Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Filipovi odpůrci chtějí sjezd ještě v červnu. Povede KSČM do voleb nový lídr?

Autor: ČTK - 
14. května 2021
17:04

Komunisté jednají na žádost třetiny okresních organizací o svolání volebního sjezdu v červnu, nebo červenci. Rozhodne ústřední výbor, který se uskuteční 29. května. Dohodlo se na tom dnes širší vedení KSČM. ČTK to dnes řekl místopředseda Petr Šimůnek. Na sjezdu by podle něj bylo nové vedení voleno automaticky.

Pro sjezd by tak platila jiná pravidla než na dubnovém zasedání ústředního výboru, kde předseda Vojtěch Filip ustál hlasování o svém odvolání. Pro byla sice většina přítomných delegátů, ale nikoli potřebné dvě třetiny všech členů ústředního výboru strany. Odvoláni nebyli ani místopředsedové KSČM, výbor vzal jen na vědomí už dříve podanou rezignaci Kateřiny Konečné na funkci místopředsedkyně.

Při řádném volebním sjezdu, který komunisté od loňského dubna kvůli epidemii několikrát odložili, by nebylo o odvolání dosavadního vedení třeba hlasovat, ke zvolení nového by pak nebylo nutné získat dvoutřetinovou podporu.

Pokud by ústřední výbor požadavku na svolání sjezdu vyhověl, hlasování o novém vedení by se podle stanov muselo uskutečnit do dvou měsíců. Kvůli prázdninám by ale komunisté chtěli jednání stihnout v červnu. Podle mluvčí Heleny Grofové nabídlo brněnské Výstaviště termín 19. června, jde zatím ale pouze o jednu z variant. Nového předsedu by tak komunisté volili necelé čtyři měsíce před říjnovými sněmovními volbami. „Jedna část říká, že bychom se měli soustředit na volby, a druhá říká, abychom měli dobrý výsledek, tak potřebujeme nové vedení, to je argumentace dvou skupin u nás,“ uvedl Šimůnek k strategickému rozhodnutí.

Filip po dubnovém pokusu o odvolání uvedl, že KSČM nechce v podzimních volbách klesnout pod výsledek z roku 2017. Tehdy získala 7,76 procenta, se ziskem 15 mandátů dopadla nejhůře ve své polistopadové historii. Pád preferencí strany se podle Filipa zastavil. Podle posledních volebních modelů KSČM nyní osciluje kolem pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do dolní parlamentní komory.

Filip vede stranu přes 15 let, při dubnovém hlasování o jeho odvolání bylo pro 46 hlasů ze 78 přítomných. Podle stanov ale bylo třeba pro odvolání předsedy nejméně 60 hlasů, tedy dvoutřetinová většina ze všech 90 členů ústředního výboru. Filip míní, že mandát vedení strany je dostatečně silný. Dodal tehdy, že svou funkci dá k dispozici na sjezdu, který se má konat v listopadu, tedy až po volbách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 16. května 2021 20:14 )

Jestli se komunisti nechtějí dostat do septiku demožumpy, odejdou ze sálu!!!!A znáte ten vtip o mravenci a slonovi? Leze mravenec po sloní stezce, kterou právě prochází slon. Co čert nechtěl,právě nad mravencem vykoná potřebu.... Po 14 dnech se mu podaří vylézt z hromádky sloního trusu a zařve jak nejhlasitěji umí: Slone, tos mě pěkně na.ral! (Slonu nikdy mravenec nevelel!) To pro poučení KSČM i ČSSD...

LuCo ( 14. května 2021 18:01 )

Že by se komunisti zařadili do stejného šiku s demožumpou, to se mi nezdá, Teď se ukáže, kdo má rozpoznávací schopnost zvolit správné řešení a ne naskakovat na výmysly chorobných mozků.

marlen52 ( 14. května 2021 17:38 )

komunisti opět nezklamali podrazili Babiše nepodpořili ho ale co jiného se dá od nich čekat

LuCo ( 14. května 2021 17:16 )

Konečná je snaživá, ale na vedení strany bohužel nemá. Kdo by mohl stranu vyvést ze současných problémů? Určitě ne Dolejš a jemu podobní novátoři, ale určitě ano zkušený Skála!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa