Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Putin hraje silnou kartu.“ U Moravce řešili drahé energie, Stanjura chce strop pro domácnosti i průmysl

Autor: simao, ČTK - 
11. září 2022
13:15

Vláda by měla zastropovat ceny elektřiny pro domácnosti a školy či nemocnice ale také garantovat ceny pro průmysl, uvedl v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Garance cen proudu v průmyslu označil za odvážné řešení, které je nutné, ačkoliv nese i jistá rizika . mohlo by být vyhodnoceno jako nepovolená podpora, varoval. Samotné zastropování však bez doprovodných opatření celou situaci neřeší, upozornil ekonom Jan Švejnar. Společně s exguvernérem ČNB Jiřím Rusnokem řešili, jak je na tom Evropa během energetické krize způsobené Putinovým Ruskem.

„Agrese Ruska na Ukrajině a ceny energií spolu souvisí, protože Vladimir Putin používá energie, dodávky a manipulace s trhem a cenami jako zbraň. A jeho hlavní cíle jsou podle mě tři: za prvé rozdělit evropské společnosti, postavit část lidí proti jiné skupině lidí kvůli vysokým cenám energií. Chce, abychom ztratili jednotu, kterou prokazují všechny členské státy, a chce znejistit evropské vlády, aby pokračovaly v dodávkách a pomoci Ukrajině. A to se mu i částečně daří,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Otázkách Václava Moravce.

Česká vláda by podle Stanjury měla zastropovat ceny elektřiny pro domácnosti a školy či nemocnice i garantovat ceny pro průmysl, uvedl ministr Stanjura v ČT.

Švejnar: Putin hraje velice silnou kartu, musíme se připravit na špatnou zimu

Ekonom a někdejší kandidát na prezidenta Jan Švejnar v ČT uvedl, že „krátkodobě Putin hraje velice silnou kartu, má monopolní sílu, kterou využívá a to je pak vyjádřeno v té ceně“.

„Často se říká, že ten trh nefunguje. Ale on funguje v tom, že přesně ukazuje, že je tady obrovský převis poptávky nad nabídkou, a tudíž jsou některé kroky velice potřebné. Jestliže můžeme zvýšit dodávku, ať už je to plyn nebo elektrická energie, tak to bude v pořádku. Jestliže ne, tak je potřeba se připravit na to, že situace v zimě bude špatná,“ podotkl Švejnar.

Ve všech krocích je určité riziko, ale musí se vyjít vstříc občanům, podotkl. „Musí se pomoct. První nejlepší řešení je dát určité dávky, jestliže to není politicky možné, potom zkusit zastropovat. Ale zastropování samo o sobě bez doprovodných opatření neřeší situací, protože převis poptávky nad nabídkou tam pořád zůstává a byl by nedostatek, někteří lidé a podniky nebudou mít dostatek,“ uvedl Švejnar.

Občané a společnost obecně začíná používat méně energie, domácnosti a podniky se musí připravit na to, že buď budou platit víc, nebo budou úspornější, dodal Švejnar.

Stanjura chce garantování cen pro domácnosti i průmysl

„Putin k manipulaci trhu a vyšroubování cen (energií) skutečně přispěl,“ uvedl Stanjura. Nejlevnější řešení pro vlády je evropské řešení. „Je nejlevnější pro všechny národní rozpočty,“ poznamenal. Balík opatření, který chce v příštím týdnu představit česká vláda, bude dle slov Stanjury „doplněk“.

Kolik bude tento balík opatření ze strany české vlády proti drahým energiím stát a mají to na ministerstvu financí spočítané? „Předběžně ano, máme různá variantní řešení, uvidíme, co nakonec vláda, pak Sněmovna a nakonec Senát zvolí, protože k tomu potřebujeme změnu zákonů,“ poznamenal.

„Myslím si, že stanovíme maximální koncovou cenu pro domácnost. Měla by být ovšem stanovená tak, aby pro české výrobce elektrické energie znamenala, že budou mít pokryté náklady i přiměřený zisk. To znamená, že je nepošleme do ztráty. A já tam nevidím důvod pro kompenzace,“ uvedl Stanjura.

„Budu doporučovat kolegům ve vládě, abychom přijali odvážné řešení i s nějakým rizikem - že budeme garantovat cenu i do průmyslu. Jako průmyslová země to potřebujeme. Moje představa je, že by to opatření mohlo platit maximálně 2 roky, protože nevíme, co se stane na frontě,“ podotkl Stanjura.

Pro Stanjuru je limitní cena elektřiny pro firmy, kde by bylo dobré cenu zastropovat, 200 eur za MWh. Umožní jim to dva příští roky zvládnout situaci, míní.

Nedostatečná vládní pomoc

V OVM přitom v neděli zveřejnili průzkum, dle kterého je větší část lidí s dosavadní vládní pomocí s energetickou krizí nespokojená. Dosavadní kroky vlády v pomoci s energetickou krizí vnímá jako „spíše nedostatečné“ i bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Průzkum zveřejněný v Otázkách Václava Moravce Průzkum zveřejněný v Otázkách Václava Moravce | Reprofoto ČT

„Je třeba si uvědomit, že ty věci se dějí překotně, úplně jinak vypadala situace v červnu, červenci a úplně jinak v srpnu, kdy se zhroutil evropský energetický trh. Jestli bude platit to, co nám popsal pan ministr, tak je to razantní vstoupení do situace nutné a já ho za sebe velice vítám,“ podotkl Rusnok v ČT.

V době ruské války s Evropou - ekonomické i energetické - je nutné přijmout razantní opatření, která dočasně situaci stabilizují, uvedl Rusnok. „Válku nemůžeme vyhrávat tím, že si budeme říkat: je to špatné, ale musíme vydržet,“ podotkl u Moravce Rusnok.

„Jestliže jsme v této mimořádné situaci, tak se energie stává veřejnou potřebou, veřejným zdrojem. V normální demokratické zemi se automaticky bere, že máte nárok na nutnou lékařskou péči, základní a možná i střední vzdělání, silnice, o které se někdo stará, obranu, bezpečnost. V tuto chvíli je to i dodávka elektrické energie za přijatelnou cenu - samozřejmě vysokou proti dobám, které byly mírové a krásné. Ale pořád něco nemůže zdražit stokrát, nebo desetkrát a my se budeme tvářit, že se nic neděje,“ poznamenal Rusnok.

Přispívají k cílům Putina?

Stanjura reagoval i na demonstraci 70 tisíc lidí na Václavském náměstí minulý víkend, kterou dle upozornění OVM ve své propagandě použila i ruská státní televize.

„Ti, kteří to svolávali, měli úplně jiné cíle než upozornit třeba na tíživou situaci některých rodin nebo nějakých skupin podle nějakých příjmů. Jejich cílem bylo přispět k plnění cílů Putina. To jsou lidé - ti, kteří to svolávali, organizovali, mnozí z těch řečníků - kteří dlouhodobě adorují Rusko, podporují Rusko, dělají všechno proto, aby ten ruský pohled převládl i v ČR, abychom nebyli součástí Západů, abychom mnohem více patřili do sféry vlivu Ruska,“ poznamenal Stanjura.

Vyjít vstříc Putinovi či vyjednávat s Ruskem, je přitom podle Rusnoka „nesmysl“. „To bychom se dostali tam, kam nikdo nechce. Ani možná ti, kteří jsou na nějakém mítinku, protože to je jenom lákání do pasti. Tam skončíme v pasti,“ varoval Rusnok.

Video  Drahé energie a zastropování cen  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 12. září 2022 07:08 )

Zmáčkne to "jaderné tlačítko" a uteče.....

frantacizek ( 12. září 2022 00:09 )

bylo by vhodné soudruha Putina požádat, aby začal obrátil svou pozornost do Asijsko pacifického teritoria a začal pro změnu útočit na soudruha Si tin Ping Ponga a zkusil obsadit třeba teď čajnu a nedestabilizoval evropský region..

frantacizek ( 12. září 2022 00:07 )

Podle informací poskytnutých ministerstvem obrany Sovětského svazu k 24. 8. 2022 bylo zabito 48 759 příslušníků Ozbrojených sil Sovětské federace během speciální vojenské operace na Ukrajině,“ píše náměstek ministra financí vicepremiérovi a úřadu vlády.

v onlajnu - z interního dokumentu, kteří si Sověti mezi sebou předávají. Ukrajinci pouštějí číslo nějakých 52tis. Vzhledem k tomu, že repatriace nenáleží žoldákům, nezvěstným, tak se to blíží těm ukrajinským odhadům. Sověti zveřejňují už bez toho, jen, kterým náleží to odškodnění 3mil. na naši měnu..

frantacizek ( 11. září 2022 18:56 )

tak já myslím, že soudruh Putin už dohrál..už proti němu jde i domácí propaganda tím, jak se otáčí situace na frontě..max. vytáhne jaderné zbraně ještě, anebo uteče..

Jirik-ta ( 11. září 2022 15:40 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa