Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš dostal kopačky od hlavní tváře ANO v Bruselu! Charanzová již za hnutí kandidovat nechce

Aktualizováno -
20. června 2023
11:00
Autor: simao, ČTK - 
20. června 2023
10:30

Europoslankyně a hlavní tvář ANO v Bruselu Dita Charanzová již nebude ve volbách do Evropského parlamentu kandidovat za Babišovo hnutí. S poměrně překvapivou informací přišly Hospodářské noviny. Charanzová nedávno v žebříčku nejvlivnějších europoslanců skončila šestá, je zároveň místopředsedkyní EP. Nyní uvedla, že se jí nezamlouvá směřování ANO a kritika EU, vadil jí také způsob Babišovy kampaně při volbách prezidenta.

„Rozhodla jsem se, že za hnutí ANO už kandidovat nebudu,“ potvrdila Hospodářským novinám poslední lídryně ANO do eurovoleb Dita Charanzová.

V rámci bruselského týmu tak ANO čeká další velká ztráta. Před lety již došlo k rozchodu Andreje Babiše s tehdejším lídrem Pavlem Teličkou, nyní odchází i Charanzová.

ANO vsadí na Dostálovou?

Zda bude Charanzová o zvolení usilovat na jiné kandidátce, zatím neřeší, uvedla. Charanzová je členkou Evropského parlamentu od roku 2014, kdy byla zvolena jako nestranička za hnutí ANO. Od července 2019 je místopředsedkyní EP.

Předtím pracovala jako diplomatka. V ANO se v posledních týdnech hovořilo o tom, že jedničkou kandidátky do eurovoleb bude buď Charanzová, nebo místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová.

Charanzové vadil i styl Babišova boje o Hrad...

Podepsat se pod to mělo i to, jakým způsobem vedl Babiš v Česku svou kampaň v boji o Hrad, ve kterém však nakonec prohrál s Petrem Pavlem.

Neuměla prý svým kolegům v Evropském parlamentu vysvětlit, jak Babiš vedl kampaň, ve které vystupoval proti válce, kterou spojil se svým soupeřem Pavlem.

„S tím jsem se neztotožnila a neuměla jsem to svým kolegům v Evropském parlamentu vysvětlit,“ poznamenala nyní Charanzová. Nesouhlasí prý s konzervativním a národoveckým směřováním hnutí.

... a vykreslování EU jako nutného zla

„V Evropském parlamentu jsem devět let prosazovala liberální politiku, donedávna jsem byla místopředsedkyně evropských liberálů. A vidím, že hnutí ANO se teď vydává konzervativním, národoveckým směrem. A tuto politiku já zastávat nebudu,“ zdůraznila europoslankyně.

K rozhodnutí nekandidovat za ANO podle ní přispěla Babišova účast na nedávném setkání konzervativních a národoveckých stran v Budapešti. „Teď žijeme v mimořádně složité době, vidíme, že na složité otázky se dávají jednoduché odpovědi. V lidech to může vyvolávat to horší a vést k ještě větší polarizaci společnosti,“ uvedla.

Vadí jí, že hnutí ANO v současné složité situaci vykresluje Evropskou unii a Brusel jako nepřítele, jako nutné zlo, jako něco, co nám vnucuje styl života.

Podobný rozchod jako s Teličkou

Odchod Charanzové připomíná rozchod Teličky s Babišem. Někdejší lídr ANO pro eurovolby Telička tehdy uvedl, že s Babišem se původně v mnoha otázkách shodovali, později se ale začali rozcházet, například v pohledu na další evropskou integraci, zavedení eura v Česku či tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Získal dojem, že se hnutí ANO odklání od programu, za který on byl zvolen, řekl tehdy Telička.

Charanzová míní, že ona a Telička jsou jiný typ člověka a volí jinou cestu komunikace a spolupráce. „Já jsem byla u hodně rozhodnutí, která pan Babiš na evropské úrovni dělal, prezentovala jsem mu své názory. Ale bylo na něm, jak se rozhodl. V tom jsme se s Pavlem Teličkou lišili. Nikdy jsem svou úlohu nebrala tak, že co panu Babišovi řeknu, tak on stoprocentně udělá. Pro mě bylo důležité, že můj hlas byl slyšet a že mu pomáhal utvářet si finální rozhodnutí o směrování Česka v Evropě,“ poznamenala.

Odešla i Maxová

Podobný odchod se však odehrál i v dalším případě. Na podzim roku 2020 oznámila europoslankyně Radka Maxová, že opouští hnutí ANO, k jehož zakládajícím členům patřila. Uvedla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Mandát si ponechala a později začala v Evropském parlamentu zastupovat Sociální demokracii. Babiš Maxovou nepřímo označil za kariéristku a její odchod z ANO přivítal.

Kdo je Dita Charanzová?

  • Charanzová je poslankyní EP od července 2014. Zatímco ve volbách 2014 byla trojkou na kandidátce ANO, v roce 2019 již kandidátku hnutí ANO vedla.
  • Charanzová se narodila 30. dubna 1975 v Praze. Pochází z diplomatické rodiny, její otec Karel Charanza byl generálním konzulem ČR v Petrohradě. Vystudovala pražskou VŠE a diplomatickou školu v Madridu. V roce 2001 obhájila disertační práci na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze (titul Ph.D.).
  • Podílela se na přípravách na přistoupení k EU, v letech 2005 až 2009 působila na stálém zastoupení ČR při EU, kde mimo jiné řídila tým odpovědný za obchodní a rozvojovou politiku.
  • V EP se věnovala doposud mj. ochraně spotřebitele, digitální ekonomice, oblasti mezinárodního obchodu a například i možnostem rozvoje digitálního prostředí v EU.
  • Za svoje aktivity v zahraniční politice získala v březnu 2016 Cenu poslanců Evropského parlamentu.
  • S partnerem má dcery Sophii a Miu. Hovoří anglicky, francouzsky, rusky a španělsky.
  • Od července 2019 je místopředsedkyní Evropského parlamentu.
  • Za svoje aktivity v zahraniční politice získala v březnu 2016 Cenu poslanců Evropského parlamentu.

Video  Duel europoslankyň: Na Rusko se chystá 8. sankční balíček. A jak se využije zmražený majetek oligarchů?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

adamice ( 23. června 2023 18:12 )

Babis se bez tehle krasavice urcite obejde.

xxxx678 ( 20. června 2023 18:05 )

Co by pro takovou sprostou bábu, závistivou měla asi dělat! Naučte se nejdřív chovat, když chodíte mezi lidi, a začněte u sebe, anonymní "inteligente".

Jaryn19 ( 20. června 2023 18:02 )

tak dopadne liberál, když se nechá ukecat Babišem. Může se snadno stát národovcem v jedné linii s Orbánem

Jean Sorbone ( 20. června 2023 17:06 )

Hovadino, ty opravdu meleš jenom ty svoje fialové hovadiny.

bullshit ( 20. června 2023 16:08 )

Andymu dala kopačky... tomu je to zcela jistě u řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa