Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nově zvolený prezident Pavel už má dočasnou ochranku. Tu hradní dostane až po inauguraci

Autor: Jakub Veinlich, Pavlína Horáková - 
28. ledna 2023
20:53

Hned po zvolení prezidentem dostal Petr Pavel ochranku. Blesk Zprávám to potvrdil zdroj z Pražského hradu. V tuto chvíli je ale zatím dočasná. Pavel se totiž stane prezidentem až po inauguraci. Ta by měla být devátého března. Nyní dohlíží na budoucí hlavu státu útvar Ochranná služba Policie České republiky. Ředitel útvaru pro ochranu prezidenta České republiky Martin Baláž v Epicentru studia Blesk Zpráv ještě před 2. kolem voleb popsal, kdo se může stát bodyguardem takto střežené osoby a zda může nejvyšší ústavní činitel vůbec ochranku odmítnout.

Petr Pavel dostal po zvolení ochranku. Blesk Zprávám to potvrdil zdroj z Pražského hradu. Nyní se o nově zvoleného prezidenta stará útvar Ochranná služba Policie České republiky.

„Náš útvar začne pana Pavla chránit v den inaugurace,“ potvrdil Blesk Zprávám ředitel policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR, tedy generál Martin Baláž.

Útvar pro ochranu prezidenta byl před druhým kolem prezidentských voleb v kontaktu s týmy obou kandidátů. Ani jeden z nich před finálovou volbou ale nabídku na přidělení ochranky nevyužil.

Prezidentské volby 2023
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:00
25. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost. Pro dnešek se s vámi loučíme a přejeme dobrou noc. O dění před druhým kolem prezidentských voleb vás budeme informovat zase zítra. 

22:56
25. 1. 2023

„Ať už jde do prd*le,“ napsal Mirek Topolánek na Twitteru směrem k Babišovi. 

Na další reakce na duel Babiše s Pavlem v CNN Prima News se můžete podívat tady

22:36
25. 1. 2023

Večerní debatu na CNN Prima News nepovažuje za zásadní pro výsledek prezidentské volby ani politolog Josef Mlejnek. „Nestalo se, že by tam někdo vnesl něco nového – nějaké nové téma nebo nové informace,“ řekl ČTK.

Kdo by mohl být vítězem debaty, se podle něj těžko určuje, ale Pavel byl po uzdravení z nachlazení v lepší kondici než při nedělní debatě v České televizi. „Párkrát dokázal i vtipně a rázně odseknout. Byl energický a živější. Svoje voliče určitě uspokojil. Andrej Babiš předváděl to, co už jsme u něj viděli v minulosti. Nemyslím si, že tím, co dnes předvedl, k sobě přetáhl nějaký významný podíl voličů,“ uvedl Mlejnek.

„Samozřejmě od nás mají nabídku, že policie vstoupí do ochrany podle § 49 zákona o policii, kde se jedná o krátkodobou ochranu. A pokud bude zájem ze strany nově zvoleného prezidenta, tak budeme chránit do vlastně inauguračního slibu,“ řekl ve středečním Epicentru šéf hradní ochranky Baláž.

„My jsme vlastně útvar, který chrání prezidenta republiky. A máme na starosti bezpečnost prezidenta republiky,“ popsal, proč do inaugurace střeží nově zvoleného prezidenta, jenž se ale ujme úřadu až v březnu, ochranná služba Policie ČR, ne hradní útvar.

Bez ochranky jen výjimečně

Prezident má pak ochranku nepřetržitě. Ale může požádat i o krátkodobé přerušení ochrany. „Je tam institut, kdy může být přerušená vlastně krátkodobě ta ochrana z nějakého přání té hlavy státu, ale co já jsem ředitelem útvaru ochrany prezidenta, zatím to nevyužil nikdy pan prezident,“ dodal Baláž ve studiu Blesk Zpráv.

Bývalý vedoucí útvaru obecné kriminality ve Zlíně, vyjednavač, kriminalista a později také ředitel speciálního vyšetřovacího týmu Tempus Martin Baláž začal šéfovat prezidentské ochrance v listopadu 2019.

Spolu s novým prezidentem nastoupí na Hrad také jeho aparát a nová první dáma. Ta ze zákona nárok na ochranku nemá. Hradní útvar i přesto chránil dočasně donedávna bývalou první dámu Livii Klausovou, která byla také svého času českou velvyslankyní na Slovensku.

Výhrůžky Klausové

„Paní Klausová nemá ochranu, řešili jsme tam ale nějaké výhrůžky, a proto jsme se o ni nějakou dobu starali,“ uvedl Baláž v Epicentru bez dalších podrobností.

Na doživotní ochranku má ze zákona nárok po skončení mandátu každý prezident. Hradní bodyguardy tak má přidělené Václav Klaus a brzy to bude platit také pro Miloše Zemana. K tomu mají nárok také na auto s řidičem, doživotní rentu i příspěvek na provoz kanceláře. Útvar pro ochranu prezidenta České republiky čítá podle Baláže zhruba 300 lidí. Stát se ochráncem tak důležité osoby přitom není nic jednoduchého.

„Bodyguardem se může stát pouze policista, nemůže to být žádný občanský zaměstnanec nebo podobně, jak si spousta lidí myslí. Samozřejmě jsou tam psychologická vyšetření, která jsou dosti náročná, pak jsou tam samozřejmě fyzické testy a samozřejmě nějaké pohovory. Když je to ochránce řidič, tak samozřejmě učíme řidičské umění, které provádíme na různých polygonech, ale snažíme se, aby to byl opravdu policista, který to má trošku srovnané v hlavě. A nehledáme žádné Jamese Bondy,“ dodal Baláž.

Celý rozhovor s Martinem Balážem si můžete připomenout zde:

Video  Šéf hradní ochranky Baláž pro Blesk: Jak probíhá ochrana prezidenta a co čeká novou hlavu státu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa