Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pád socialistů a sláva krajní pravice: Volby změní charakter EU, tvrdí analýza

Autor: Mii - 
5. listopadu 2018
06:15

Středolevé strany v Evropském parlamentu čeká v květnových volbách v příštím roce výsledek nejhorší za několik desítek let. Nasbírají pod 20 procent hlasů, oproti tomu posílí silně nacionální a krajně pravicové strany. Vyplývá to aspoň z analýzy, kterou vytvořila italská univerzita Cattaneo, informuje web britského deníku Independent.

Podle univerzity zažije ve volbách do europarlamentu největší propad střed směrem doleva, který zahrnuje právě sociální demokraty. Ztratí i středopravé strany, ale ne tolik, jako v případě sociální demokracie - ta definitivně přijde o pozici kdysi vládnoucího proudu v Bruselu. Voliči půjdou směrem ke krajní pravici a nacionalistům.

Způsobí to mimo jiné brexit, protože Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D) přijde o jednu z nejoblíbenějších socialistických stran v Evropě, britskou Labouristickou stranu. S&D je sociálně demokratická strana v europarlamentu, která sdružuje socialistické strany napříč Evropou. Zástupcem z Česka je ČSSD.

Ztráta důležitých křesel pro socialisty

Italská univerzita to zjistila analýzou dat, které shromáždila z celého kontinentu. Vyšlo jí, že socialisté získají ve volbách 19,7 % oproti 24,9 %, které získali v předchozích volbách v roce 2014.

Středopravá Evropská lidová strana, jejími členy jsou například čeští lidovci i TOP 09, by měla z předchozích 32 % spadnout na 25,1 %. To je ještě větší propad, ale z mnohem vyššího základu. Liberálové, Zelení a více levicové strany by měly získat obdobné procento hlasů nebo jen o trochu méně a nacionalisté, krajní pravice a euroskeptici mají značně posílit.

Výsledkem této situace podle autorů analýzy je, že jak socialisté, tak Evropská lidová strana pravděpodobně ztratí v europarlamentu řadu křesel. Pravý střed a levý střed tak nebude schopný získat parlamentní většinu a bude se muset opírat o podporu Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (Alde) nebo radikálních skupin. Součástí Alde i je i české hnutí ANO.

Realita může být jiná, ale...

Univerzita nicméně připomíná, že čísla nejsou definitivní a mohou se před volbami a v jejich průběhu změnit, jelikož kampaň dosud nezačala a většina průzkumů, které použila, vychází z národních generálních voleb, a ty nutně nemusí být stejné jako do europarlamentu.

Volby v Bruselu ale obvykle trendy v jednotlivých zemích kopírují a po celé Evropě skutečně k propadu sociální demokracie a posílení krajní pravice dochází. Německá SPD již dávno není dominantní (v 80. letech zažila i 45 % podporu) a přežívá s 14 %. Nizozemskou Labouristickou stranu podporuje 11 % obyvatel a francouzskou Parti Socialiste šest procent obyvatel. Ve všech případech přitom měly před lety daleko více podporovatelů.

Podobné je to v Česku. V loňských volbách do Poslanecké sněmovny ČSSD získala pouze 7,2 procenta hlasů. Čtyři roky před tím přitom volby s 20,4 % vyhrála. Za to loni sociální demokraty předběhla nacionální a euroskeptická Strana přímé demokracie Tomio Okamury (SPD).

Nad podobným vývojem varoval v létě na kongresu evropských sociálních demokratů předseda britských labouristů Jeremy Corbyn. Podle něj je problém, že mnoho socialistů v Evropě „riskuje vizáž podporovatele ekonomického systému, který selhal a slouží jen boháčům“. Předpovídal také, že populisté a krajně pravicoví odpůrci migrantů na propadu levého středu vydělají.

Video  Europoslanec Jiří Payne: Unie skončí do 10 let, alternativu máme  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

iFender ( 16. listopadu 2018 14:25 )

Museji si dat sami otazku kdo to vsechno zavinil? Je na svete tolik novinaru chytrolinu,politologu a ja nevim kdo a nihoho nenapadlo,ze s touto politikou tezce narazi.Takze oni jsou hlavnim strujcem toho,ze se pomalu vraci co vcera bylo takrka zapomenute.Gratulace pani Merklova ,pane Junker vracite nas do roku 33.

illyria ( 5. listopadu 2018 08:39 )

Tak to sem v šoku... Člověk by řekl, že když socialisté (všeobecně levice - pár výjimek je) začnou podporovat LGBTABCDEF a multi"kulti" tak, že ztratí své původní voliče... Úchylných a vygumovaných naštěstí není tolik...

gabreta ( 5. listopadu 2018 08:34 )

Budeme doufat, že se tak stane a současná vládnoucí sebranka zmetků, skončí v propadlišti dějin!! Je za minutu dvanáct!!!!!

pekaaaros ( 5. listopadu 2018 07:48 )

A co ty liberální elity čekaly? Ne fakt jako upřímně, bez zbytečných nadávek na Merkelovou. Co oni čekali? Že sem v dobrém úmyslu pustí nejpochybnější typy lidí, z těch nejdivočejších koutů světa, co na světě vůbec existují, kteří tady logicky začnou páchat trestné činy a teroristické útoky, na které už vyspělá Evropa není nějaký ten pátek vůbec zvyklá a obyvatelé to uvidí a nezačnou se radikalizovat? Že lidé nezačnou mít nedůvěru v liberální politiku EU a nezačnou volit extrémisty? Radikalizace je taková přirozená reakce. Pud sebezáchovy, kdy se cítíš ohrožen, vidíš násilí, vidíš nebezpečí třeba pro svou rodinu, děti, ale i celé své okolí. Jinými slovy, je toho moc! Nahoře na Reichstagu sedí paní, co furt nabádá k laskavosti a dobru, ano výborně, tleskám. Ale mezi tím se v podhradí ženy bojí projít cestičkou, kterou odjakživa bezstarostně chodily, protože teď by tam mohly dostat popliváno za to, že jdou bez doprovodu muže a navíc v krátké sukni. V lepším případě popliváno!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa