Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budu kandidovat na prezidenta! Expremiér Andrej Babiš vyráží do boje o Hrad

Aktualizováno -
30. října 2022
19:48
Autor: ČTK, ula, psp - 
30. října 2022
19:33

Andrej Babiš (ANO) bude kandidovat na prezidenta České republiky. Oznámil to dnes v Televizních novinách na Nově. Po dlouhých měsících spekulací se tedy potvrdilo, že bývalý premiér má ambice dostat se na Hrad. V pondělí požádá o důvěru předsednictvo hnutí. Pokud ji získá, obrátí se na poslance ANO, aby jeho kandidaturu podpořili. Chce hlavně hájit zájmy českých občanů, řekl. Hnutí ANO už v minulých týdnech avizovalo, že má 4 kandidáty na post prezidenta.

Andrej Babiš vyráží do boje o Hrad. Ačkoliv dlouhé měsíce mlžil, zda bude skutečně kandidovat, dnes spekulace potvrdil. 

„Musím říct, že od momentu, kdy jsem vstoupil do politiky, mám jediný cíl: aby se lidem v naší zemi žilo líp. Když vidím, jak málo vláda pomáhá lidem, jak je neakční, tak jsem se do toho rozhodl jít. Budu kandidovat na post prezidenta ČR. Zítra požádám předsednictvo ANO a naše poslance o podporu. Pokud ji dostanu a stanu se prezidentem, budu apelovat na vládu, aby občanům pomáhali mnohem víc. Podle průzkumu velké šance nemám, ale jsem bojovník. A udělám maximum pro to, abych přesvědčil lidi, že budu dobrým kandidátem na prezidenta,“ uvedl Babiš.

Schůzka se Zemanem

Ještě dnes se Babiš v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem, jejich schůzka se konala den před tím, než hnutí ANO oznámí svého kandidáta na prezidenta.

V září řekl Babiš v rozhovoru s ČTK, že hnutí ANO má čtyři možné uchazeče. Byli jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl. Některá média hovořila o tom, že by mohl za ANO kandidovat velvyslanec v Izraeli a bývalý ministr zahraničí, obrany či kultury Martin Stropnický. Babiš i Schillerová ale informace označili za spekulace.

Největší podporu má zatím Pavel

„Podle průzkumů moc velké šance nemám, ale jsem bojovník, ale udělám maximum, abych přesvědčil lidi, že jsem dobrým kandidátem,“ řekl Babiš TV Nova.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nejsilnější podpoře se podle posledních průzkumů těší armádní generál a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel. K jeho nejvážnějším soupeřům by případně spolu s Babišem patřila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Z ostatních kandidátů mají šanci na významnější podporu senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatel Karel Janeček a odborář Josef Středula. V průzkumech se objevují také bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima nebo podnikatel Tomáš Březina.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

e.lesanova ( 31. října 2022 18:41 )

no, pokud Pekarová, Fiala, Rakušan a spol. káží o SLUŠNOSTI a zodpovědnosti ke svému státu, tak Babiš je určitě menší problém pro ČR

e.lesanova ( 31. října 2022 18:38 )

Tatíček Masaryk, po otci Slovák, by asi neřešil Babiše, ale zaprodanost naší vlády USA a Bruselu, plundrování státní kasy atd. Za to, kam dovedli demokracii, jak hanobí státní symboly, jak tu opět bují cenzura a totalitní manýry, jak přední politici této země nejsou hrdí na to, že jsou Čechy, nejednají v zájmu svého lidu

e.lesanova ( 31. října 2022 18:32 )

Hlavně reakce "premiéra" ... opět TICHO A ještě si kolínského hajzlíka veze ukázat na UA

e.lesanova ( 31. října 2022 18:29 )

Ano, "výkvět" naší politiky...možná dostane ocenění i Rakušan, jak "hrdinně" zneužil státní svátek, u toho byla diskuze také vynulována... Zjevně neunesl tolik pochvalných komentářů Vysmáté foto exotů z vlaku na Kyjev jako když jede na výlet bohnická pobočka Jistě opět přivezou dlouhý seznam, co by Zelenský "potřeboval" zadarmo USA už ho má plné zuby, tak si naše blbečky musí předcházet.

e.lesanova ( 31. října 2022 18:24 )

tupec, nick jste zvolil bezpochyby správně...stačí se podívat, KDO se Babiše snaží celé roky obvinit...morální dno hledejte jinde Nebo jak nahlížíte na justici, kde je jí na jedné straně 15 let předkládáno něčí obvinění, ale nikdy není dotyčný odsouzen?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa