Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nová koalice v Praze 2: Vítězná ODS se spřáhne s TOP 09, ANO a OSB, Hilšer a Michálek bojují o Senát

Autor: Mii, ČTK - 
12. října 2018
11:52

V Praze 2 se toho od předchozích komunálních voleb tolik nezměnilo. Stejně jako v roce 2014 s dalekým předstihem zvítězila ODS, která získala 32,34 % hlasů. Za nimi následovali Piráti a uskupení Dvojka sobě. Vypadá to tak, že v čele městské části zůstane stávající starostka a poslankyně Jana Černochová (ODS). Do druhého kola boje o Senát se za Prahu 2 vydávají lékař Marek Hilšer a současný senátor za městskou část Libor Michálek (Piráti a VIZE).

Výsledek voleb v Praze 2:

  • ODS 32,34 % (13 zastupitelů)
  • Piráti 19,42 % (7 zastupitelů)
  • Dvojka sobě – koalice Strany Zelených, KDU-ČSL, ČSSD a nezávislých kandidátů 11,39 % (4 zastupitelé)
  • TOP 09 10,99 % (4 zastupitelé)
  • ANO 2011 9,87 % (3 zastupitelé)
  • Starostové a nezávislí 6,28 % (2 zastupitelé)
  • Občané za spokojené bydlení 5,71 % (2 zastupitelé)

Bez mandátu:

  • KSČM 2,62 %
  • Svobodní a zastupitelé pro Prahu 1,36 %

ODS svou vítěznou pozici na Praze 2 s přehledem obhájila, a dokonce si o sedm procentních bodů polepšila, v roce 2014 získala „jen“ 25,28 %. Za to určitý propad zaznamenala TOP 09, která v předchozích volbách získala 15,29 % hlasů. Ztratila tak necelých 5 %. Propad zaznamenalo i hnutí ANO, které ztratilo 3,53 %. Zato titulem skokani roku se mohou pyšnit Piráti s 19,42 %. V minulých volbách skončili v koalici Zelená pro Prahu 2 s 11,39 % hlasů.

Rozdílem oproti roku 2014 je, že ČSSD již nekandidovala samostatně. Minule získala 7,49 %, tentokrát se dohodla na koalici se Stranou zelených, KDU-ČSL a nezávislými. Společně strany získaly třetí místo a 11,39 %. Co ale zůstává stejné, je pozice KSČM – opět se do zastupitelstva nepodívá. Tam se nepodívají také Svobodní a zastupitelé pro Prahu, kteří skončili na posledním místě s 1,36 %.

Koalice hotová do týdne

Dosud na Praze 2 fungovala koalice ODS, TOP 09 a Občanů za spokojené bydlení. V opozici bylo ANO 2011, Zelená pro Prahu 2 a ČSSD. Nové rozložení sil se změní jen nepatrně - ke stávající koalici totiž nově přistoupilo ANO. „Výsledkem povolebního jednaní je rozšíření koalice z uplynulého volebního období. Nový koaliční partner (ANO) předložil největší programovou shodu s dosavadní fungující koalicí. Součet 22 koaličních zastupitelů z celkových 35 dává výraznou možnost pokračovat v rozvoji městské části ve prospěch všech obyvatel,” vyjádřila se Černochová.

V rámci Prahy 2 kandidovali dvě známé tváře ODS – poslankyně a stávající starostka městské části Jana Černochová a místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. S ní jsme mohli vídat po celé Praze billboardy, kde vystupovala vedle kandidáta ODS na primátora Bohuslava Svobody. Výrazné jméno má také STAN, za které v zastupitelstvu zůstane exministr vnitra Jan Ruml. Naopak exministryně ČSSD Michaela Marksová už zastupitelkou Prahy 2 za ČSSD nebude.

Jakl pohořel, dál jdou Hilšer a Michálek

V Praze 2 se konaly o uplynulém víkendu také volby do Senátu. Utkalo se v nich devět kandidátů, mimo jiné někdejší poradce exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl (za SPD), herec Vladimír Kratina (za ODS), exposlanec Ivan Gabal (za Stranu zelených) nebo předseda strany Koruna Česká, Václav Srb, usilující o přeměnu Česka na monarchii.

Do druhého kola nakonec postoupili neúspěšný prezidentský kandidát a lékař Marek Hilšer, který za tímto účelem založil i vlastní hnutí Marek Hilšer do Senátu a který získal 44,45 %, a současný senátor za Prahu 2 Libor Michálek (Piráti a VIZE), který získal 15,57 %.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa