Svět záchranářů by měl být poměrně inovativní projekt. V areálu by měly zastoupení všechny složky záchranného systému tedy mimo jiné záchranáři, hasiči nebo policisté. Vznikly by variabilní promítací sály, kde by probíhala osvěta, školení, přednášky, ale i kurzy pro děti. Lektory by dělali odborníci z řad záchranářů IZS.

„Je třeba si uvědomit, že branná výchova byla zrušena už velmi dávno a naše děti nemají tušení, jak se chovat v krizových situacích. Středisko by se ale nezaměřovalo pouze na děti, ale samozřejmě i na dospělé a také zaměstnance IZS,“ nastínil důležitost projektu náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Podle Hlubučka je projekt projednáván už dlouho, přesto byl z pondělního jednání rady stažen právě kvůli nedostatečnému projednání. „Na žádost Prahy Sobě jsem tisk stáhl, ale znovu ho předložím na našem příštím koaličním jednání,“ dodal Hlubuček.

Narušila by se stavba okruhu?

„Já jsem požádal o stažení, protože tisk se mnou nebyl projednán,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Schinherr (Praha Sobě). „Stavba Světa záchranářů zasahuje do jedné z nejdůležitějších staveb, co tu v republice máme, tedy do stavby plánovaného okruhu, kde chystáme ochranné zelené pásy. Takže chci nechat prověřit, jak je na tom projekt ve vztahu k plánovanému okruhu a zmiňovaným pásmům a také jak je na tom z hlediska potřebných územních změn, protože nyní se na tom pozemku stavět nedá,“ uzavřel Scheinherr.

Fotogalerie
16 fotografií