Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nově zvolený prezident Pavel už má dočasnou ochranku. Tu hradní dostane až po inauguraci

Autor: Jakub Veinlich, Pavlína Horáková - 
28. ledna 2023
20:53

Hned po zvolení prezidentem dostal Petr Pavel ochranku. Blesk Zprávám to potvrdil zdroj z Pražského hradu. V tuto chvíli je ale zatím dočasná. Pavel se totiž stane prezidentem až po inauguraci. Ta by měla být devátého března. Nyní dohlíží na budoucí hlavu státu útvar Ochranná služba Policie České republiky. Ředitel útvaru pro ochranu prezidenta České republiky Martin Baláž v Epicentru studia Blesk Zpráv ještě před 2. kolem voleb popsal, kdo se může stát bodyguardem takto střežené osoby a zda může nejvyšší ústavní činitel vůbec ochranku odmítnout.

Petr Pavel dostal po zvolení ochranku. Blesk Zprávám to potvrdil zdroj z Pražského hradu. Nyní se o nově zvoleného prezidenta stará útvar Ochranná služba Policie České republiky.

„Náš útvar začne pana Pavla chránit v den inaugurace,“ potvrdil Blesk Zprávám ředitel policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR, tedy generál Martin Baláž.

Útvar pro ochranu prezidenta byl před druhým kolem prezidentských voleb v kontaktu s týmy obou kandidátů. Ani jeden z nich před finálovou volbou ale nabídku na přidělení ochranky nevyužil.

Prezidentské volby 2023
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:01
4. 1. 2023

Vybírání českého prezidenta začne na americkém kontinentu kvůli časovému posunu už ve čtvrtek 12. ledna. Hlasovat na českých zastupitelských úřadech v Severní a Jižní Americe budou moci lidé ještě v pátek 13. ledna, kdy se teprve otevřou volební místnosti na ostatních světadílech. Důvodem uspíšení volebních dnů v Americe je nutnost zajistit, aby výsledky voleb mohly být sčítány a zveřejňovány hned po ukončení hlasování v Česku.

Na americkém kontinentu budou volební místnosti otevřeny od 14:00 do 21:00 místního času po oba hlasovací dny. Seriál voleb začne na dvou zastupitelských úřadech v Brazílii, a to v 17:00 středoevropského času. Poté se začne hlasovat v Argentině a v Chile, v Havaně a na východním pobřeží USA a Kanady, v Kolumbii a v Peru. Hlasovat se bude také v Mexiku a jako poslední se na americkém kontinentu otevře volební místnost na generálním konzulátu v Los Angeles. Štafeta voleb se pak přesune přes Austrálii, Asii a Afriku do Evropy, kde se bude hlasovat tradičně v pátek 13. ledna a v sobotu 14. ledna.

18:17
4. 1. 2023

Na televizi Prima dnes proběhne superdebata kandidátů na prezidenta. V prvním kole se sejdou v televizi kandidáti z nižších příček volebních průzkumů, a tedy Jaroslav Bašta (SPD), podnikatel Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, odborář Josef Středula a lékař Tomáš Zima. 

17:40
4. 1. 2023

Ekonomka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová se pochlubila tím, že jí ve volební kalkulačce vyšla ona sama. „Pokud vám vyjdu ve http://volebnikalkulacka.cz a chystáte se mě volit, mám radost. Pokud vám vyjdu a nechystáte se mě volit, ráda si o tom s vámi popovídám pod tweetem!“ napsala na své sociální síti. 

„Samozřejmě od nás mají nabídku, že policie vstoupí do ochrany podle § 49 zákona o policii, kde se jedná o krátkodobou ochranu. A pokud bude zájem ze strany nově zvoleného prezidenta, tak budeme chránit do vlastně inauguračního slibu,“ řekl ve středečním Epicentru šéf hradní ochranky Baláž.

„My jsme vlastně útvar, který chrání prezidenta republiky. A máme na starosti bezpečnost prezidenta republiky,“ popsal, proč do inaugurace střeží nově zvoleného prezidenta, jenž se ale ujme úřadu až v březnu, ochranná služba Policie ČR, ne hradní útvar.

Bez ochranky jen výjimečně

Prezident má pak ochranku nepřetržitě. Ale může požádat i o krátkodobé přerušení ochrany. „Je tam institut, kdy může být přerušená vlastně krátkodobě ta ochrana z nějakého přání té hlavy státu, ale co já jsem ředitelem útvaru ochrany prezidenta, zatím to nevyužil nikdy pan prezident,“ dodal Baláž ve studiu Blesk Zpráv.

Bývalý vedoucí útvaru obecné kriminality ve Zlíně, vyjednavač, kriminalista a později také ředitel speciálního vyšetřovacího týmu Tempus Martin Baláž začal šéfovat prezidentské ochrance v listopadu 2019.

Spolu s novým prezidentem nastoupí na Hrad také jeho aparát a nová první dáma. Ta ze zákona nárok na ochranku nemá. Hradní útvar i přesto chránil dočasně donedávna bývalou první dámu Livii Klausovou, která byla také svého času českou velvyslankyní na Slovensku.

Výhrůžky Klausové

„Paní Klausová nemá ochranu, řešili jsme tam ale nějaké výhrůžky, a proto jsme se o ni nějakou dobu starali,“ uvedl Baláž v Epicentru bez dalších podrobností.

Na doživotní ochranku má ze zákona nárok po skončení mandátu každý prezident. Hradní bodyguardy tak má přidělené Václav Klaus a brzy to bude platit také pro Miloše Zemana. K tomu mají nárok také na auto s řidičem, doživotní rentu i příspěvek na provoz kanceláře. Útvar pro ochranu prezidenta České republiky čítá podle Baláže zhruba 300 lidí. Stát se ochráncem tak důležité osoby přitom není nic jednoduchého.

„Bodyguardem se může stát pouze policista, nemůže to být žádný občanský zaměstnanec nebo podobně, jak si spousta lidí myslí. Samozřejmě jsou tam psychologická vyšetření, která jsou dosti náročná, pak jsou tam samozřejmě fyzické testy a samozřejmě nějaké pohovory. Když je to ochránce řidič, tak samozřejmě učíme řidičské umění, které provádíme na různých polygonech, ale snažíme se, aby to byl opravdu policista, který to má trošku srovnané v hlavě. A nehledáme žádné Jamese Bondy,“ dodal Baláž.

Celý rozhovor s Martinem Balážem si můžete připomenout zde:

Video  Šéf hradní ochranky Baláž pro Blesk: Jak probíhá ochrana prezidenta a co čeká novou hlavu státu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa