Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Premiérka uznala porážku a odstoupí! Ve Švédsku zvítězí pravice, skokanem protiimigrační strana

Aktualizováno -
14. září 2022
20:01
Autor: ČTK - 
11. září 2022
10:50

Švédská sociálnědemokratická premiérka Magdalena Anderssonová dnes uznala porážku v nedělních parlamentních volbách a oznámila svou demisi. Vítězný blok čtyř pravicových stran, včetně nacionalisticky populistických Švédských demokratů, dostane podle agentury Reuters jako první příležitost sestavit novou vládu.

Po sečtení 95 procent hlasů těsně vedl opoziční pravicový blok, který by v případě udržení náskoku mohl po osmi letech vystřídat u vlády sociální demokracii.

Součástí pravicové aliance je i protiimigrační strana Švédští demokraté, se kterou v minulosti všechny hlavní strany odmítaly spolupracovat.

Před sečtením posledních pěti procent hlasů získával pravicový blok, který kromě Švédských demokratů zahrnuje také Umírněnou koaliční stranu, Liberály a Křesťanskodemokratickou stranu, 175 z 349 parlamentních křesel. Středolevá aliance stávající premiérky Magdaleny Anderssonové by podle neúplných výsledků nyní obsadila 174 křesel.

„Výsledky jsou neuvěřitelně těsné. Můžou se ještě změnit, ale já o tom pochybuji,“ uvedl podle agentury AP sociolog ze stockholmské univerzity Zeth Isaksson, podle nějž bývají hlasy ze zahraničí tradičně konzervativní.

Největší úspěch zaznamenali ve volbách populističtí Švédští demokraté, kteří jsou se ziskem 20,6 procenta druhou nejsilnější stranou po sociální demokracii, kterou podpořilo 30,5 procenta voličů.

Švédští demokraté v předvolební kampani slibovali tvrdě zakročit proti rostoucímu počtu násilností a proti válkám gangů, které do značné míry souvisejí s problémy s integrací přistěhovalců.

Dostanou se Švédští demokraté do vlády?

Pravicové strany se ale zdráhají se Švédskými demokraty, mezi jejichž zakládající členy patřili lidé otevřeně podporující ideologii nacistického Německa, spolupracovat ve vládě.

„Švédští demokraté chtějí být součástí vlády, ale to se patrně nestane, protože ve středopravém bloku jsou strany, které s tím nesouhlasí,“ prohlásil Isaksson. „Liberálové nepustí Švédské demokraty do vlády,“ řekla švédskému rozhlasu v pondělí představitelka strany Karin Karslbroová.

Obdobně se vyjadřují i zástupci Umírněných. Ti ve volbách získali 19,1 procenta hlasů a jejich šéf Ulf Kristersson by se v případě vítězství pravicového bloku mohl stát novým švédským premiérem. „Se Švédskými demokraty vládu nevytvoříme. To je pro nás hranice, kterou nehodláme překročit,“ řekl serveru Euractiv představitel Umírněných Tomas Tobé.

I kdyby se ale Švédští demokraté nakonec do vlády nedostali a pouze podporovali menšinovou pravicovou koalici, měli by na vládní politiku značný vliv, podotýkají analytici.

Video  Ministr Lipavský ve Finsku a Švédsku: V NATO je potřebujeme, do Turecka se nemícháme  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi