Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Převrat v Trikolóře? Členové se obuli do Klause, měl nabízet místa na kandidátkách za peníze

Aktualizováno -
18. ledna 2021
22:40
Autor: ČTK - 
18. ledna 2021
22:12

Část členů Trikolóry vyzývá předsedu strany a poslance Václava Klause mladšího k odstoupení kvůli údajnému porušování stanov a zásahům do programu a kandidátek bez projednání se straníky. Uvedl to v pondělí server Deník N. Kvůli krokům Klause už oznámili například dva krajští předsedové strany Antonín Fryč a Petr Viktorýn nebo členka a bývalá mluvčí strany Ivana Kerlesová, že z Trikolóry odcházejí. Klaus kritiku odmítl, rozpadu strany se neobává, řekl Aktuálně.

Podobně jako v jiných stranách je podle něj samozřejmá nespokojenost těch, kteří se nedostanou na kandidátky.

Straníci, kteří Klause i ostatní členy předsednictva vyzývají k rezignaci, kritizují mimo jiné Klausovo oznámení, že Trikolóra bude opakovaně prosazovat referendum o vystoupení z EU. „My, členové, jsme se v uplynulých týdnech například dozvídali o novém programu Trikolóry ze sociálních sítí. A to i přesto, že dle stanov hnutí rozhoduje o případných programových změnách celostátní sněm,“ uvedli kritici k referendu v dopise, který podepsali Kerlesová a také někdejší kandidát Trikolóry do Senátu Zdeněk Pešek a bývalý předseda hnutí v Olomouckém kraji Aleš Hrubý.

Nelíbí se jim rovněž údajně svévolné rozhodování Klause o lídrech kandidátek pro sněmovní volby. „Trikolóra jde nedemokratickou, autokratickou cestou bez ohledu na své členy,“ píšou. Například v Ústeckém kraji se podle serveru ozvaly protesty tamních členů Trikolóry proti dosazení poslankyně Terezy Hyťhové, která do strany přestoupila z SPD, do čela krajské kandidátky. „Když lídr nebude zvolený demokraticky, tak se na to 80 procent lidí vykašle,“ řekl serveru krajský šéf strany Jiří Suremka.

Čelo kandidátky výměnou za sponzoring? Klaus to popírá

„Nemám potřebu to komentovat, není to relevantní,“ reagoval podle Deníku N na otevřený dopis předseda Trikolóry Klaus. „To přece není nic nedemokratického, že si předsednictvo strany v některých krajích vybere lídra,“ řekla serveru Hyťhová.

Dva krajští předsedové - Antonín Fryč ze Středočeského kraje a Petr Viktorýn z Moravskoslezského - se podle serveru kvůli zásahům do kandidátek rozhodli, že nebudou obhajovat své funkce. Viktorýn Deníku N řekl, že Klaus prosazoval na moravskoslezskou kandidátku do krajských voleb kandidáty stojící mimo hnutí výměnou za sponzoring. Klaus serveru řekl, že si na nic takového nevzpomíná.

Ne všichni členové souhlasí s účastí na demonstraci

Členové strany kritizují i účast Klause a dalších straníků na nedávné pražské demonstraci odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru. „Řada členů nesouhlasí s tím, že se Trikolóra zúčastnila demonstrace Otevřeme Česko,“ řekla Kerlesová.

Trikolóru založil Václav Klaus mladší poté, co byl v roce 2019 vyloučen z ODS, za kterou byl zvolen do Sněmovny. Důvodem vyloučení bylo vystoupení Klause ve Sněmovně, v němž přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Do Trikolóry přešly následně ještě poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková z ODS a Hyťhová z SPD.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1xxx ( 19. ledna 2021 15:02 )

Klausové jsou typičtí konzervativci, buď bude tak jak šéf strany rozhodne nebo se neposlušní vyloučí, mají to společné s SPD a ANO

santikxauz ( 19. ledna 2021 01:14 )

Peníze až na prvním místě.

krapotkin ( 18. ledna 2021 23:22 )

Vašíku, tak si mně tam za 50 000 Kč napiš, stejně tu tvojí partaj nikdo volit nebude.

marmat ( 18. ledna 2021 23:09 )

Co táta "nakous", tak to kluk dorazil....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa