Festival, který nabídne desítky akcí, odstartoval v pondělí 2. srpna, jeho hlavním tématem je tzv. coming out, což lze popsat jako proces, během kterého lidé akceptují svojí sexuální orientaci nebo se svěří svým blízkým. Na budově magistrátu při příležitosti jeho zahájení zavlála v pondělí ráno duhová vlajka. Při jejím vyvěšování nechyběl primátor Zdeňek Hřib (Piráti) či radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). Hlavní město podle Hřiba vždy podporovalo osvětový program, který s festivalem souvisí. „Podporou tohoto festivalu Praha ukazuje, že jsme tolerantní a respektujeme lidi takové, jací jsou,“ doplnil.

Ne všichni se ovšem s jeho názorem ztotožňují. „Jsem rád, že nikdo z koaličního klubu Spojených sil pro Prahu (KDU-ČSL, STAN a TOP09) se tohoto ranního ,aktu' vyvěšení barevné šály nezúčastnil. Dali jsme tím jasně najevo, jaký postoj k této trapné a lidi jákékoliv sexuální orientace ponižující akci máme,“ napsal na svůj Facebook pražský zastupitel Jan Wolf. Narážel tím mimo jiné na fakt, že na balkoně letos chyběl námětek primátora Petr Hlubuček. „Časy se mění a i pan náměstek prozřel,“ komentoval Wolf. 

Hlubuček svou nepřítomnost ale vzápětí objasnil. „Kdybych nebyl na plánované dovolené, tak bych určitě stál opět hrdě na radničním balkoně a vyvěšoval duhovou vlajku i letos. Diky všem, kteří podporují Prague Pride!“ napsal náměstek, který se v dubnu ve Španělsku oženil se svým dlouholetý partnerem Jirkou, v reakci na Wolfova slova. Wolf se následně Hlubučkovi omluvil. Podle informací Blesku se jeho vyjádření nelíbí ani dalším zástupcům Spojených sil.

Prague Pride v roce 2018:

Video
Video se připravuje ...

Tančilo se a jásalo! Prague Pride rozveselil takřka celou Prahu Eva Fornálová

Fotogalerie
44 fotografií