Na budově magistrátu ráno zavlála duhová vlajka. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) hlavní město festival podporuje dlouhodobě. „V minulých letech díky festivalu dorazilo do Prahy velké množství návštěvníků,“ řekl. Proto se podle něj podpora festivalu vyplácí v oblasti cestovního ruchu.

Hlavní město podle primátora vždy podporovalo hlavně osvětový program, který s festivalem souvisí. „Podporou tohoto festivalu Praha ukazuje, že jsme tolerantní a respektujeme lidi takové, jací jsou,“ doplnil.

S duhovými vlajkami dnes jezdí také tramvaj číslo 17 a ve stejných barvách se rozsvítí také rozhledna na Petříně. Hlavní téma letošního ročníku je podle organizátorů festivalu stále ve společnosti aktuální, protože o své orientaci otevřeně mluví jen 18 procent lidí z LGBT+ komunity. „Chceme se o něm bavit, klást k němu otázky,“ říká ředitel festivalu Tom Bílý.

Festival chce také přinášet životní příběhy z této komunity a dal jim možnost sdílet své zkušenosti s širokou veřejností. Letošní festival má zhruba 135 akcí v programu, které se budou konat během celého týdne. 

Kromě přednášek, koncertů nebo výstav je to i diskuse o tématu života s HIV. „Letos, stejně jako loni, neproběhne tradiční průvod, a o to víc je právě vidět šíře programu,“ dodal ředitel festivalu. Akce se budou konat na třech místech, na Střeleckém ostrově, v Kasárnách Karlín nebo v rámci organizace Život 90 v ulici Karolíny Světlé. Na Střeleckém ostrově také vznikne tradiční festivalová vesnička Pride Village. 

Organizátoři připravili také online program pro ty, kteří se nemohou na festival dostavit osobně. Online diskuse se budou věnovat například coming outu neslyšících.

Prague Pride v roce 2018:

Video
Video se připravuje ...

Tančilo se a jásalo! Prague Pride rozveselil takřka celou Prahu Eva Fornálová

Fotogalerie
50 fotografií