Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Češi pomáhají Slovákovi do čela Evropské komise. Šefčovič řeší uhlí i vesmír

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. června 2018
06:05

Za jeho kandidaturou stojí Češi. Slovenský eurokomisař pro energetiku a vesmír Maroš Šefčovič by se i s jejich podporou rád stal nástupcem Jeana-Claudea Junckera v čele Evropské komise. Musí si ale vyjednat podporu nejen ve východní a střední Evropě, ale také na Západě. Klíčové pro něj bude, zda se stane do voleb lídrem socialistů, tzv. Spitzenkandidátem. Ale i to, jak strany z frakce celkově uspějí. Šefčovič v Česku před pár týdny propagoval evropský navigační systém Galileo. Jde o jedinou unijní instituci se sídlem v Česku.

Jak se stalo, že jste se i s českými sociálními demokraty dohodli, že byste měl usilovat o místo Spitzenkandidáta (lídr ve volbách a kandidát na předsedu Evropské komise, pozn. red.) za socialisty?

Máme tradičně velmi blízké vztahy s českou sociální demokracií. Jsem častým hostem u vás v parlamentu. Kontakt s českými poslanci i europoslanci je velmi úzký a dá se říct, že velmi spolupracujeme na řadě projektů. Témata jako vesmír, uhlí, inteligentní města nebo auta byla i jim blízká. Na setkání v Bratislavě zazněla myšlenka, aby hlas tohoto regionu zazníval v evropské diskuzi hlasitěji a že region střední a východní Evropy má koho nabídnout. Vyšlo z toho mé jméno. Když jsem se nad tím zamyslel, tak jsem si řekl, že ano, že je třeba to zkusit.

A s čím do toho boje půjdete?

Jako komisař pro energetickou unii jsem absolvoval více než 50 občanských dialogů, celou Evropskou unii jsem procestoval nejméně dvakrát. Pocit, který jsem si z těchto setkání odnesl, byl ten, že jsme se úspěšně vyrovnali s řadou krizí, ale stále máme co dělat, abychom obnovili důvěru lidí, nebo abychom ji neztratili. Tato otázka je čím dál tím palčivější. To je třeba konkrétně řešit. Dlouhodobě mezi ty hlavní otázky, které trápí lidi, je nezaměstnanost, nebo to, co se děje ve světe, například politika USA nebo Číny. Chtěl bych nabídnout Evropu, která podrží každého jednoho Evropana. Mám na mysli hlavně řešení, která přispějí k pocitu stability a zároveň nás připraví na budoucnost.

Tuto vizi jsem postavil na třech pilířích. První bych nazval Sebevědomá a hrdá Evropa. Pro Česko jsou tam dvě zajímavé priority - strategická autonomie v oblasti obrany a zahraniční politiky, stejně jako ve vesmírné politice - to mi zdůrazňovali, i když jsem byl u vás v Galileo agentuře. A musíme mít asertivnější obchodní politiku.

Druhý pilíř nazývám Inteligentní zelená Evropa. Pro Česko je tam důležitý akcent, že musíme posílit průmysl v Evropě, který musíme modernizovat a využívat přechod na čisté zdroje. K nezaměstnanosti budeme muset přidat neustálé zlepšování zručnosti, protože víme, že 10 top profesí, které se hledají, před pár lety ještě vůbec neexistovaly. A to se má už jen zrychlovat.

Poslední pilíř jsem nazval Sociálně férová Evropa. Tam je potřeba pokračovat v té politice, aby žádný z regionů nezaostával. K tomu pomoc s transformací uhelným regionům.

Už máte jasno, co se teď bude dít dál?

Tento týden očekáváme z Rigy zprávu, jak má celý tento proces volby Spitzenkandidáta vypadat. Jaké budou časové kontury, kolik stran bude potřeba na předložení takového návrhu. Potom se dostaneme do konkrétnějšího období této kampaně.

Eurokomisař Maroš Šefčovič s hercem a politikem Arnoldem Schwarzenegerem Eurokomisař Maroš Šefčovič s hercem a politikem Arnoldem Schwarzenegerem | ČTK

Jak vidíte šance sociálních demokratů v eurovolbách? V Česku klesly po čtyřech letech vlády na sedm procent, na Slovensku prošel SMER politickou krizí a v Německu také nezazářili. A jak se s tím snoubí šance kandidáta ze střední a východní Evropy?

Předvolební kampaň bude složitá. Všechny proevropské síly ji budou mít složitou. Největším problémem je, že se od tradičně proevropských stran ty hlasy stále více přelévají k protievropským, nesystémovým stranám či extremistům. Budeme muset zabrat na maximum. Budoucí Evropský parlament podle mě bude vypadat tak, že budeme mít tři nebo čtyři vyrovnané proevropské frakce, které budou muset velmi úzce spolupracovat. Jsem přesvědčený, že ale budou mít v europarlamentu většinu.

Budoucí desetiletí rozdá karty na to, jak bude vypadat celé století. Bude víc americké, nebo víc čínské? My musíme chtít, aby bylo co nejvíc evropské. Evropský model společného života je mimořádně atraktivní pro stále více zemí světa.

Když zůstaneme u Spitzenkandidátů z východu, u lidovců se mluví o premiéru Chorvatska Plenkovičovi. Proti němu by měl stát Manfred Weber. Kdo má podle Vás větší šanci být Vaším případným konkurentem? Je větší hendikep být z východu, nebo být Němcem v tuhle chvíli?

To uvidíme. I z tábora sociálních demokratů vyjdou silní kandidáti. Já jsem zatím první, ale určitě se ke mně přidají další. Doufám, že podmínky budou nastaveny tak, abychom měli zdravou výměnu názorů. O zájmu pana Webera jsem slyšel, ale oni mají připravený svůj kongres, kde se to dozvíme.

V S&D, jak jste řekl, bude zřejmě kandidátů víc. Víte už o někom konkrétním? Spekuluje se o panu Schulzovi (expředseda europarlamentu z Německa - pozn. red.) nebo o paní Mogherini (šéfka unijní diplomacie - pozn. red.)...

Nevím zatím konkrétně o nikom. Tento proces je zatím v počátečním stadiu. Po zasedání předsednictva evropských socialistů v Rize bychom měli vědět víc. Ještě jsem ale žádné konkrétní jméno neslyšel.

Místopředseda EK pro energetickou unii Maroš Šefčovič chce revoluci ve výběru peněz za použití dálnic. Více platit by měli řidiči, jejichž auta více znečišťují. Platit by se navíc mělo od kilometrů. Místopředseda EK pro energetickou unii Maroš Šefčovič chce revoluci ve výběru peněz za použití dálnic. Více platit by měli řidiči, jejichž auta více znečišťují. Platit by se navíc mělo od kilometrů. | Reuters

Vy jste zatím získal podporu ve střední a východnější Evropě. Začal už jste oťukávat i sociální demokraty v Německu nebo ve Francii?

Určitě bych do téhle soutěže nechtěl jít jen jako kandidát střední a východní Evropy. Jednou z výzev poslední doby, která byla citelná, bylo i to napětí mezi západními a východními zeměmi EU. Je mi proto jasné, že musím hledat podporu napříč Evropou. Hned jak byl tento můj zájem zveřejněn, tak jsem se obrátil na všechny poslance sociálně demokratické frakce v Evropském parlamentu a zaslal jsem dopis všem šéfům národních stran. Určitě budu v kontaktu se všemi lídry. 

A máte už nějakou zpětnou vazbu od západoevropských sociálních demokratů? Nebo je na to ještě příliš brzy.

Musím říct, že když vystoupíte s takto závaznou informací, tak máte pocit velké zodpovědnosti i obavy, jak to bude přijato. Z prvních reakcí můžu říct, že tato kandidatura se setkala s velkými sympatiemi. Lidé mi říkají, že je dobré, že se to nastartovalo, že jsem tu ambici projevil, jak je důležité, aby i v této diskuzi byl představitel nové členské země, který už ale má za sebou řadu let na evropské úrovni.

Zatím jsem neslyšel jediný kritický hlas, ale jsem si jistý¨, že to přijde (smích). Jsme teprve na začátku a je to mimořádně dlouhá trať. Taková Velká pardubická na druhou (smích). Uvidíme, co vám řeknu za pár týdnů. Zatím je to fajn, ale jak se bude kampaň akcelerovat a vyostřovat, tak to bude složitější.

Spekulovalo se také o tom, že Robert Fico by Vás rád viděl jako kandidáta na hrad, na prezidenta. Jak to vypadá s těmito ambicemi, když prezident Kiska obhajovat mandát nebude?

O tom se spekulovalo hlavně v médiích. S panem Ficem jsme se o volbách bavili několikrát, ale vždy to byly volby do europarlamentu. O prezidentovi to nikdy nebylo. A po tomto prohlášení se samozřejmě plně koncentruji na tento velmi náročný volební proces. Doufám v co nejlepší výsledek.

Více o Marošovi Šefčovičovi čtěte ZDE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa