Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemanovo poslední vánoční poselství: „Nikdy nevyhlásím předčasné volby!“

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, všm - 
26. prosince 2017
13:17

V úterý pronesl na zámku v Lánech prezident Miloš Zeman poslední vánoční poselství svého současného volebního období. Stejně jako minulý rok v řeči zmínil migrační krizi a kvóty, kritizoval také nedostatečné investice, obří množství úředníků a povolební dohady. Rýpl si lehce i do Sobotkovy vlády. Celý projev přináší Blesk Zprávy. 

Zeman v úvodu tradičního projevu řekl, že radostných zpráv bylo v Česku víc než negativních a poděkoval všem, kdo se na úspěších podíleli. Zmínil mimo jiné hodnocení britského Institutu pro hospodářství a mír, v jehož žebříčku se ČR letos umístila jako šestá nejmírumilovnější země na světě, nízkou nezaměstnanost a zadluženost, a naopak vysoký ekonomický růst v České republice.

Úspěch má podle Zemana však i stíny, například nízké investice. „Podíl veřejných investic na celkových výdajích státního rozpočtu je nízký a klesající,“ uvedl. Za ostudu označil například silnici mezi Brnem a Vídní, chybí ale podle něj i řada dalších dálnic, obchvatů a staveb.

Prezident také uvedl, že se nedávno shodl s ministryní práce Jaroslavou Němcovou (ANO) na tom, že by se měly omezit sociální dávky těm, kteří odmítají nabízenou práci.

Růst HDP podle prezidenta musí doprovázet stoupající životní úroveň. „Jsem rád, že konečně dochází k růstu mezd pod tlakem nedostatku pracovních sil,“ uvedl. Námětem by podle něj mohlo být snížení počtu úředníků.  „Před 15 lety jsme měli 80 000 úředníků, ne zaměstnanců, ale úředníků, dnes jich máme 150 000,“ vysvětlil. Soukromý sektor by podle něj úředníky rád přijal a vyřešil tím svůj problém s nedostatkem pracovníků, polepšil by si i státní rozpočet. Úředníci si často jen vymýšlejí zbytečnou práci, dodal prezident.

Zeman zopakoval i to, že by si jako důchodce přál výraznou valorizaci penzí. Důchodci by se podle něj neměli obávat inflace, která je už v důchodech zohledněna. „Jen bych si přál, aby se valorizace odehrávala stejnou částkou pro všechny, v opačném případě se neustále zvyšuje rozdíl mezi novými a starými důchody," konstatoval Zeman.

Strany by měly jednat o spolupráci

Návrh programového prohlášení vlády Andreje Babiše (ANO) považuje Zeman za dobrý výchozí materiál pro diskuse o programových a personálních kompromisech mezi politickými stranami. Strany by podle něj neměly vyčkávat, ale o povolebním uspořádání aktivně jednat. Druhý pokus o sestavení vlády by se podle Zemana mohl uskutečnit v únoru. Prezident míní, že by patrně menšinová vláda mohla najít dost poslanců, kteří ji budou tolerovat. Odmítl současně konání předčasných voleb.

Zeman se po volbách sešel v Lánech se zástupci všech stran zastoupených ve Sněmovně. „Zeptal jsem se na jejich představu o povolebním uspořádání. Víte, co mi řekli? S námi nechce nikdo jednat,“ konstatoval. Takový přístup označil za nesmysl. „Pokud s vámi opravdu někdo nechce jednat, tak vy za ním musíte jít, nesedat jako panenka v koutě. Jednání může začít z vaší iniciativy,“ uvedl. 

Loni si vzal na paškál migranty a Jandu

V loňském projevu Zeman oceňoval, že dobrý stav ekonomiky se promítá do životní úrovně Čechů. Kritizoval nízké veřejné investice, zatížení ekonomiky dotacemi na obnovitelné zdroje či některé sociální dávky. Odmítl, aby Česko dobrovolně přijímalo migranty. Hlava státu se dotkla i problematiky Evropské unie, role prezidenta či cenzury internetu.

Rýpl si rovněž do think-tanku Evropské hodnoty Jakuba Jandy, který chtěl bojovat proti „proruským serverům“. „Nepřál bych si, aby naše ministerstvo vnitra bylo jakýmsi novodobým Koniášem a aby jakýsi pornoherec sestavoval seznam nepotřebných serverů. Nepotřebujeme cenzuru,“ tvrdil Zeman.

Video  Zeman přednesl své poslední vánoční poselství: Rýpl si do Sobotky a kvót.  - TV NOVA
Video se připravuje ...

Připomeňte si i loňské vánoční poselství:

Video  Zeman a jeho poselství: Zase nevynechal migranty. A co mu vadí na sociálních dávkách? 
Video se připravuje ...

malenabald ( 28. prosince 2017 09:29 )

Tys tam byl, že to víš? Jinak buď zticha.

egyptanka ( 26. prosince 2017 19:58 )

Nejlepší projev státníka. I mé dospělé děti byly nadšené a to se o politikou moc nezabývají. Pan Zeman má další voliče.

bullshit ( 26. prosince 2017 19:00 )

Pokud si pamatuji tak ty slušné a obyčejné občany nazval opakovaně pitomcema....Po přečtení Tvé poznámky už vím proč : O)

hurryd ( 26. prosince 2017 18:41 )

tatazdenek:Tobě půjde na pohřeb veškerá zlodějská a zrádcovská lůza v čele s Kalouskem,Hermanem a celá pražská kavárna darmožroutů!!!

montevideo ( 26. prosince 2017 18:22 )

Takových "fotek" ti pochybný bulvár vyrobí, kolik budeš chtít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa