně pracovitý,
věcný, moudrý s přehledem a má neobyčejně silné sociální cítění.
V Praze bude mít ale těžké postavení.Lidi si tam žijí dobře,obyčejní
občané je nezajímají, nemají sociální cítění, navíc mají punc
antibabišovců, mnozí je nazývá „pražská kavárna“. Jisté je, že hnutí
ANO už nebude po volbách ve vládě. Babiš si nejspíše oddychne. Dotáhl
volební období do konce, i přes brutální dehonestaci a neuvěřitelná
„odhalení“ od Pirátů, štvanici od TOP09, STAN aj.

mim33 ( 26. května 2021 15:23 )

Čau lidi, tady je váš nejlepší kámoš Bureš. Jsem zrovna na válečném tažení v Rusku, není to tu lehký, ale s udatným Hamáčkem to dáme. Škoda jen, že to oceňují spíš voliči Spolu než naši. No, co se dá dělat, snad aspoň ocení tu legraci s Vojtěchem, čus.

ivanak ( 26. května 2021 14:43 )

A spolu odstranit Babiše.To je jejich hlavní program,pak už se děj vůle boží.Nějak se o posty poperou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa