Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Socialisty v EU do voleb Slovák Šefčovič nepovede. Kdo bude „spitzenkandidát“?

Autor: ČTK - 
5. listopadu 2018
18:49

Místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič ze Slovenska nebude takzvaným vedoucím kandidátem evropských socialistů ve volbách do Evropského parlamentu (EP). Rozhodl se totiž podpořit kandidaturu svého kolegy z EK, Franse Timmermanse z Nizozemska. Na svém webu to dnes uvedla Strana evropských socialistů (PES). Volby se budou konat příští rok v květnu.

„Přeji Fransovi v těchto náročných časech to nejlepší. A jsem zároveň připraven s ním úzce spolupracovat,“ uvedl podle webu Šefčovič v dopise šéfovi evropských socialistů Sergeji Staniševovi. Podotkl také, že plně chápe význam týmového ducha a společných cílů. Stanišev Šefčovičovo rozhodnutí uvítal.

Slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič lídrem socialistů pro volby nebude Slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič lídrem socialistů pro volby nebude | Reuters

Šefčovič, který je v nynější komisi zodpovědný za problematiku energetické unie, svou kandidaturu oznámil už 17. září. Nynější první místopředseda EK Timmermans tak v květnových eurovolbách bude tzv. „spitzenkandidat“ socialistů. Teoreticky by to pro něj mohlo znamenat - v případě vítězství jeho frakce a příznivého složení celého europarlamentu - i křeslo předsedy Evropské komise.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans | Reuters

Socialistická frakce v europarlamentu, kam patří i čeští europoslanci zvolení za ČSSD, se s Timmermansem mimořádně sejde v úterý. Prakticky tak začíná kampaň před květnovými eurovolbami.

„Hlasování bude historické. Lidé se budou muset rozhodnout. Mezi těmi, kdo chtějí vrátit hodiny zpět do temných dob evropské historie, a progresivními silami s proevropskou agendou, otevřenou společností, demokracií a respektem k základním evropským hodnotám a vládě práva,“ podotkl šéf europarlamentní socialistické frakce Udo Bullman.

Za lidovce Webber nebo finský expremiér?

Svého vedoucího kandidáta budou tento týden v Helsinkách vybírat také evropští lidovci. Rozhodovat budou mezi šéfem svého europoslaneckého klubu Manfredem Weberem z Německa a někdejším finským premiérem Alexandrem Stubbem.

Předseda Evropské lidové strany Manfred Weber (CSU) Předseda Evropské lidové strany Manfred Weber (CSU) | Blesk / Martin Přibyl

Příští týden, nejspíš 13. listopadu, by měli také jako vedoucího kandidáta konzervativní a reformní frakce potvrdit českého europoslance Jana Zahradila jeho kolegové z europarlamentního klubu ECR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa