Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trikolóra vymyslela, jak obejít limit pro koalice. Se Svobodnými a Soukromníky bude kandidovat jako jedna strana

Autor: ČTK - 
27. května 2021
12:30

Hnutí Trikolóra, Svobodní a Strana soukromníků ČR budou v podzimních volbách kandidovat jako jedna volební strana. Pro vstup do Poslanecké sněmovny by jim tak stačilo pět procent hlasů. Strany o tom informovaly ve čtvrteční tiskové zprávě.

Podle volební novely, kterou v květnu podepsal prezident Miloš Zeman, by jako tříčlenná koalice muselo uskupení získat alespoň 11 procent hlasů.

Subjekt bude kandidovat pod jednotným názvem Trikolora Svobodní Soukromníci. Oslovit chce primárně pravicové voliče, hájit svobodu, respekt k právu, českou korunu, ochranu soukromého majetku a přispět k prosperitě České republiky mimo jiné snižováním daní a byrokracie.

V nejbližší době uskupení představí veřejnosti lídry v jednotlivých krajích, stínovou vládu i volební program.

Ne covid pasům

Chceme hájit českou korunu, svobodu, kapitalismus, tedy zejména lidi, kteří se nebojí převzít zodpovědnost sami za sebe či dát práci jiným lidem. Stát jsou lidé, ekonomika stojí na spontánních aktivitách svobodných občanů,“ uvedla předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

„Dramaticky snížíme nejenom počty úředníků o 30 procent, a tím zjednodušíme životy lidí, ale současně ušetříme 50 miliard korun pro školy, nemocnice a na výstavbu chybějících dálnic,“ doplnil předseda Soukromníků Petr Bajer.

Subjekt chce také změnit strategii v boji s koronavirem, odmítá zavedení takzvaných covidových pasů.

Klaus hnutí založil, poté odešel

Dubnový průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi subjektům přisoudil 3,5 procenta hlasů, společnost Ipsos 3,6 procenta. Podle volebního modelu agentury Data Collect pro Českou televizi z konce března by uskupení získalo 5,1 procenta hlasů.

Trikolóru založil poslanec Václav Klaus mladší v roce 2019 poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu. Letos v březnu oznámil, že opouští funkci předsedy strany a nebude za Trikolóru kandidovat ve sněmovních volbách.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa