Oblouková lampa byla pro Pražany v minulosti obrovským zázrakem. Za osvětlení vděčila právě Františku Křižíkovi, který zdokonalil lampu ruského vynálezce Jabločkova tím, že se mu povedlo vzdálenost mezi uhlíky upravovat automaticky pomocí magnetické síly. 

Jeho vynález nebyl ale pouze hitem v Česku. V údivu a nadšení byli v celé Evropě. Za svou lampu byl dokonce oceněn zlatou medailí na světové výstavě v Paříži.  Křižíka už poté trumfl pouze Edison svou žárovkou.


Karlínští jsou na Křižíka velmi hrdí. „František Křižík je s Karlínem neodmyslitelně spojen. Vybudoval zde své elektrotechnické závody a také zde postavil jednu z prvních pražských drah elektrické tramvaje. A také byl prvním Čechem, který se po těchto ulicích projížděl v elektromobilu vlastní výroby. Byl to muž pokroku,“ prozradila iniciátorka projektu Markéta Adamová, bez jejíž neústupnosti vzdát hold velikánovi byl dnes projekt jen pouhým nápadem z roku 2014.

Z metra do muzea

Nahlédnout do útrob lampy je stále možné. Ovšem ne ve stanici metra Křižíkova, ale v pražském technickém muzeu v rámci výstavy Od plamene k LEDu o vývoji elektrického světla, kde je vysvětlený celý princip.

Replika Křižíkovy „obloukovky“ připomíná od středy 17. srpna vynálezce, který v 19. století rozsvítil Prahu.
Autor:  Zbyněk Pecák, NTM

Národní divadlo mělo smůlu

Křižíkova „obloukovka“ byla takovým hitem, že mohla osvítit prkna Národního divadla. Křižík se ale nakonec výběrového řízení nezúčastnil kvůli nevýhodným podmínkám. Ovšem i tak několik dalších desetiletí na osvětlení divadla alespoň dohlížel. 

Jak to vůbec funguje?

Oblouková lampa funguje na principu zapálení elektrického oblouku mezi dvěma elektrodami. Po uzavření obvodu je v místě dotyku elektrod největší odpor, výrazně roste teplota a s ní i kinetická energie molekul ve vzduchu. Jak do sebe naráží, ionizují okolní vzduch a ten se stává vodivým. Mění se z plynného skupenství na ionizovanou plazmu vytvářející ohnivý oblouk. Ten vydává jasné světlo.

Fotogalerie
6 fotografií