Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO před ODS. Mimo Sněmovnu TOP 09, lidovci a stále i ČSSD

Autor: ČTK - 
11. září 2022
15:55

olby do Sněmovny by podle modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi z přelomu srpna a září vyhrálo ANO s 30,5 procenta hlasů. Oproti květnu si hnutí mírně polepšilo. Druhá by skončila ODS, která by od voličů dostala 19,5 procenta hlasů. Oproti květnu je to propad o tři procentní body. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní komory Parlamentu by překročilo pět stran a hnutí - kromě ANO a ODS ještě SPD, Piráti a STAN. Výsledky volebního modelu dnes zveřejnila ČT v pořadu Otázky Václava Moravce.

V čele pelotonu setrvává na špici hnutí ANO v čele s předsedou Andrejem Babišem, samostatná ODS (tedy nikoliv koalice Spolu) v čele s Petrem Fialou je druhá, na třetím místě okamurovci. Tak vypadá aktuálnív olební model ČT s jednotlvými stranami.

SPD by nyní od voličů získala 11 procent hlasů, Piráty by volilo 8,5 procenta lidí a STAN by dostalo 6,5 procenta hlasů. Pod pětiprocentní hranicí se v průzkumu umístila TOP O9 s 4,5 procenta hlasů, následovalo KDU-ČSL se čtyřmi procenty a KSČM s 3,5 procenta. Přísaha a sociální demokraté by dostali shodně tři procenta hlasů.

Pokud by do Sněmovny kandidovaly stejné koalice jako při minulých volbách, skončila by vládní koalice Spolu druhá za hnutím ANO. ANO by dostalo 32 procent hlasů, vládní strany 29 procent. Obě uskupení by si oproti minulým volbám polepšila. Koalice Piráti a STAN by ztratila 5,5 procentního bodu a získala deset procent voličů.

Video  Schillerová: Komunálky jsou vysvědčení vládě. Fiala nazývá oponenty proruskými šváby  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

„Odchody od ODS jsou velmi roztříštěné a dá se říct, že směřují napříč celým spektrem - tedy k dalším vládním stranám, ale i třeba k SPD nebo menším neparlamentním subjektům, jako jsou například Svobodní,“ uvedla v ČT analytička Kantaru Nikola Kopáčová. Důvodem je podle ní nespokojenost s počínáním vlády.

Mimo Sněmovnu jsou nadále v průzkumu i strany, které z ní nedávno vypadly - tedy jak KSČM, kterou nyní vede Kateřina Konečná, tak ČSSD s Michalem Šmardou.

V Otázkách Václava Moravce uveřejnila ČT nový předvolební průzkum (11.9.2022) V Otázkách Václava Moravce uveřejnila ČT nový předvolební průzkum (11.9.2022) | Reprofoto ČT

Agentura provedla průzkum od 15. srpna do 2. září. Do stranického modelu z reprezentativního vzorku 1200 respondentů vstoupilo 937 respondentů, kteří nevylučují účast ve volbách a chtějí se voleb účastnit. Do koaličního modelu vstoupilo 893 respondentů. Statistická chyba je v rozmezí 1,1 až 3,7 procentního bodu.

Video  Start kampaně SPOLU: Fiala varoval před volbou extremistů  - SPOLU
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 15. září 2022 19:52 )

Politologn počítat neumí...Ratlíci všech stran spojte se!

ANOrozkradanidotaci ( 12. září 2022 10:21 )

.
Kradem dobře, kradem rádi,
jsme Babišovi kamarádi.
My žádný strach nemáme,
ruku si vždy podáme.
Na nás už nic neplatí,
lidé ať to zaplatí.

jajas ( 12. září 2022 10:04 )

Neřvi! Podle průzkumu máte teď nad 30% Nemůžete mít všechno!

jdi-se-bodnout ( 12. září 2022 09:02 )

My zloději chceme prezidentem našeho soudruha Babiše!
Za Babiše se kradlo líp!
Přidej se k nám!
Čest práci!

jajas ( 12. září 2022 07:14 )

V dnešní době je to moderní....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa