Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéf KSČM Filip zuří: „Nejsme zrádci a prospěcháři!“ Vystřídá ho v čele Konečná?

Aktualizováno -
16. dubna 2021
15:01
Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
12:40

Necelého půlroku před volbami komunisté v sobotu v Nymburku zvolí, kdo je do nich povede. Kvůli epidemii koronaviru nikoli na sjezdu, jehož termín od loňského dubna už třikrát odložili, ale na zasedání Ústředního výboru, kterého se za dodržení požadavků daných hygienou sejde 90 delegátů. Předseda KSČM Vojtěch Filip neoznámil, zda se s vedením strany po více než 15 letech rozloučí. O změně vedení bude široké vedení hlasovat na žádost části strany. V případě, že Filip rezignuje, bude ke zvolení jeho nástupce třeba nadpoloviční většina hlasů. K odvolání dosavadního předsedy bude třeba dvou třetin hlasů stejně jako ke zvolení nového. Stejná pravidla budou platit i pro volbu zbytku předsednictva.

Před hlasováním o požadavku na změnu vedení bude ÚV s definitivní platností rozhodovat o kandidátkách do sněmovních voleb, přičemž největší diskuse se čeká kvůli neochotě ústecké regionální organizace zařadit do čela volební listiny místopředsedkyni sněmovního klubu Hanu Aulickou Jírovcovou. Spor přičítají komentátoři souboji mezi stranickými konzervativci a mladším liberálním křídlem strany.

Komunisté v úterý rozvázali smlouvu s vládním hnutím ANO o podpoře menšinové vlády ANO a ČSSD, jak žádala v posledních týdnech drtivá většina členů širokého vedení, protože vláda neplní požadavky definované toleranční smlouvou. Filip bude o rozhodnutí a plánu cesty k volbám, kdy podle předvolebních modelů KSČM osciluje kolem pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny, informovat výbor v projevu předsedy.

Filip: Nikdo neřekl, že vládu hned potopíme

Filip v pátek obsáhleji v prohlášení komentoval rozhodnutí KSČM ukončit toleranci Babišově vládě. „V politice jsem už příliš dlouho na to, abych se někým či něčím nechal urazit. To bych musel být uražený ′pětadvacet′ hodin denně a ani ta jedna hodina navíc by mně nestačila k tomu, abych se takříkajíc ′odurazil′. Tentokrát jsem ale dost rozezlený. Důvod je prostý, z některých reakcí, které po vypovězení tolerance vládě spílají KSČM do zrádců, prospěchářů, spekulantů, a to jsem hodně slušný a to jen proto, že nehodláme ve sněmovně iniciovat hlasování o důvěře vládnímu kabinetu," uvedl Filip. 

"KSČM tolerovala, nikoli podporovala, tuto vládu za jasně daných podmínek, přesněji řečeno podmínky: vláda umožní KSČM realizovat svůj program. Když v tomto ohledu nastal natolik neřešitelný zádrhel, toleranci jsme ukončili. Že se tak stalo jen půl roku před volbami, to není nic jiného, než naše snaha prosadit z našeho programu co nejvíce. Rozhodně jsme nepolitikařili, ale ani nekalkulovali, že vypovězení tolerance je prvním krokem a že hned po té vyvoláme hlasování o důvěře," tvrdí Filip. 

Destruktivní politiku vůči vládě se prý komunisté spustit nechystají. "KSČM pouze vypověděla smlouvu o toleranci. Nikdo z vedení strany v této souvislosti neřekl, že hned potom vládu potopíme," pokračuje Filip a dodává: "Nemáme v úmyslu půl roku před volbami destabilizovat již tak problematickou vnitropolitickou situaci. Vláda má dostatek možností hledat podporu mezi poslaneckými kluby ostatních politických stran a hnutí (...) Striktně odmítám, že KSČM si teď nad vším myje ruce."

Vyzyvatelkou opět europoslankyně Konečná

Výzvu ke kandidatuře na nejvyšší stranickou funkci do minulého týdne podle prvního místopředsedy Petra Šimůnka písemně přijalo osm straníků, mezi nimi dlouhodobí Filipovi vyzyvatelé europoslankyně Kateřina Konečná a Josef Skála z konzervativní části strany.

Podle Hospodářských novin se Skála ale do Nymburka ani nechystá. O funkci statutárního zástupce předsedy mělo zájem pět kandidátů, o místa řadových místopředsedů se jich hlásí dvaadvacet. Předjednanou nominaci může ale oznámit člen ÚV i přímo na jednání.

Jednání se odehraje tři roky po sjezdu, na kterém v Nymburku Filip funkci obhájil po rezignaci související s prohrou komunistů ve sněmovních volbách 2017. Uspěl tehdy jako zastánce spolupráce komunistů s hnutím ANO Andreje Babiše. V čele komunistů stojí Filip od října 2005, kdy vystřídal Miroslava Grebeníčka. Tehdy se výměna stala mimo sjezd, Grebeníček rezignoval při jednání ústředního výboru, během jeho jednání ho nahradil tehdejší místopředseda strany Filip.

Jednání se odehraje v nymburském kulturním centru, jehož velikost umožní členům ústředního výboru dodržet rozestupy vyžadované hygienou kvůli epidemii koronaviru. Při sjezdu bylo v sále 330 delegátů plus hosté, nyní bude hlasujících 90, pokud přijedou všichni. Účastníci zasedání se budou muset při příchodu prokázat negativním testem na koronavirus, bude pro ně otevřena i možnost otestovat se na místě. Vybaveni budou respirátory. Vedení KSČM počítá i s novináři.

Video  Zeman na sjezdu KSČM: Vyzval k pokání, připomněl Horákovou a další justiční vraždy. A děkoval za podporu.  - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 17. dubna 2021 09:41 )

komunisté se podíleli na pomateném boji s epidemií, mají na řízení státu lví podíl. Mohli tlačit na vládu dřív než před volbami, nyní jen zmateně vykřikují, že za to nemohou

1pravda1 ( 17. dubna 2021 00:11 )

víte moc dobře, že vláda pirátu s léta profláklou skupinou Spolu by byla mnohem horší a nebezpečnější než vláda Ano, a k tomu ústavní soud aniž by to někdo napadl zrušil kvora pro koalice aby pomohl ods-top-kdu, což je příšerné ovlivnění voleb, kdyby měli méně než 15% mohli jsme se jich zbavit, ale ústavní soud jim pomohl, tady už není žádný právní stát evidentně, když se tři roky čeká jaká bude předvolební situace v česku a podle toho ús koná

1pravda1 ( 17. dubna 2021 00:07 )

jedno je jisté, voliči by vám nikdy neodpustili, kdybyste s demožumpou ods-top-stan-kdu-piráty hlasovali pro nedůvěru vládě, - toto spojení by vás přivedlo mimo sněmovnu

LuCo ( 16. dubna 2021 20:39 )

Bez Skály ve vedení jsou komunisté odsouzeni do politického podúpalubí!

wenzel trousil ( 16. dubna 2021 17:00 )

Comedy club tu zastupoje Zumpoidni demokracie,,,a je naivni verit zeby do neceho podobneho Filip i jen prstik namo­cil.­...Ko­munis­ti jsou jedinna strana ktere se od sveho vzniku v 89 nema zaco stydet...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa