Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo s blonďatou Ditou? ANO ještě nemá kompletní kandidátku pro eurovolby, čeká na Babiše

Autor: ČTK - 
27. února 2019
21:30

 Hnutí ANO zatím neuzavřelo kandidátku do voleb do Evropského parlamentu, které se uskuteční 24. a 25. května. Předsednictvu hnutí se dnes večer představili případní kandidáti a kandidátky, rozhodnutí o jejich zařazení na listinu ale zatím nepadlo. ČTK to řekl místopředseda hnutí Petr Vokřál. Předpokládá, že se o kandidátce rozhodne až po návratu předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše z návštěvy Spojených států. Babiš navštíví Bílý dům 7. března.

„Kandidátku zatím uzavřenou nemáme. Termín pro její odevzdání je 19. března. Ještě se do té doby sejdeme,“ uvedl Vokřál. Míní, že seznam lidí, kteří budou za hnutí kandidovat, se neuzavře do pár dní a rozhodne se o něm až po Babišově návratu z USA.

Podle Vokřála je zatím jisté jedno jméno, a to volební jedničky Dity Charanzové. V polovině února ho oznámil na sněmu ANO Babiš. Řekl, že nynější europoslankyni v čele kandidátky jednoznačně podpořil výbor hnutí a měla i podporu z řady krajských sněmů.

Třiačtyřicetiletá Charanzová je v europarlamentu od července 2014 místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Od loňského listopadu je také místopředsedkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE), k níž ANO patří.

V médiích se objevují i další jména. Druhá na kandidátce by mohla být nynější europoslankyně Martina Dlabajová. Mluví se také o poslanci Jaroslavu Bžochovi, eurokomisařce Věře Jourové či Vokřálovi.

Babiš už dřív uvedl, že květnové volby do Evropského parlamentu považuje za nejdůležitější v historii EU. Ovlivní podle něj budoucnost unie.

Podle průzkumu agentury Kantar CZ z letošního ledna víc než polovina Čechů a Češek nevěděla, kdy se budou evropské volby konat. Víc než třetina dospělých pak uvedla, že by se jich zúčastnila. Skoro pětina lidí se naopak k volebním urnám vůbec nechystá. Vyšší účast slibují muži, lidé s vyšším vzděláním a pravicoví či pravostředoví voliči.

Podívejte se na průzkum volebních preferencí ZDE

marmat ( 1. března 2019 09:46 )

A teď trochu vážně....,troll a děti trollů zde netuší ani CO by k takové otázce dodali?! Vyslat/nechat tam (EU) kvalitní (!!!) lidi, prověřené za éru ANO, není( po zneužití důvěry -udávání a sabotérské práci Teličky a spol.) rozhodně brnkačka

marmat ( 1. března 2019 09:37 )

Takového victora1 /svého nicka vezměte taky sebou a mezitím hóóódně zatím čtěte

marmat ( 1. března 2019 09:35 )

zdenkku/aliuasjardo: Váš hlas by stejně díky lenosti(kamkoliv se dostavit k volbě) stejně neexistoval !!!Vaše virtuální zápory se nepochybně zhmotněj třebas v hospodě.

marmat ( 1. března 2019 09:29 )

zdenkku ---i jako Agent_007 jste 100% nepoužitelný...až zjistíte přes obyčejné weby,jak by nám bylo bez jejich peněz a spolupráce, tak se Vám z bilance své fušky "Agenta" neudělá ani trošku dobře Jsou i horší maléry...To ale nastudujte

Agent_007 ( 28. února 2019 06:32 )

Kdy konečně začne pracovat v zájmu českých občanů,ne pro totalitní Brusel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa