Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Naše cesty s Klausem se rozešly.“ Exposlanec Šťastný zaryl i do pomalé dodávky vakcín Česku

Autor: Jakub Veinlich - 
16. ledna 2021
05:30

Bývalý poslanec a někdejší zdravotnický expert ODS Boris Šťastný se vrátil ke své původní profesi. Nyní vede síť několika domů pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Jeden z nich navštívil v pátek premiér Andrej Babiš (ANO). V praxi se tak Šťastný den co den vypořádává s vládními protikoronavirovými nařízeními a opatřeními. V rozhovoru pro Blesk Zprávy hlavní strůjce protikuřáckého zákona kritizuje pomalou dodávku vakcín, kterou zajišťuje EU, stejně tak jako pomalé schvalování očkovacích látek od dalších firem. Jako někdejší poradce Václava Klause také ostře kritizuje „občanskou neposlušnost“ bývalého prezidenta, který bojkotuje nošení roušek na veřejnosti při větším množství lidí i zákazy navštěvování restaurací.

Začala registrace i samotné očkování proti koronaviru? Jaký způsobem se to dotýká vás jako soukromého zařízení?

Síť Alzheimer home provozuje celkem deset svých zařízení v celkem pěti krajích. Očkovat jsme začali hned v úterý, a to většinou svými vlastními lékaři. Pouze tam, kde kraj požadoval zapojení místního očkovacího centra, tak jsme provedli spolupráci s nimi. Dnes jsou prakticky všechna zařízení naočkována, zbytek bude naočkovaný nejpozději v pondělí.

To vše se týká jen klientů, nebo i personálu?

Vládní strategie hovoří jak o klientech pobytových sociálních služeb, tak i o zaměstnancích, kteří s těmito klienty přijdou do styku. To jsou zejména sestry, ale i pečovatelé, aktivizační pracovníci a pomocný personál.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se opozdí registrace zdravotníků. A to prý kvůli nutnosti provázat jejich databáze, aby nikdo nemohl systém zneužít. Jak se to může projevit v praxi, koho se to zpoždění bude týkat především?

V těch jednotlivých skupinách je velké množství lidí, tak je logické, že se ministerstvo snaží ty databáze propojit. Už teď ale stejně probíhá očkování v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče, na plicních odděleních, probíhá i očkování lékařů a dalšího zdravotnického personálu, který přijde do kontaktu s covid pozitivními pacienty. To zpoždění se týká zejména ambulantních specialistů a praktických lékařů. Věřím, že brzy dojde k nápravě. Ale podle našich informací stejně začaly některé nemocnice očkovat kolegy lékaře bez ohledu na tento systém.

Na druhou stranu, vláda věděla o tom, že se bude očkovat dost dlouho dopředu. Neměly být proto tyto systémy už dávno připravené tak, aby ve chvíli, kdy jsou tu vakcíny, fungovaly?

Podle mého názoru je ten systém komplikovaný především proto, že je nedostatek vakcíny. Kdyby jí byl dostatek, a vládě můžeme vyčítat cokoliv, ale tohle určitě ne, tak by ten systém byl určitě jednodušší. Jednotlivé skupiny by se totiž nemusely takto dělit a nemusely by se nastavovat jednotlivé časové úseky pro jejich registraci, a možná by ani k registraci některé skupin osob nemuselo docházet.

Takže hlavní problém nespatřujete teď v tom, jestli registrační systém funguje a jestli vláda zaspala, nebo ne?

Ne, za největší problém považuji a největší strach mám teď z nedostatku vakcíny. A to i s ohledem na to, co oznámila společnost Pfizer, tedy redukci dodávek až o 40 procent. Teď nedokážu ale říct, zda je to problém EU jako takové, nebo té společnosti. Navíc když vidíme, že v některých zemích, jako je třeba Izrael nebo Velká Británie, které nejsou členy EU, to očkování běží mnohem rychleji, tak tu vidím spíš selhání na úrovni EU, která nedokázala zajistit dostatek vakcín pro své členské státy.

A čím si to vysvětlujete?

Těžko říct, ale vidím v celém systému mimo jiné dost velkou netransparentnost ze strany EU. Proč odmítli zveřejnit ceny, které nakonec unikly? Proč jsou v cenách tak velké rozdíly? Nevíme, jak transparentní byl výběr jednotlivých dodavatelů vakcín. Nevíme, proč se některých vakcín objednalo více, některých méně. Co je ale zřejmé z dostupných informací, je to, že vakcíny, které jsou určené i pro náš trh, a mnohdy ještě omezeně, tak jsou ty nejdražší. Někdo v Bruselu rozhodl o nás bez nás o nákupu nějakých vakcín, navíc od výrobců, jak se teď ukazuje, kteří nejsou schopní ampule ani dodávat.

A překvapivé je, že registrace vakcín, které jsou mnohdy i mnohonásobně levnější, tak vázne. Myslím, že nám nejvyšší představitelé EU jako občanům dluží vysvětlení, jak vyjednávání probíhalo, za kolik se nakupovalo a proč byla zvolená taková strategie. Ty registrační procesy, které teď trvají, to je podle mého jen důsledek, ne příčina.

Odložit přeočkování nikomu neublíží

Ministr zdravotnictví Jan Blatný pro ČT na výpadek vakcín od firmy Pfizer reagoval tak, že Česko bude muset nějak reagovat. Dá se odhadnout, jak to bude probíhat? Budou se muset nějak posouvat parametry pro skupiny, které budou moci vakcíny dostat přednostně, nebo se nebude tak rychle přeočkovávat? Některé společnosti tvrdí, že druhá vakcína stačí až po více než původně avizovaných 21 dnech, což je prý také důvod, proč odložil přeočkování premiér Babiš a nakonec i ministr Blatný...

To je asi spíš otázka na ministerstvo zdravotnictví. Ale já sám jsem přesvědčený, že první a hlavní reakce má, jak už jsem naznačoval, směřovat k EU. Ta je odpovědná za plnění smluvních závazků, které nastavila a které se nás jako občanů bezprostředně dotýkají. Určitě je potřeba vyčkat, následně předpokládám, že celý systém bude vyhodnocovaný podle aktuálních stavů. Jestli to ohrozí a ovlivní naši očkovací strategii, to ukáže až čas a skutečné dodané množství vakcín.

Co se týče posunutí druhé dávky vakcíny, tak jak k tomu přistoupí premiér Babiš, a jak říkáte, tak nově i ministr Blatný, tak z medicínského hlediska v tom problém určitě není. V některých případech podle provedených studií u seniorů může být dokonce malé zpoždění, nebo chcete-li oddálení druhé dávky, dokonce ku prospěchu.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil.  - Blesk
Video se připravuje ...

Jak je to možné?

Mírné oddálení druhé dávky může získat u očkovaného staršího člověka čas pro rozvoj imunitní reakce. Těch 21 dní je nejkratší termín. Z medicínského hlediska v tom tedy problém nevidím, ba naopak. Velká nepříjemnost to ale může být z hlediska logistického.

V čem? Nemůže to naopak přispět k tomu, že se co nejrychleji naočkuje první várkou větší skupina lidí?

Myslím samozřejmě, pokud bude těch vakcín nedostatek. Pokud se může oddálit podání druhé dávky, tak to umožní naočkovat první dávkou další skupiny, to je pravda. Problém je ale v nedostatečném zásobování schválených vakcín pro náš trh. Ale problém se ukazuje také v tom, že drhne registrace dalších vakcín od dalších společností. Například firma AstraZeneca podle dostupných informací požádala o registraci už někdy v říjnu, ale dodnes jí nebyla v EU udělena, a vypadá to, že by mohla mít navíc, na rozdíl například od Velké Británie, problémy. Někdo by se měl proto ptát, proč jsou i takové rozdíly.

Při první i druhé vlně koronaviru u nás patřili do rizikové skupiny lidé od 65 let výš. Při očkovací strategii je to už skupina 80+. Proč došlo podle vás k posunu té hranice?

Myslím, že to může být právě způsobeno přepočtem na vakcíny, kterých je stále nedostatek. Jsem přesvědčený, že kdyby vláda měla vakcíny dost, tak by tu věkovou hranici rozšířila a ta skupina by se zvětšila. A není to jen věk, který určuje hranici pro prioritní skupiny. Je to například i celá řada chronických a dalších onemocnění.

Zázrak s milionem vakcín

V pátek jste měli ve vašem Alzheimer home v Praze na exkurzi premiéra Babiše. Je něco, na co jste ho upozornil, že v praxi nefunguje, nebo něco, co jste mu předal, aby přenesl do současného režimu?

Pan premiér to říkal i na tiskové konferenci, že jsme spolu v kontaktu delší dobu. Ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR jsem se podílel na přípravě metodického pokynu pro očkování v sociálních službách. Měli jsme možnost navrhnout, připomínkovat a také poradit ministerstvu zdravotnictví, jak co nejjednodušším způsobem a nejrychlejším způsobem proočkovat klienty a pracovníky v pobytových sociálních službách. Myslím, že se to podařilo. Byť jsou rozdíly v jednotlivých krajích, tak jsem přesvědčený, že ten úkol proočkovat tuto skupinu nejpozději do konce ledna bude splněn.

S premiérem jsme pak také hovořili o některých technických záležitostech informačních systémů. Vím, že existují i praktičtí lékaři, kteří čekají na to, až budou moct očkovat, teď se alespoň nabízí v řadě případů seniorům nabídka pomoci zaregistrovat se do systému, která nemusí být pro každého člověka nad 80 let jednoduchá.

Podobná situace je podle mého u stomatologů, mezi ambulantními specialisty i lékárníky. Jak jsem řekl, největší úskalí této logistické operace nevidím v Praze, ale v Bruselu. Jsem přesvědčený, že kdyby se stal zázrak a zítra nám přiletělo letadlem milion vakcín, tak ten systém by to unesl. A protože jsou Češi mistři improvizace, tak jsem přesvědčený, že bychom dokázali těch milion vakcín během chvíle aplikovat. Proto vidím největší chyby především na straně nedostatku očkovacího materiálu.

Video  „Je to na krajích. Když bude vakcína, můžeme i v jižních Čechách očkovat jak v Izraeli,“ říká Kuba.  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Klausova aktivita je nebezpečná a špatná

Pojďme ještě k jednomu tématu, které teď často rozděluje společnost, a to jsou postoje a názory bývalého prezidenta Václava Klause. Vy jste v minulosti byl nejen poslancem za ODS, ale také jeho poradcem. Co říkáte teď na jeho „rebelii“, když přes vládní nařízení nenosí roušku tam, kde má, byl v zavřené restauraci a objevil se i na protivládní demonstraci na Staroměstském náměstí? On sám mluví o občanské neposlušnosti.

Každý má samozřejmě možnost svobodného názoru. Na druhou stanu skutečnost, že svého času nejvyšší ústavní činitel této země v tomto těžkém období, v době pandemie, která ohrožuje chod celé společnosti, ohrožuje zdravotní sytém, ohrožuje ekonomiku, tak v této situaci nabádat občany k porušování zákonů a vládních nařízení, nabádat občany k občanské neposlušnosti, naznačovat občanům, že očkování nemá žádný smysl, pokládám tuto aktivitu za nesmírně nebezpečnou a špatnou.

Navíc mě mrzí, že řada lidí, kteří byli nedávno na pódiu na Staroměstském náměstí, tak mnohdy v minulosti využívali řadu prémiových zdravotních služeb, využívali služeb nejlepších lékařů, fyzioterapeutů, služeb špičkových zdravotnických zařízení - a dnes se chovají ke zdravotníkům nefér. Ať už to jsou lékaři, sestry, pečovatelé a všichni ostatní, tak skutečně fungujeme na hranici svých možností. A v tomto ohledu tyto projevy beru jako určitou neúctu k těmto profesím. A beru to také jako nefér k těm, kteří už nejsou nejmladší, kteří v životě neměli takové štěstí, trpí různými chronickými chorobami, a přesně to jsou věci, které tuto skupinu ohrožují.

Někteří chování a vystupování bývalého prezidenta přičítají tomu, že by si mohl mapovat terén před případnou kandidaturou na Hrad, někteří tvrdí, že pomáhá s kampaní jeho synovi a hnutí Trikolóra. Zkrátka to, že jde především o politiku. Vy nepomýšlíte na politický návrat?

Já jsem z politiky odešel po 16 letech v roce 2013 a vrátil jsem se ke své původní profesi lékaře. Nevylučuji, že bych se někdy nechtěl vrátit. Když vidím někdy jednotlivé kroky některých zodpovědných osob, tak bych v některých případech rád pomohl a chtěl nabídnout svou zkušenost. Na druhou stranu, určitě to nebude s bývalým prezidentem Václavem Klausem, ani hnutím Trikolóra, protože se zdá, že v řadě ohledů se naše cesty v tomto rozešly.

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány.  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

LuCo ( 16. ledna 2021 15:32 )

Za všechno přece nemůže Babiš! Putin neměl co dělat v souvislosti s volbami v USA, tam to šlo setrvačností, tak se navezl do situace u nás!

marmat ( 16. ledna 2021 13:06 )

marmat ( 16. ledna 2021 13:05 )

gejsovic: Nikdy se už takhle neztrapňujte, to pište radši k Vémolovi....

jajas ( 16. ledna 2021 09:17 )

Tak jestli pan Šťastný vede síť několika domů pro klienty s alzheiemerovou chorobou, možná by tam mohl najít "pokojík" pro pana Klause, protože ten je v poslední době úplně mimo realitu.....

fico ( 16. ledna 2021 07:36 )

Ví o čem mluví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa