Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek a Kuba se přou o dobrovolný sex: Po Feriho skandálu a knížecím zastání řeší noční stolek

Autor: Mii - 
27. května 2021
21:15

Obvinění výrazného mladého politika TOP 09 Dominika Feriho, že v minulosti sexuálně zneužil několik žen, v Česku dál rezonuje. Zatímco šéfka strany to okomentovala neutrálně, vyjádření ostatních členů TOP 09 podle některých názorů hraničí s bagatelizováním. Proti slovům čestného předsedy Karla Schwarzenberga, který Feriho podpořil, vyrukoval předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Pozastavuje se, že „zatarasení dveří z pokoje a požadování sexu“ považuje kníže za normální. Bývalý šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek hned začal vysvětlovat, co si pod blokováním kliky představuje. A strhla se hádka, která se odehrává rovnou na několika frontách.

Někoho názor Schwarzenbergera vzhledem k jeho pověsti milovníka žen nepřekvapil, jiné přímo pobouřil. Čestný předseda TOP 09 v rozhovoru pro Echo24 k obvinění jeho spolustraníka Feriho, se kterým se opakovaně fotil například na pivu, řekl, že mu celá historka přijde přehnaná.

„Ty výpovědi různých holek jsem četl. Že se 25letý kluk snaží dostat holky do postele, to bylo ale vždycky naprosto normální. Jestli ty výpovědi jsou přesné a tak dále, to je potom otázka,“ uvedl Schwarzenberg a dodal, že z lidí se v posledních letech pod vlivem hnutí Me Too stali „strašní pokrytci“.

Zároveň zmínil načasování zveřejnění informací, podle jeho názoru přebíral Feri Pirátům mladé voliče, a tak mohl být důvod, proč se ho snažit zdiskreditovat. „Že by se někdy choval špatně k ženám, to jsem nikdy ani neslyšel, celých dlouhých pět let,“ řekl nejstarší poslanec o svém nejmladším kolegovi.

„Schválně si to vyzkoušej“

Tato vyjádření nadzvedla ze židle Kubu z ODS, která je s TOP 09 ve volební koalici. „Nechci soudit, jestli Dominik Feri udělal, co ty dívky popisují. Pokud ale tvrdí, že zatarasil dveře z pokoje a požadoval sex, a pan Karel Schwarzenberg k tomu řekne, ,že chce kluk dostat holku do postele, což je normální‘, tak musím říct, že za mě tohle není a nesmí být normální,“ podotkl Kuba, jenž kromě toho, že předsedá Asociaci krajů ČR, je také hejtmanem Jihočeského kraje.

V tu chvíli ještě netušil, že se dostane do sporu s Kalouskem, tradičním komentátorem všeho, co se v Česku šustne. Ten zmínil, jak zatarasování dveří nábytkem vnímá a co to podle něj může a nemusí znamenat. Narážel tak na jednu z výpovědí žen, která pro Alarm a Deník N popsala, jak s Ferim na jednom z večírků skončila sama v pokoji.

„Vzal noční stolek a zatarasil jím dveře, abych nemohla z pokoje odejít. Opakovala jsem, že s ním sex mít nechci, a žádala ho, ať v nátlaku a fyzickém dobývání přestane. Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám, a pak se na mě vrhnul a měl se mnou sex navzdory opakovanému nesouhlasu. Zůstala jsem jako opařená a nedokázala se ani pohnout, byla jsem paralyzovaná,“ řekla žena.

„Nikoho nehájím ani nesoudím. Politicky je to uzavřeno odchodem z politiky a dál budou vyšetřovat a soudit jiní. Jen čistě technicky, Martine: Když vrazíš noční stolek pod kliku, bráníš příchodu do místnosti, ne odchodu z místnosti. Schválně si to vyzkoušej,“ vzkázal Kubovi viditelně pobavený Kalousek, jenž za své sdělení přidal rozesmátý emotikon.

Kuba po tomto sdělení jen kroutil hlavou. „Aha. Takže vlastně dát noční stolek před dveře pokoje, z kterého chce dívka odejít, aby jí šly ty dveře špatně otevřít, je vlastně v pohodě… Tak jestli to máte v TOP 09 takhle všichni, tak tím se to vysvětluje,“ reagoval hejtman na Kalouska. Oba muži následně pokračovali ve výměně a vzájemném osočování, kdo z nich věc bagatelizuje a kdo překrucuje čí slova.

Kania: Buď se omluví, nebo vystoupím z TOP 09

Kritické komentáře vyvolalo i vyjádření místopředsedy TOP 09 Tomáše Czernina k obvinění Feriho. Ten v rozhovoru pro Seznam Zprávy hovořil podobně jako Schwarzenberg. „Je to celé zvláštní, děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami,“ řekl.

Podle něj může jít o předvolební boj. „Ano, zavání mi to tím určitě. Ta doba, kdy to najednou vyplavalo. Jestli to jsou několik let staré záležitosti, tak se to mělo řešit hned. Jsou tam i zvláštní okolnosti, že někde jsem četl, že se to děvče pouze někde zmínilo a poté nechtělo vypovídat, ale pak najednou vypovídalo, je to celé zvláštní,“ uvedl Czernin.

To bylo moc pro Ondřeje Kaniu, mladého podnikatele z TOP 09, který se věkem blíží k Ferimu. „Rozhodl jsem se, že pokud do konce týdne nepřijde omluva od čestného předsedy mé strany Schwarzenberga, případně místopředsedy Czernina, za jejich nehorázné (v případě Karla Schwarzenberga), či relativizující výroky k závažnému obvinění, tak vystoupím z TOP 09,“ napsal na facebooku a vysvětlil, že jako majitel několika škol ví, jak pro dospívající toto období života není jednoduché.

„Nemalé procento z nich, bez ohledu na jejich socioekonomický status, vyrůstá v disfunkčních rodinách, potýkají se se zvýšeným výskytem šikany, sexuálních narážek, zesměšňování a dalších podobných fenoménů, které ještě výrazněji, než kdy dřív, umocnil internet a sociální sítě. Nemluvě o tom, co musí, naprosto sociálně odstřiženi od svého okolí, snášet v posledním roce,“ vysvětlil Kania s tím, že se zlehčováním tak závažného problému nechce být spojen. „Očekávám, že se k tomu strana komunikačně postaví lépe a vydá jasné a jednoznačné stanovisko a nebudeme už číst nehoráznosti a relativizace, jaké jsme včera četli v médiích.“

Vyšetřování policie

Sám Feri na obvinění reagoval složením svého poslaneckého mandátu a sdělil, že nebude kandidovat v podzimních volbách. Trvá ovšem na tom, že výpovědi žen jsou lživé. Případem se zabývá policie, aktuálně zjišťuje, zda došlo ke spáchání trestného činu.

Video se připravuje ...
Další videa