Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Den D pro prezidentské kandidáty: Kdo se zapojí do boje o Hrad?

  • Autor: amb,ČTK,swp - 
    Aktualizováno -
    25. 11. 2022
    15:34
    8. 11. 2022
    12:01

    Ke kandidatuře na prezidenta republiky se k 8. listopadu na ministerstvu vnitra přihlásilo 21 zájemců, podobně jako před pěti lety. Nicméně pár z nich kontrolou neprošlo, a boje o Hrad se tak musí vzdát. A stejně jako před pěti lety, i letos půjde do prezidentských voleb 9 kandidátů. Podívejte se, kdo uspěl a tedy i na to, kdo bude příští česká hlava státu. 

    Ministerstvo překontrolovalo, zda přihlášky mají zákonem požadované náležitosti, včetně správnosti údajů na peticích na podporu kandidatury. Bezchybné přihlášky zaregistrovalo k 25. listopadu. Podívejte se, kdo se nakonec v lednu utká o Hrad.

    V seznamu najdete devět jmen. Generála Petra Pavla, rektorku Danuši Nerudovou, poslance Andreje Babiše, senátory Pavla Fischera a Marka Hilšera, poslance Jaroslava Baštu, odboráře Josefa Středulu, lékaře Tomáše Zimu a šéfku České asociace povinných Denisu Rohanovou.  

  • 1.Petr Pavel

    Kandidaturu generála Petra Pavla na prezidenta ČR podpořilo podpisy 81.000 českých občanů. Pavlovu kandidaturu jeho tým podal 7. listopadu na ministerstvu vnitra. Armádní generál ve výslužbě, který byl v letech 2015 až 2018 předsedou Vojenského výboru NATO, kandidaturu oficiálně ohlásil 6. září. Vnitro 25. listopadu pouze oznámilo, že podpisy byly uznány. 

    Pavel to řekl novinářům v Buštěhradě na Kladensku, kde se zapojil do sázení 25 stromů. Označil to za symbolický počin vůči životnímu prostředí, které prezidentská kampaň zatěžuje například spotřebou papíru a dopravou. 

    Profil Petra Pavla

    Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Andrej Babiš

    Andrej Babiš (ANO) se do voleb přihlásil na konci října. Očekávané rozhodnutí kandidovat na prezidenta Babiš dlouho odkládal, oznámil ho až 30. října. Přihlášku ke kandidatuře podal 4. listopadu ráno na ministerstvu vnitra.

    O podpisy požádal Babiš poslance na úterním ranním zasedání klubu. Novinářům 4. listopadu řekl, že kandidaturu mu v úterý podepsali přítomní poslanci, někteří další se připojili ve středu. Neusiloval, aby ho podpořili všichni poslanci hnutí.

    O den později podpořilo jeho kandidaturu předsednictvo ANO. Přihlášku k volbám Babiš doložil podpisy 56 poslanců za ANO.

    Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022) Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022) | Facebook - A. Babiš

  • 3.Danuše Nerudová

    Přihlášku do prezidentské volby podala 2. listopadu, připojila přes 82.000 podpisů od občanů. Nerudová měla rovněž všechno v pořádku a podpisy byly uznány.

    Profil Danuše Nerudové

    Video Nerudová: Zeman je prezidentem svých kamarádů na Hradě. Vláda jedná nedostatečně. - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 4.Marek Hilšer

    Senátor Marek Hilšer v pondělí 7. listopadu potvrdil odevzdání přihlášky do prezidentské volby, podepsalo mu ji 14 senátorů. Za svou metu ve volbách kandidát, který před pěti lety skončil na pátém místě, označil vítězství. Voliče chce oslovit například otázkou řešení problematiky exekucí, energetiky nebo politického lobbování. Hilšer to řekl na pondělní tiskové konferenci.

    Hilšer poznamenal, že jistotu senátorských podpisů měl už loni. Pokoušel se sehnat i podpisy občanů, nemá jich ale dostatečných 50.000. Uvedl, že nechtěl investovat miliony do sběru podpisů. Někteří kandidáti totiž za získané podpisy platili.

    Přesvědčit se mu podařilo více než 14 senátorů, některé ale vyřadil, protože jim mezitím skončil mandát a vnitro uvedlo, že byl navržen 13 senátory - jeden byl vyřazen proto, že podepsal listinu ještě jinému kandidátovi. ČTK řekl, že mezi podepsanými jsou třeba Adéla Šípová (Piráti), bývalý protikandidát Jiří Drahoš (za STAN), Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21) nebo Marek Ošťádal (STAN).

    Profil Marka Hilšera

    Marek Hilšer. Marek Hilšer. | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS

  • 5.Pavel Fischer

    Fischer se do voleb přihlásil minulý týden. Na podporu své kandidatury shromáždil podpisy zákonodárců, podal ji s podpisy 20 poslanců a 34 senátorů (z toho čtyř z minulého volebního období; nutné je mít podpisy 20 poslanců či deseti senátorů). Vnitro uvedlo, že byl Fischer navržen 30 senátory. 

