Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Plno žluči. Vyměňme ho.“ Politici se opřeli do Zemanova poselství Česku

Autor: ČTK, všm, bud, jko - 
26. prosince 2017
17:30

Prezident Miloš Zeman pronesl na zámku v Lánech poslední vánoční poselství, ve kterém stejně jako minulý rok zmínil migrační krizi a kvóty. Okomentoval ale i povolební situaci v tuzemsku, přičemž se opřel do Sobotkovy vlády a zdůraznil, že předčasné volby nikdy nepřipustí. Čeští politici okamžitě začali na Zemanova slova reagovat. Vytýkají mu zbytečnou útočnost projevu nebo volají „po jeho výměně“.

Zeman prý návrh Babišova programového prohlášení považuje za dobré východisko pro diskusi o personálních i programových kompromisech. Babiše jmenoval Zeman premiérem bez domluvené většiny ve Sněmovně, aby týdny či měsíce nevládl v demisi kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), vysvětlil prezident. „To si snad, proboha, nikdo nepřeje," uvedl Zeman.

Zeman vyloučil, že by připustil konání předčasných voleb. Považoval by je za výsměch občanům, kteří ve volbách rozdali karty, a na rozdíl od politiků je nelze vyměnit. 

Pobouření politici

Na prezidentův projev se na sociálních sítích objevila rychle celá řada reakcí. Miloš Zeman teď řekl velkou pravdu. Nemůžeme vyměnit občany, můžeme vyměnit politiky. Vyměňme v lednu Zemana, abychom se už za něj nemuseli stydět,“ napsal na sociální síti například bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Podobný názor má také jeho stranický kolega a europoslanec Tomáš Zdechovský. „Jeho projev byl opět plný žluči a foukání bolístek. Prezident, který nedává lidem vizi, ale musí si v projevu vyřídit účty se svými oponenty, je u mě nevolitelný,“ uvedl.

Video  Zeman přednesl své poslední vánoční poselství: Rýpl si do Sobotky a kvót  - TV NOVA
Video se připravuje ...

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že mu v poselství chyběly nadčasové hodnoty. „Prezident opět místo hodnot mluvil hlavně o běžném politickém provozu. A ani o Vánocích nevydržel nepodpořit A. Babiše,“ popsal na svém Twitteru.

Miroslav Kalousek (TOP 09) reagoval především na Zemanova slova o tom, že předčasné volby nikdy nevyhlásí. Kalousek doslova řekl, že to ani nestihne. „Věrohodné prohlášení. To už nestihnete, pane prezidente. Za dva měsíce Vám to končí,“ komentoval jeho slova.

Protikandidáti kritizují útok na ČT

Kandidát na funkci prezidenta Michal Horáček reagoval jen stručně, a to na Zemanovu kritiku ohledně některých médií, která podle něj manipulují názorem lidí. „Nedejte se manipulovat Českou televizí, zakončil Miloš Zeman svůj projev přenášený Českou televizí,“ řekl Horáček.

Ve stejném duchu se vyjádřil také další kandidát Pavel Fischer: „Útoky na veřejnoprávní média se staly smutnou politickou soutěží v naší zemi. Šampion z Hradu domluvil. Opět si zasoutěžil.“

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

I Jiří Drahoš Zemanovo poselství ostře zkritizoval. Podle něj zcela ignoruje roli prezidenta při sestavování vlády a po celou dobu svého mandátu se snažil podkopávat členství republiky v Evropské unii a NATO. Drahoš v tiskové zprávě napsal, že pokud  někdo v Zemanově poselství čekal na závěr volebního období něco nového či lepšího, musel být zklamán. „Vlastně jediná inovace v projevu Miloše Zemana je hrozba pěstí; nový prvek vánočního poselství," poznamenal Drahoš.

Pozitivně poselství nehodnotí ani Zemanův protikandidát Mirek Topolánek, i když předjímá, že nerad hodnotí cizí projevy. „Miloš Zeman neumí sdělovat pozitivní poselství a předávat pozitivní energii. Není to jeho přirozenost. Ve svatoštěpánském projevu několikrát popřel sám sebe. Při hodnocení české politické scény není nestranný a objektivní a ani se o to nesnaží. Dokáže sice kladně hodnotit výsledky vlády, aby v další větě dal průchod zášti vůči Bohuslavu Sobotkovi. Mluví o nedostatečném vyjednávání po volbách, kterému svými ukvapenými kroky v podstatě zabránil,“ okomentoval pro Blesk bývalý premiér. 

Okamura ocenil Zemanovy priority

To ekonomický expert strany ODS Jan Skopeček souhlasí se Zemanem ve věci nízkých investicí i snižování počtu úředníků. „Škoda, že to stejně silně jako ODS neříkal do očí A. Babišovi při přípravě jeho posledních čtyř rozpočtů, které pak bez mrknutí oka podepsal,“ dodal ve svém prohlášení Skopeček.

Zemanův projev ocenil také Tomio Okamura (SPD). Podle něj se projev nesl v optimistickém duchu. „Vánoční projev pana prezidenta se nesl v lehce optimistickém duchu a k mému příjemnému překvapení, také v duchu priorit SPD - valorizace důchodů o pevnou stejnou částku, to, že politici mají být vyměnitelní, a postavil se také jasně proti přijímání nezákonných migrantů,“ komentoval Okamura.

Šéf komunistů Vojtěch Filip zase vyzdvihl, že Zemanova slova byla ve znamení důvěry ve vlastní síly a schopností lidí práce. „Vánoční poselství bylo ve znamení důvěry ve vlastní síly a schopnosti českého národa, lidí práce a výzvy k dalšímu zlepšování situace. Prezident Miloš Zeman také poukázal na některé přetrvávající nedostatky, jako malý podíl veřejných investic či vysoký podíl státní byrokracie, které omezují naše příští možnosti,“ řekl Filip.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kajineknahrad ( 2. ledna 2018 08:45 )

I mě se líbí z povzdálí sledovat chorobně mstivého zlomyslného opilce na Hradě a proto říkám, že je to správná volba. A že dělá ostudu naší republice? No a co? Co je to ta republika? Cizí fabriky, ve kterých naši jen otročí, zbytek armády složené jen z žoldáků...

salto ( 29. prosince 2017 10:09 )

Kvikot pražské kavárny, pravdoláskařů a vlasně celé té havěti jest rajskou hudbou pro můj sluch

zlomirek ( 29. prosince 2017 08:49 )

zlomirek ( 29. prosince 2017 08:44 )

ppadys13 ( 28. prosince 2017 22:56 )

Jediná možná volba je pan prezident Zeman,ti ostatní kašpaři mu nesahají ani po kotníky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa