Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký triumf prezidenta: Populární Van der Bellen vyhrál volby v Rakousku hned v 1. kole?!

Aktualizováno -
9. října 2022
17:55
Autor: ČTK - 
9. října 2022
17:38

Dosavadní rakouský prezident Alexander Van der Bellen byl podle prognóz již v prvním kole prezidentských voleb znovu zvolen hlavou státu. Více než polovinu hlasů mu přisuzují prognózy agentur ARGE a SORA. Osmasedmdesátiletý Van der Bellen, který býval předsedou strany Zelených, byl považován za favorita voleb. Jeho největším rivalem byl kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), šedesátiletý advokát Walter Rosenkranz.

Podle agentury ARGE získal Van der Bellen 55,9 procenta hlasů, zatímco Rosenkranz obdržel pouze 17,9 procenta hlasů. Na třetím místě se s méně než devíti procenty hlasů podle prognóz umístil 35letý šéf Strany piva Dominik Wlazny následovaný 48letým advokátem Tassilem Wallentinem.

Podle agentury APA mohlo až 852 000 oprávněných voličů, tedy zhruba 15 procent, hlasovat korespondenčně. Tyto hlasy se budou sčítat až v pondělí, a v předběžném výsledku, jehož zveřejnění se očekává kolem 20:00 SELČ, tak nebudou tyto hlasy ještě započítány. V prognózách zveřejněných po uzavření volebních místností ale zohledněny jsou.

Přál bych si především pro Rakousko, aby už dnes bylo vše jasné. Pokud to zvládneme dnes, budu mít radost,“ řekl prezident Van der Bellen při odevzdání svého hlasu ve vídeňské volební místnosti.

Van der Bellen, který stojí v čele Rakouska od ledna 2017, je dlouhodobě velmi populární. Zemi v minulých letech provedl nejenom úskalími covidu, ale zvládl překonat také několik politických krizí.

Pro EU i migranty

Za necelých šest let v čele státu jmenoval pět různých vlád. Na rakouské politické scéně představuje Van der Bellen proimigrační a proevropský hlas. Je silným stoupencem Evropské unie a evropského federalismu. Během evropské migrační krize zastával názor, že by Evropa měla přijmout uprchlíky ze Sýrie a dalších zemí.

Velkou hrozbu pro společnost vidí Van der Bellen například v islamofobii. „Pokud to takhle půjde dál a islamofobie bude dál narůstat, pak jednou přijde den, kdy budeme muset vyzvat všechny ženy, všechny, aby začaly na hlavě nosit šátek ze solidarity k těm, které tak činí z náboženských důvodů,“ uvedl v dubnu 2017 v projevu ke sto dnům v úřadu prezidenta. Tato slova vyvolala v Rakousku vlnu pobouření.

Kritikové mu vyčítají, že se příliš drží stranou v každodenní politice a že při posuzování různých událostí používá dvojí metr. Během afér, v nichž jsou zapletení lidovci, se prezident údajně chová zdrženlivěji než při skandálech politiků FPÖ. Van der Bellena s výjimkou FPÖ podporují všechny rakouské parlamentní strany.

Podruhé ženatý „zelený profesor“

Pokud by se prognózy nepotvrdily a Van der Bellen nezvítězil již v prvním kole voleb, muselo by se konat kolo druhé, které by se uskutečnilo 6. listopadu.

Van der Bellen je znám liberálními názory. V Rakousku mu říkají „zelený profesor“ nebo neformálně Saša. Van den Bellen je podruhé ženatý, v prosinci 2015 si vzal Doris Schmidauerovou. S bývalou manželkou Brigitte má dva syny.

Nepřímo se vyslovil pro legalizaci marihuany, s přihlédnutím k ochraně nezletilých, a prohlásil, že konopí není droga. Vyslovil se pro rovnost homosexuálních a heterosexuálních partnerství, podporuje pochody na podporu sexuálních menšin. Je proti referendům o základních a lidských právech, například znovuzavedení trestu smrti. Také podporuje ochranu životního prostředí.

Jasně podpořil Ukrajinu

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu letos 24. února Van der Bellen jednoznačně podpořil Ukrajinu. „Společně vysíláme silný signál pro mír,“ uvedl po uspořádání charitativního koncertu pro Ukrajinu v březnu. Obrátil se také přímo na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Prezidente Putine, zastavte tuto válku,“ vzkázal mu.

Za svého prezidentského mandátu navštívil Van der Bellen v dubnu 2018 spolu s tehdejším kancléřem Sebastianem Kurzem Čínu za doprovodu historicky nejpočetnější delegace v dějinách země, která měla 250 členů. Ve svém úřadu také v červnu 2018 přijal Putina.

V zahraniční politice Van der Bellen podporuje vstup do EU pro balkánské státy, zejména Srbsko. Neuznává ruskou anexi Krymu a je proti přesunu rakouského velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, dokud toto město nebude mezinárodně uznávaným hlavním městem této země. Kritizoval také demonstrace na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Rakousku.

Video  Miloš Zeman v Rakousku v roce 2019 a manévry na červeném koberci: Pro Ivanu Zemanovou museli udělat místo  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi