Kozoroh
Autor: CNC

13. leden <<< 14. leden >>> 15. leden

Lidé narození 14. ledna jsou Kozorohové.  


Svátek slaví Radovan

  • Ženský protějšek: Radovana
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Radovánek, Radek, Rady, Ráďa
  • Původ: Jméno Radovan je slovanského původu. Vzniklo z latinského jména "Hilarius", které vychází ze slova "hilaris" (veselý). Překlad tedy odpovídá významu "veselý, radostný muž". 
  • Povaha: Radovanové jsou cílevědomí. Rádi sportují. Jednají upřímně a jdou si za svými cíly. 
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro muže narozené ve znamení Lva, Berana, Střelce, Kozoroha a Panny

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Zahájení éry Hippies

Snaha mladých lidí, pocházející především ze střední třídy, žít nevázaně a po svém, probíhala již od šedesátých let. Název hnutí byl odvozen od slova "hip", které znamená "moderní".

Původně Hippies propagovali mír, lásku a svobodu. Později odsuzovali společnost, která je nechápala, hon za kariérou a penězi, válku ve Vietnamu, jaderné testy a vládnoucí elity.

Poprvé na sebe Hippies v masovém měřítku upozornili 14. ledna 1967 demonstrací Human Be-In (buďme lidmi) v San Franciscu. Ta vyvolala velký příliv americké mládeže právě do tohoto města.

993: Vysvěcení břevnovského kláštera

14. ledna 993 proběhlo vysvěcení Břevnovského kostela, papež Jan XV. stvrdil jeho vznik v květnu toho roku. Břevnovský klášterní kostel byl původně zasvěcen sv. Benediktu, spolupatrony byli svatí Bonifatius a Alexius a je nejstarším mužským klášterem v České republice. V roce 1991 byl klášter prohlášen národní kulturní památkou.

Roku 1420 zničili kostel husité. Následně se tamní opati pokoušeli o jeho rekonstrukci. K celkové nápravě ale došlo až po uzavření vestfálského míru (1648). Ještě k větší devastaci kláštera došlo pak v 18. století, kdy byl během sedmileté války obsazen Francouzi, Sasy a Prusy a na několik měsíců se změnil v roce 1757 v lazaret.

18. června 1757 rakouský maršál hrabě Daun porazil pruské vojsko v bitvě u Kolína. Prusové začali ustupovat a opustili tak nakonec i zdi Břevnovského kláštera. Podle odhadů prošlo lazaretem v klášteře až 14 000 pruských vojáků a asi 400 rakouských zajatců.

4. července začalo čištění budov trvající několik týdnů. Když byl kostel náležitě upraven, musel být opět vysvěcen. Této role se ujal 9. října 1757 pražský biskup Antonín Petr Příchovský. Okolo tohoto datumu se koná každoroční Břevnovské posvícení. V roce 1950 byl klášter násilně zrušen. Benediktini se vrátili do Břevnova až v roce 1990.

 

Kdo se narodil 14. ledna

Svět

  • 1875 – Albert Schweitzer, německý protestantský teolog, filozof a lékař, nositel Nobelovy ceny († 4. září 1965)
  • 1883 – Nina Ricci, italská módní návrhářka († 30. listopadu 1970)
  • 1941 – Faye Dunaway, americká herečka