„Všechny tři děti jsou pro mě zlatíčka, i když je to s nimi těžší než s dětmi okolo,“ vypráví paní Kateřina. Její nejstarší dcera Linda se narodila před 12 lety, brzy ale vyšlo najevo, že se nevyvíjí jako ostatní děti. „Má diagnostikovanou mentální subnormu, sociálně emoční nezralost, těžké poruchy učení, poruchu komunikace v porozumění a poruchu příjmu potravy,“ vypočítává diagnózy maminka Kateřina.

Bohužel ani s jejími dalšími dvěma dětmi, Mirečkem a Jiříkem, se život nemazlil. „Mirek má středně funkční autismus (přesněji Aspergerův syndrom), ADHD,“ popisuje Kateřina s tím, že trpí také těžkými afektovými stavy a jeho stav se v poslední době zhoršil natolik, že mu dělá obrovské potíže interagovat se spolužáky či okolím. Také nejmladší, sedmiletý Jiřík má autismus. „Je plně na plenách, ale snaží se udržet na běžné škole, i když dojíždí stejně jako Linda na menší vzdálenou školu kvůli malému počtu dětí ve třídě,“ vysvětluje Kateřina.

I přes svůj hendikep jsou však děti velmi šikovné. „Linda má ráda zpěv a tanec, dokonce před covid krizí zpívala v kostele či na vánočních trzích. Jiřík se zamiloval do koní, jezdí i na závody. Je talentovaný, teď dovezl 1. a 5. místo,“ vypráví pyšná máma.

Auto dosloužilo

Rodinu ale bohužel potkala nepříjemná událost, která jí značně zkomplikovala každodenní život – dosloužilo jim auto, které využívali k cestám na kroužky, do školy i za specialisty, kam všechny děti musejí docházet.

„Pro Lindu je složité fungovat v kolektivu vrstevníků, a proto dojíždí do vedlejší vesnice do menší školy, která je schopna více respektovat její specifikace. Jednou za 14 dní dojíždí na nácviky sociálních dovedností do Prahy a dvakrát týdně na hyporekondice. Pravidelně také dojíždí k psychiatrovi, psychologovi a na rehabilitace,“ uvádí Kateřina. Obdobně jsou na tom i chlapci, kteří potřebují pravidelné rehabilitace, dojíždějí do Národního ústavu pro autismus, k logopedovi či psychiatrům a psychologům.

Kateřina proto prostřednictvím platformy Donio založila sbírku, v níž prosí dárce o příspěvek na auto. „Obzvlášť s kluky není možné cestovat MHD. Typ vozidla vybereme dle vybrané částky, jsem omezena pouze tím, aby se vešli tři děti, asistenční pejsci a bylo to v automatu, kvůli mému postižení jemné motoriky pravé ruky. Všem, kdo přispějí, moc děkuji,“ uzavírá Kateřina.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pomáháme lidem po tornádu, ale sami potřebujeme dostat silné emoce ven Jiří Marek

Fotogalerie
4 fotografie