Open House během příštího víkendu otevře na 80 budov. Při příležitosti 150 let od narození významného českého architekta Jan Kotěry je to například budova vodárny v Michli nebo Trmalova vila ve Strašnicích.

Doprovodný program

Už v pondělí zahájil festival doprovodný program, během kterého se budou moci návštěvníci projet mimo jiné na kolesovém parníku Vltava. Během plavby se mohou dozvědět zajímavosti o stavbách, které lemují břehy řeky, jako jsou vodárenské věže, mlýny nebo plavební kanály.

Návštěvníci se mohou také vypravit na procházku po Výstavišti, kde se letos slaví 130 let od Jubilejní zemské výstavy, během které se celý areál otevřel. S ředitelem Tomášem Hüblem se mohou návštěvníci seznámit s místy spojenými s historií Výstaviště. Prohlédnout si budou moci například Křižíkovy pavilony nebo divadlo Spirála, které v současnosti prochází rekonstrukcí.

Festival zve návštěvníky také na jízdu historickou tramvají, kterou navrhl právě architekt Jan Kotěra. S historií železnice je spjatá procházka po okolí Masarykova nádraží, kam v roce 1845 přijel první pražský vlak. K vidění bude i například běžně nepřístupný císařský salonek, který vznikl pro hlavu habsburské monarchie Františka Josefa I. a později ho používal první československý prezident Tomáš Gariggue Masaryk.

Kubismus

Pro veřejnost se otevřou i útroby stadionu na Strahově, kde se v minulosti pořádaly všesokolské slety, spartakiády nebo velké koncerty. Nahlédnout tu lze i do prezidentského salonku nebo vystoupat do míst, ze kterých se nabízí úžasné výhledy na celý stadion.

S Kotěrou je spojená také komentovaná procházka po Starém Městě, kde lze nalézt jeho poslední dílo v Praze, kterým je budova Právnické fakulty UK. Celý program je zaměřený hlavně na modernismus a kubismus v architektuře.

Hlavní program celého festivalu probíhá o víkendu a nabízí i prohlídky i pro děti nebo pro osoby s hendikepem. Mottem letošního ročníku je „Architektura pro všechny“ a v rámci toho vznikly 3D modely a haptické plány některých budov. Vznikl program i pro nevidomé, který je tlumočen do znakového jazyka.

Podle ředitelky festivalu Andrey Šenkýřové se festival bude muset přizpůsobit aktuálním protiepidemickým opatřením „Prohlídky v budovách budou organizovány v limitovaných skupinách s nasazenými ochrannými prostředky a na základě dokladu o bezinfekčnosti,” uvedla. 

Fotogalerie
63 fotografií