Žižkovský tunel je šikovnou zkratkou pro tisíce chodců a cyklistů, kteří se denně pohybují mezi Karlínem a Žižkovem. Od 16. do 29. ledna se však 303 metrů dlouhý tunel zcela uzavře. Důvodem je nutná oprava portálu na žižkovské straně tunelu. Pro pěší je jedinou alternativou hromadná doprava a cyklisté musí Vítkov objet, jiná cesta totiž neexistuje.

O uzavírce informovala městská část Praha 3 na svých webových stránkách a sociálních sítích: „V souvislosti s opravou vstupního jižního (žižkovského) portálu tunelu v rámci revitalizace Tachovského náměstí dojde k úplné uzávěře Žižkovského tunelu pro pěší i cyklisty.“ Dopravní značení o uzavírce tunelu chodce a cyklisty informuje nejen u vstupů na Tachovském náměstí a v Thámově ulici, ale také u vstupu do vestibulu stanice metra Křižíkova.

„Tunel bude uzavřen z důvodu probíhající rekonstrukce, zhotovitel stavebních prací bude u vstupu do žižkovského portálu provádět mikropilotáž. Stroj, který mikropilotáž provádí, kolem sebe potřebuje mít dostatečný prostor a bylo by nebezpečné, kdyby se kolem pohybovali lidé. V téhle fázi nejspíš na první pohled úpravy nebudou vidět, ale na těchto základech bude nový portál vybudován, jeho proměna přijde až v další fázi,“ řekl Blesku vedoucí odboru technické správy majetku a investic pro Prahu 3 Michal Studničný. O tom, zda by při přestavbě nového portálu mělo dojít k další uzavírce tunelu, podle svých slov neví: „Zhotovitel nic takového neavizoval, takže předpokládám, že k tomu by nemělo dojít,“ doplnil.

Přestavba vstupu do portálu Žižkovského tunelu je jednou z etap revitalizace Tachovského náměstí, k jejímu dokončení by mělo dojít během tohoto roku. Ze zanedbaného místa se má stát příjemný plácek plný zeleně. Z náměstí například zmizí neudržovaná budova bývalých veřejných záchodků, čímž se celé prostranství otevře. Na zdech, které vedou podél ústí do tunelu, má vzniknout také výtvarné dílo, jehož návrh vzejde z probíhající soutěže. Radní z Prahy 3 v návrhu díla nechávají autorům volnou ruku.

Jedna uzavírka za druhou

Obyvatele Žižkova v následujících týdnech čeká uzavírek hned několik, kromě tunelu je od 14. ledna do 20. února vždy v jednom směru uzavřena také ulice Jana Želivského kvůli rekonstrukci kanalizační sítě. Aby toho nebylo málo, ve stejný den se cestujícím uzavře také stanice metra Jiřího z Poděbrad, která rovněž projde rekonstrukcí, trvat má deset měsíců.

Video
Video se připravuje ...

Žižkovský tunel jen pro odvážné Ivan Noha

Fotogalerie
14 fotografií