    Profil Pavla Fischera

    Video Putin je masový vrah a gangster, míní senátor Fischer. S takovými lidmi se nevyjednává. - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 6.Tomáš Zima

    Přihlášku do voleb podal 14. října, v té době podle něj všichni podepsaní senátoři byli právoplatnými členy Senátu. Zima podpisy od 13 senátorů z řad například ODS, ANO, ČSSD nebo nezávislých. 

    Poznamenal, že má k dispozici i asi 40.000 podpisů občanů. K přihlášce by jich ale potřeboval 50.000. 

    Video Emeritní rektor Tomáš Zima pro Blesk: Bude kandidovat na Hrad! - Vera Renovica
    Video se připravuje ...

     

  • 7.Jaroslav Bašta

    Poslanec za SPD Jaroslav Bašta se přihlásil do voleb na konci října. Jeho kandidaturu podpořilo 20 poslanců SPD.

    Jaroslav Bašta (SPD) Jaroslav Bašta (SPD) | Blesk:sken papír

     

  • 8.Denisa Rohanová

    Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová podala přihlášku ke kandidatuře na konci října. Letos v únoru oznámila, že získala podpisy 20 poslanců z minulé Poslanecké sněmovny. Je přesvědčena o tom, že tak splnila zákonné požadavky pro účast ve volbách. Zároveň chce získat i petiční podpisy občanů, v únoru jich měla kolem 27.000.

    Denisa Rohanová je prezidentka České asociace povinných a s Tomášem Řepkou se zná několik týdnů. Denisa Rohanová je prezidentka České asociace povinných a s Tomášem Řepkou se zná několik týdnů. | Facebook

     

  • 9.Josef Středula

    Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula bude kandidovat na prezidenta s podporou 11 senátorů. Nasbíral také více než 60.000 podpisů občanů, řekl novinářům před dnešním odevzdáním přihlášky do voleb v pražské budově ministerstva vnitra. Je přesvědčen o postupu do druhého kola voleb, které by se mohlo konat dva týdny po prvním kole naplánovaném na 13. a 14. ledna příštího roku.

    Ke kandidatuře uchazeči o účast ve volbách potřebují minimálně 50.000 ověřených podpisů nebo podporu deseti senátorů či 20 poslanců. Středula dnes novinářům řekl, že posbíral 67.500 podpisů občanů, po vnitřní kontrole počet klesl na 62.384. S ohledem na to, aby po případném dalším proškrtání archů ze strany vnitra nehrozilo, že občanští petenti přijdou o svého kandidáta, sehnal i 11 podpisů v horní komoře.

    Mezi senátory, kteří podpořili Středulovu kandidaturu, jsou Tomáš Jirsa (ODS), Petr Vícha (ČSSD) či Adéla Šípová (za Piráty). Podle Středuly to dokazuje, že dokáže oslovit lidi různých názorů. „Kandiduji, aby si lidé mohli vybrat kandidáta, který nemá žádnou komunistickou minulost týkající se spolupráce s minulým režimem, ale také člověka, který má sociální cítění,“ uvedl. V nynější situaci jsou podle něj potřebné také vyjednávací schopnosti, kterými disponuje.

    Video Středula promluvil o rozvodech a své manželce. První dámou by byla podplukovnice. - Vera Renovica
    Video se připravuje ...

     

     

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Alibabanakole ( 25. listopadu 2022 22:51 )

To jsi tak naivní? Babiš se bojí diskutovat, toho by ukecal i popelář. Sorry, kluci. Za prvé neumí pořádně česky a za druhé je tupý jako tágo. Jediný, co mu jde, je nakázat svý soldatesce, donutit k nedobrovolnému převzetí lukrativní firmy, které mu dohodí Alča z výsledků EET. A když se nezadaří, nakáže postříkat mu pole herbicidem a všechno zničit. I soud tenkrát uznal, že to byla sv..árna.

viho ( 25. listopadu 2022 22:42 )

Bohužel se zdá, že Hilšer je příliš zatížen postkomunistickou současností jakožto senátor v klubu STAN.

viho ( 25. listopadu 2022 22:26 )

To je obecný problém kvality českých vysokých škol. Doktorandi jsou na mnoha školách jenom jako levná pracovní síla pro docenty a profesory, skutečný výzkum a studium se dělá jen na těch nejlepších univerzitách. Doktorandské předměty se zapisují jenom pro formu a dizertační práce jsou spíše kompilátem jiných vědeckých prací nebo částí habilitační práce vedoucího docenta. Takže nemějte iluzi, že ti doktorandi, kteří do školy chodí, tam nějak zběsile vědecky pracují.

verka1 ( 25. listopadu 2022 20:07 )

Nerudova pracovala ve škole kde cizinci moc nechodili do školy a za úplatu dostali titul doktora. Rychlokvašky.

UFO1 ( 25. listopadu 2022 19:38 )

Vylučovací metodou zbývá člověk nezatížený komun.minulosti,bez skandálu a s jasnými postoji = Hilšer

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa