Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Síkela nazval Havlíčka hysterickým: Už mi neraďte, prosil ministr předchůdce kvůli plynu

Aktualizováno -
1. května 2022
13:32
Autor: Mii, ČTK - 
1. května 2022
12:43

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) nelze vyloučit, že ruský prezident Vladimir Putin vypne dodávky plynu i pro Česko. Podle něj je to situace, se kterou musíme reálně počítat. Zatím jsou ale dodávky plynulé bez problémů, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. A opřel se do svého předchůdce Karla Havlíčka (ANO), že mu nechal „kostlivce ve skříni“. Havlíček to odmítá s tím, že současný stav nelze porovnávat s minulým.

„My nakupujeme plyn od západoevropských dodavatelů,“ popsal Síkela a dodal, že dodávky jsou aktuálně plynulé bez jakýchkoliv problém. „K dnešnímu ránu se nám podařilo natlačit 1 miliardu kubíků,“ prozradil záhy. Díky tomu věří, že cíl mít zásobníky plynu naplněné z 80 procent do příští zimy se podle něj podaří naplnit. Aktuálně jsou plné z 30 procent, což je historický rekord.

Osmdesát procent kapacity bude představovat asi 2,8 miliardy metrů krychlových plynu. Na zimní období se připravují pravidelné kontroly stavu zásob.

Nicméně se zastavením dodávek se musí reálně počítat. „Je to situace, kterou nelze vyloučit. Máme co do činění s někým, kdo je nevypočitatelný,“ řekl Síkela.

Kritizoval také Havlíčka, že minulá vláda zásobníky neplnila tak, jak měla. „Srovnávat jaro 2021 a rok 2022 je naprosto irelevantní,“ ohradil se ostře exministr. Současný kabinet podle něj sám přiznal, že ještě nedávno šetřil a komodity nenakupoval. To Síkela odmítl.

„Prosím, už mi neraďte. Když budu chtít poradit, půjdu za odborníkem. To vy nejste,“ otočil se ke svému předchůdci ministr. Havlíčka, který jen kroutil hlavou, nazval hysterickým.

Kdyby došlo na nejhorší a dodávky plynu se zastavily, podle Síkely existuje scénář, které podniky by ho získaly a které ne. „Celému tomu scénáři předchází ještě dvě výzvy. Prvním krokem je plnění zásobníků,“ vrátil se k dřívějšímu tématu ministr a zmínil Státní hmotné rezervy (SHR). Havlíček podotkl, že vláda se zásobníky nemá chlubit, a vysvětloval, proč se dříve tolik nenakupovalo.

„Vláda musí v době válečné pracovat jinak než v době mírové,“ zdůrazňoval exministr. Havlíček také řekl, že žádný plán pro průmysl pro případ odpojení neexistuje. „Nikdo neví, kdo by se odpojil. V jaké fázi by se to kompenzovalo,“ upozornil a opět přidal Síkelovi několik rad. „Vy mě pořád k něčemu vyzýváte a já to pořád nedělám. To je peklo, co?“ odvětil ministr.

Video  Ministr Síkela o zemním plynu z Ruska: Rublem platit nebudeme! Dodávky jsou stabilní  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

17:59
Dnes

Rozšiřování Evropské unie o Ukrajinu, Moldavsko a země západního Balkánu patřilo k hlavním tématům, o nichž dnes v Praze jednala předsedkyně slovinského Národního shromáždění Urška Klakočarová Zupančičová s šéfy obou komor českého Parlamentu. Podle předsedy Senátu Miloš Vystrčila (ODS) by rychlejšímu naplnění podmínek přijetí do EU mohlo přispět společné setkání parlamentních šéfů na evropské úrovni.

17:09
Dnes

Plánované jaderné cvičení bude připomínkou možných katastrofálních důsledků chování západních zemí, uvedla podle agentury TASS ruská diplomacie. „Doufáme, že tato akce zchladí 'horké hlavy' v západních hlavních městech, pomůže jim pochopit možné katastrofické důsledky jejich strategických rizik a zabrání jim jak v pomoci kyjevskému režimu, tak v přímé ozbrojené konfrontaci s Ruskem,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

16:41
Dnes

The Kyiv Independent píše, že inauguraci Vladimira Putina hodlají bojkotovat například také Británie a Estonsko. „Estonsko nemůže legitimizovat diplomatické vztahy s agresorským státem a rozhodli jsme se neúčastnit Putinovy inaugurační slavnosti,“ cituje server mluvčího estonského ministerstva zahraničí. Spojené státy se zatím nevyjádřily, ale diplomatické zdroje Reuters uvedly, že účast amerického zástupce na inauguraci je nepravděpodobná.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa