Babičky ze sousedství pomáhají v Praze 7 rodinám s hlídáním dětí. Osamělí senioři, a to nejen babičky, ale i dědečkové, mohou pracovně vytíženým mladým lidem pomoci třeba s vyzvedáním dětí ze školy a s jejich doprovodem do zájmových kroužků.

Naším cílem je nabídnout prostor pro kontakty se zaměřením na hlídání dětí a sousedské propojení občanů Prahy 7, které by mohlo pomoci jak rodinám s dětmi, tak i ženám a mužům zralého věku, tedy oběma stranám, a podpořit mezigenerační soužití,“ říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

„Rádi bychom tak pomohli rodinám, které nemají nebo jen zřídkakdy vidí vlastní prarodiče, k propojení s aktivními seniorkami a seniory z Prahy 7, kteří se naopak mohou cítit osaměle a chtěli by své životní zkušenosti předat dalším generacím. Rodičům toto hlídání umožní snadnější návrat do pracovního procesu,“ dodává mluvčí.

Zájemci jak ze stran rodin, tak ze stran seniorů, se mohou hlásit na webu městské části nebo na nástěnce projektu Babička a dědeček ze sousedství, která se nachází v Informačním centru Prahy 7. Na webových stránkách se však prozatím hlásí jen rodiny. „Máme zájem o setkávání se s aktivní babičkou nebo dědečkem, případně manželským párem, který by nám mohl občasně výpomoci s hlídáním,“ stojí v inzerátu od Kristýny.

„Jsem samoživitelka a žiju se svým 7letým synem v Holešovicích a hledáme někoho, kdo by pomohl vyzvednout malého a bezpečně dovést ze školy nebo ho doma pohlídal, když potřebuji nutně na chvíli odejít,“ píše v dalším inzerátu Sonia.

Podle radnice ale už k několika propojení mezi rodinami a seniory už došlo. „K několika propojením rodin se seniory tam podle našich informací došlo, ale vše se odehrávalo napřímo, bez účasti radnice, tedy přesné údaje nemáme,“ vysvětluje radnice.

Video
Video se připravuje ...

Okrádání a vyhrožování seniorům. Jak Blesk pomohl zatočit se známými šmejdy? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií