Ryby
Autor: CNC

27. únor <<< 28. únor >>> 29. únor

Lidé narození 28. února jsou Ryby.  


Svátek slaví Lumír

  • Ženský protějšek: Lumíra
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Lumírek, Lumča, Lumík, Lumi, Míra, Mirek 
  • Původ: Jméno Lumír je slovanského původu. Jedná se o novodobé jméno, které je zřejmě zkráceninou jména Lubomír. Výklad mají tato dvě jména stejný – „mírumilovný“.
  • Povaha: Lumírové jsou spolehliví a věrní přátelé i partneři. Kariéru budují raději samostatně, bez nadřízených. Těžko snášejí autority.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro muže narozené ve znamení Ryb, Vodnáře, Kozoroha, Vah a Panny.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


První elektrické osvětlení Staroměstského náměstí

28. února roku 1883 bylo Staroměstské náměstí poprvé osvětleno elektrickými lampami. Jednalo se o vynález Františka Křižíka a jeho obloukové lampy.

Ačkoli je František Křižík považován za vynálezce obloukové lampy, ve skutečnosti pouze zdokonalil již existující lampu ruského vynálezce Pavla Nikolajeviče Jabločkova. Křižík za svoji verzi lampy získal na Mezinárodní elektrotechnické výstavě v Paříži zlatou medaili. První kusy těchto lamp byly umístěny roku 1882 v Hybernské ulici v Praze, postupně se rozšiřovaly dále.

Na Staroměstském náměstí lampy dlouho nevydržely, zůstaly tam pouze dva týdny. Předchůdcem elektrického osvětlení byly plynové lampy, které rozsvěcel lampář, ještě dříve se ale používal oheň. Zárodek veřejného osvětlení v Praze se datuje do 14. století. Právě na Staroměstském náměstí udržoval ponocný oheň v kovových pánvích. 

Den boje proti vzácným chorobám

Na poslední únorový den připadá také Mezinárodní den boje proti vzácným onemocněním. Pokud je přestupný rok, slaví se tento den až zítra. Jedná se o akci pořádanou organizací EURORDIS, která sdružuje pacienty se vzácným onemocněním na evropské úrovni. Problémy, kterým čelí lidé s vzácnými nemocemi, se týkají zejména včasné diagnózy, nedostatečného vzdělání lékařů a dostupnosti léků. 

1998: Vypukla válka v Kosovu

28. února 1998 vypukl ozbrojený konflikt na území bývalé jihosrbské provincie Kosovo. Bojovaly proti sobě ozbrojené síly Svazové republiky Jugoslávie a Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), separatistické paramilitantní organizace kosovských Albánců. Během války nezřídka došlo k útokům na civilisty, masakrům a přesunům či vyhánění obyvatelstva.

Další zbytečné prolévání krve zaratila Operace Spojenecká síla, která se uskutečnila od 24. března do 10. června 1999. V rámci ní jednotky NATO na území celé Svazové republiky Jugoslávie bombardovaly vojenské cíle i statní instituce.

Válka tedy oficiálně skončila 11. června 1999 poté, co se jugoslávská armáda díky rozsáhlému úderu letectva NATO stáhla z oblasti a přenechala autonomní oblast mezinárodnímu kontingentu vojsk. Kosovo bylo dáno pod mezinárodní správu.

Protože převažují nepotvrzené nebo zpochybněné důvody pro vedení války, je považována za válku nelegitimní, tedy útočnou.

Údaje o počtu obětí a vyhnaných obyvatel dosahují statisíců. Přesná čísla nebyla a zřejmě nikdy nebudou zveřejněna. Informace válčících stran se totiž výrazně lišila.

5. listopadu 2020 rezignoval tehdejší kosovský prezident Hashim Thaçi. Učinil tak poté, co byl Zvláštním tribunálem pro zločiny v Kosovu v Haagu obviněn z terorismu a ze zodpovědnosti za páchání válečných zločinů. Odstoupil den poté, co byl zatčen a přepraven k soudu v Nizozemsku bývalý předseda kosovského parlamentu Jakup Krasniqi, jenž během bojů se Srbskem působil jako vysoce postavený velitel kosovských povstalců.

Kdo se narodil 28. února

Svět

  • 1948 – Bernadette Peters, americká herečka, zpěvačka a autorka dětských knih
  • 1957 – John Turturro, americký herec, scenárista a režisér
  • 1977 – Lukáš Latinák, slovenský herec
  • 1994 – Jake Bugg, anglický zpěvák