Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Předvolební boj o Prahu vrcholí: Svoboda nechodí do debat, čílí se ostatní lídři. Lživá kampaň, kontruje ODS

Autor: ČTK - 
13. září 2022
14:12

Pražští volební lídři Pirátů, Prahy Sobě, STAN a koalice Solidarita (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) vyzvali koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), aby ji v předvolebních debatách zastupoval její lídr Bohuslav Svoboda (ODS). Vyplývá to z dopisu, který odeslali předsedovi pražské ODS Marku Bendovi. Mluvčí koalice Spolu Lenka Mottlová v reakci uvedla, že Svoboda se debat účastní, ale v některých chce koalice představit i jiné členy týmu. Výzva ostatních lídrů je podle ní manipulativní součástí kampaně.

„Bohužel, v posledních dnech se ukázalo že koalice Spolu se zřejmě rozhodla do primátorských debat posílat náhradníky namísto lídra, který žádá Pražany o důvěru v primátorské funkci na další čtyři roky,“ uvedli v dopise Zdeněk Hřib za Piráty, Jan Čižinský za Prahu Sobě, Petr Hlaváček za STAN a Anna Šabatová za Solidaritu.

Jako příklad zmínili debatu deníku E15, které se namísto Svobody zúčastnil jeho stranický kolega a dvojka kandidátky Zdeněk Zajíček. „Nyní jsme obdrželi informaci, že v debatě Post Bellum bude koalici Spolu zastupovat pan (Michal) Hroza (TOP 09) a v debatě pořádané Spolkem českých právníků Všehrd ve spolupráci s DVTV zase paní (Hana) Kordová Marvanová, která je až na 16. místě kandidátní listiny,“ stojí v dopise.

Mottlová v reakci uvedla, že Svoboda se debat účastní. „Ostatně, v pondělí vedle něj autoři výzvy seděli na debatě, kterou pořádala Hospodářská komora. Stejně tak má docent Svoboda v plánu se zúčastnit například klíčové debaty v České televizi a dalších. Tuhle výzvu tedy vnímáme jenom jako manipulativní snahu vládnoucí koalice, která přesně zapadá do stylu jejich lživé negativní kampaně,“ uvedla. V debatě Blesku, kterou budeme vysílat živě už v pondělí 19. září od 11:00, Svoboda účast také přislíbil.

Mottlová dodala, že účast jiných kandidátů v některých debatách vyplývá ze snahy představit voličům i jiné osobnosti, které koalice může nabídnout. Obdobně podle ní postupovali i Piráti a STAN při loňských televizních debatách kandidátů na premiéra před parlamentními volbami. „V rámci nich se také střídal jejich lídr Ivan Bartoš (Piráti), kterého na většině z nich nahrazoval Vít Rakušan (STAN),“ sdělila.

Komunální a senátní volby se budou konat 23. a 24. září. V metropoli budou lidé volit vedení magistrátu a 57 městských částí a tři senátory v obvodech Praha 6, Praha 10 a Praha 11.

Video  Start kampaně SPOLU: Fiala varoval před volbou extremistů  - SPOLU
Video se připravuje ...

adamice ( 13. září 2022 17:42 )

Zvedá se mi žaludek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa