Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi chtějí do čela Evropské komise Slováka Šefčoviče. Podporu má u socialistů

Autor: zst, ČTK - 
4. června 2018
21:46

Stávající komisař pro energetickou unii a vesmír Maroš Šefčovič by měl být podle Česka s Slovenska novým předsedou Evropské komise. Podporu prý má i v jiných sociálně demokratických stranách v Evropě. Může se tak stát tzv. Spitzenkandidátem celé socialistické frakce do voleb, které budou příští květen. 

„Mám zájem o tuto kandidaturu a udělám vše pro to, abych získal dostatečnou podporu sociální demokracie v rámci EU,“ řekl na tiskové konferenci slovenským novinářům současný evropský komisař pro energetickou unii a také místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. S návrhem jeho kandidatury prý přišla česká strana.

„Šlo o spontánní návrh, který zazněl po jednání sociální demokracie ze střední a východní Evropy,“ dodal Šefčovič s tím, že kromě Čechů za nim stojí i Slováci a podporu přislíbili další sociálnědemokratické strany ve střední a východní Evropě.

Šefčovič ale zatím není oficiálním kandidátem socialistů. „Zájem o tuto kandidaturu mám a udělám všechno pro to, abych získal dostatečnou podporu. Budu se ucházet o podporu sociálně-demokratických stran ve všech zemních Evropské unie,“ uvedl eurokomisař.

„Plně tuto nominaci podporuji. Maroš Šefčovič patří k excelentním politikům. Je to člověk, který ukázal na všech pozicích na evropské úrovni své kvality a svou zdatnost. Budu držet palce Šefčovičovi, aby obhájil tuto kandidaturu,“ řekl novinářům slovenský premiér a místopředseda nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini. Dodal, že evropští socialisté lepšího kandidáta než Šefčoviče nemají. Více čtěte na Info.cz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa