Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Feriho nahradí ve Sněmovně Sommerová. Na jeho místo na kandidátce má zamířit Zuna

Aktualizováno -
27. května 2021
22:55
Autor: ČTK - 
27. května 2021
10:15

Dokumentaristka Olga Sommerová nahradí 1. června ve Sněmovně poslance Dominika Feriho (TOP 09), který na svůj mandát rezignuje poté, co jej v médiích několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí. ČTK to ve čtvrtek potvrdila filmařka a v tiskové zprávě o tom informovala TOP 09. Feri odmítá, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování. Předsednictvo pražské TOP 09 doporučilo, aby druhé místo za stranu na volební kandidátce koalice Spolu obsadil po poslanci Ferim radní Prahy 2 Michal Zuna. Sám Feri se od chvíle, kdy oznámil rezignaci, obrnil mlčením.

Filmová režisérka Olga Sommerová kandidovala v parlamentních volbách v roce 2017 na pražské kandidátce TOP 09 a získala 9204 preferenčních hlasů. Na půdě Poslanecké sněmovny se chce věnovat především podpoře kultury i obhajobě České televize.

„Jsem přesvědčena o tom, že hlas paní Olgy Sommerové bude slyšet zejména ve chvílích, kdy se budou poslanci zabývat budoucností České televize a smyslem veřejnoprávních médií,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Přechod z náměstí a demonstrací proti vládě do Poslanecké sněmovny a hlasování o vyslovení nedůvěře vládě bude vyvrcholením mé občanské angažovanosti. Před čtyřmi lety jsem kandidovala za Liberálně ekologickou stranou, která už při vzniku před osmi lety varovala před nebezpečím mocenských, politických i ekonomických zájmů současného Ruska a vyzývala k odklonu od fosilních paliv a řešení klimatické krize. Vývoj nám dal za pravdu,“ uvedla Olga Sommerová.

Feri v úterý ohlásil k 31. květnu rezignaci na poslanecký mandát po uveřejnění svědectví několika žen o jeho nevhodném sexuálním chování. Oznámil současně, že nebude kandidovat v říjnových volbách, do kterých měl jít ze čtvrtého místa na pražské kandidátce. O tom, kdo ho na volební listině nahradí, má dnes jednat pražská organizace TOP 09.

Deník N v úterý společně se serverem Alarm zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že je Feri přinutil k sexu, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat fotografie, na kterých jsou nahé, či je veřejně dehonestoval. Politik odmítl to, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Tvrzeními v článku se zabývá také policie. Feri uvedl, že se kvůli článkům bude bránit u soudu.

Video  Olga Sommerová: Za feminismus jsem zaplatila manželstvím. Sledujte Nej ženy Česka! Nově na Blesku pro ženy! 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa