Sochař obě díla Praze 6 loni v říjnu zapůjčil na rok a půl. Vedení radnice již delší dobu plánovalo, že by v těchto místech měl vzniknout nějaký vyvýšený bod, ze kterého se lze rozhlížet do okolí. Už při instalaci místostarosta městské části Jakub Stárek (ODS) uvedl, že radnice bude sledovat, jak se obě díla lidem líbí, a pak se rozhodne, zda tu zůstanou natrvalo.

Autor rozhlednu vytvořil již v roce 2014, kavárna vznikla o rok později. Jméno Šiška dostala rozhledna podle tvaru a zpracování jejího vnějšího pláště. Sochy ze železa se objevily už v Brně, Trutnově i v Praze ve Vysočanech a Holešovicích.

Sochař Čestmír Suška ve své tvorbě často používá právě staré již nepoužívané materiály, které by jinak skončily například roztavené v hutích. Nachází je třeba ve sběrnách kovového odpadu a vytváří z nich nové umělecké objekty. Materiál na rozhlednu našel ležet na poli u Trutnova a velkou nádobu, ze které vznikla kavárna, našel na Ostravsku.

Rozhledna má 11,5 metru a uvnitř je točité schodiště, po kterém se lze dostat na vyhlídku. Pohlédnout z ní jde například na oboru Hvězda nebo na Prahu 5. Vedlejší objekt Kavárna Šiška slouží jako místo k občerstvení nebo odpočinku.

Hlasovat o tom, zda mají oba objekty na místě zůstat, mohou lidé na Geoportálu Prahy 6 do 15. srpna. Místostarosta Stárek, který ma na starost územní rozvoj, podle jeho slov rozhledně i kavárně fandí. „Z reakcí, které ke mně doléhají, myslím, že si své místo v parku již obhájily. Svůj hlas v anketě rozhodně využiju,“ říká.

Geoportál Prahy 6 slouží jako online mapa, na které lze podle různých vrstev najít například informace o svozu odpadu, dětská hřiště nebo třeba pamětní stromy a slavné vily i s odkazy na další informace.

Video
Video se připravuje ...

Takhle se Praha probouzí do prvního letního dne! 

Fotogalerie
7 fotografií